Αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχε στην 2η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ολοκληρώνονται σήμερα, Σάββατο, στο Στρασβούργο οι εργασίες της 2ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων  εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες των Θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΟΕ) της Διάσκεψης στις οποίες μίλησαν και οι Κύπριοι Βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στην ΟΕ για τη Μετανάστευση, η κ. Νικολάου στην ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, ο κ. Παντελίδης στην ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η κ. Ατταλίδου στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Οι ΟΕ ασχολήθηκαν κυρίως με διαδικαστικά θέματα για την μελλοντική πορεία των εργασιών τους πριν από την 3η Ολομέλεια της Διάσκεψης τον Δεκέμβριο 2021.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Λιθουανίας λόγω της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την γειτονική Λευκορωσία, τονίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται εδώ και χρόνια σε Κύπρο και Ελλάδα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε όπως το πακέτο νομοθετικών προτάσεων του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των μελλοντικών εργασιών της ΟΕ για την Μετανάστευση.

Η κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη για ανοικτό διάλογο στο πλαίσιο της Διάσκεψης, χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες, δεδομένου του ότι οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  περιορίζουν τη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών.

Πρόσθεσε ότι "οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη οφείλουν να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών ενώ η εξάλειψη των ανισοτήτων, ο κατώτατος μισθός, η στέγαση, η κλιματική κρίση, καθώς και η ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελέσουν για την ΟΕ, ζητήματα προτεραιότητας.

Ο κ. Παντελίδης σημείωσε τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία σήμερα στους τομείς της έρευνας, της τεκμηρίωσης και της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο θέμα των προτεραιοτήτων της ΟΕ είπε ότι σε αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται το ζήτημα της ελεύθερης και χωρίς διακρίσεις προσβασιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και της προστασίας των παιδιών, κατά τη χρήση της.  

Τέλος, η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών ως ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πλανήτη και την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ, "οφείλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο διεθνές επίπεδο, σε στενή συνεργασία με άλλους οργανισμούς και ειδικότερα τα Ηνωμένα Έθνη, στον τομέα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος ενώ και οι φωνές των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ενισχυθούν και να εισακουστούν", είπε, κλείνοντας την παρέμβασή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»