Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούλη Φίσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να φτάσει βοήθεια στην Γάζα που τόσο απεγνωσμένα την έχει ανάγκη ο πληθυσμός μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου διαδρόμου από Λάρνακα.

Η κ. Φίσερ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και εξήρε σε δηλώσεις της το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρχών στο λιμάνι της Λάρνακας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Η Πρέσβειρα είπε ότι είχε μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι οι σχέσεις ΗΠΑ -Κύπρου «είναι πραγματικά σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Κάνουμε τόσα πολλά μαζί για την υποστήριξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουμε τόσα πολλά για να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, εργαζόμαστε μαζί στο επίπεδο επιβολής του νόμου, μέσω στρατιωτικών καναλιών, συνεργαζόμαστε τόσο πολύ στενά για να φέρουμε Κύπριους και Αμερικανούς κοντά, έχουμε μια τόσο ευρεία και πλούσια ατζέντα, είναι μεγάλη χαρά για μένα που επιστρέφω ξανά σήμερα το πρωί (στο Προεδρικό) για να συζητήσουμε πολύ διεξοδικά αυτήν την ατζέντα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε η προβλήτα που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί θα είναι έτοιμη να μετακινηθεί εντός της θάλασσας, στη Γάζα, για να μεταφέρει βοήθεια, η κ. Φίσερ είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης, αλλά οι συνθήκες στη θάλασσα δεν επιτρέπουν την μετακίνησή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο για να μετακινηθεί δηλαδή η πλατφόρμα στη θέση της.

Ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη εργασία και στο λιμάνι Λάρνακας για να προετοιμάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, για να ετοιμαστούν τα παλέτα (με τα τρόφιμα), προσθέτοντας ότι επιθυμεί να εξάρει την απίστευτη καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, των λιμενικών αρχών και άλλων που εργάστηκαν ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο των γιορτών για να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, τα τρόφιμα που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα στο έδαφος στη Γάζα, θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό.

Σε άλλη ερώτηση αν θα είναι σε τακτική βάση η βοήθεια μέσω του πλοίου από την Κύπρο η Πρέσβειρα απάντησε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το χώρο αλλά και κάθε άλλο δίαυλο που είναι διαθέσιμος, είτε μέσω των σημείων διέλευσης, είτε μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη «για να ταΐσουμε τους ανθρώπους που πεινούν».

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ερωτηθείς για το θέμα της κατασκευής πλωτής πλατφόρμας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να μετακινηθεί στην τοποθεσία που πρέπει, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

«Ολοκληρώνεται και η φόρτωση των φορτίων σε αμερικανικό πλοίο που είναι στη Λάρνακα και μόλις ολοκληρωθεί η πλατφόρμα επί τόπου στη Γάζα θα μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό το στάδιο της πρωτοβουλίας», είπε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»