Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούλη Φίσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να φτάσει βοήθεια στην Γάζα που τόσο απεγνωσμένα την έχει ανάγκη ο πληθυσμός μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου διαδρόμου από Λάρνακα.

Η κ. Φίσερ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και εξήρε σε δηλώσεις της το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρχών στο λιμάνι της Λάρνακας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Η Πρέσβειρα είπε ότι είχε μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι οι σχέσεις ΗΠΑ -Κύπρου «είναι πραγματικά σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Κάνουμε τόσα πολλά μαζί για την υποστήριξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουμε τόσα πολλά για να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, εργαζόμαστε μαζί στο επίπεδο επιβολής του νόμου, μέσω στρατιωτικών καναλιών, συνεργαζόμαστε τόσο πολύ στενά για να φέρουμε Κύπριους και Αμερικανούς κοντά, έχουμε μια τόσο ευρεία και πλούσια ατζέντα, είναι μεγάλη χαρά για μένα που επιστρέφω ξανά σήμερα το πρωί (στο Προεδρικό) για να συζητήσουμε πολύ διεξοδικά αυτήν την ατζέντα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε η προβλήτα που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί θα είναι έτοιμη να μετακινηθεί εντός της θάλασσας, στη Γάζα, για να μεταφέρει βοήθεια, η κ. Φίσερ είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης, αλλά οι συνθήκες στη θάλασσα δεν επιτρέπουν την μετακίνησή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο για να μετακινηθεί δηλαδή η πλατφόρμα στη θέση της.

Ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη εργασία και στο λιμάνι Λάρνακας για να προετοιμάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, για να ετοιμαστούν τα παλέτα (με τα τρόφιμα), προσθέτοντας ότι επιθυμεί να εξάρει την απίστευτη καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, των λιμενικών αρχών και άλλων που εργάστηκαν ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο των γιορτών για να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, τα τρόφιμα που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα στο έδαφος στη Γάζα, θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό.

Σε άλλη ερώτηση αν θα είναι σε τακτική βάση η βοήθεια μέσω του πλοίου από την Κύπρο η Πρέσβειρα απάντησε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το χώρο αλλά και κάθε άλλο δίαυλο που είναι διαθέσιμος, είτε μέσω των σημείων διέλευσης, είτε μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη «για να ταΐσουμε τους ανθρώπους που πεινούν».

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ερωτηθείς για το θέμα της κατασκευής πλωτής πλατφόρμας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να μετακινηθεί στην τοποθεσία που πρέπει, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

«Ολοκληρώνεται και η φόρτωση των φορτίων σε αμερικανικό πλοίο που είναι στη Λάρνακα και μόλις ολοκληρωθεί η πλατφόρμα επί τόπου στη Γάζα θα μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό το στάδιο της πρωτοβουλίας», είπε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο-Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ στο εξωτερικό
Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
Προαναγγελθέν το έγκλημα στην Αλεξανδρούπολη-Απειλούσε ότι θα τη σκότωνε, υποστηρίζουν οι γείτονες
Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, ούτε ετεροχρονισμένη»
Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Κύπρο από Μπορέλ-«Έκκληση για αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ»
Εικοσάχρονος έκρυψε 13,448 χιλιάδες, σκηνοθέτησε ληστεία και συνελήφθη
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός 55χρονος στη Μυρτιά-Πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Μόνο αστοχίες, λάθη και βολέματα», απαντά η Πινδάρου
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός προσώπου για κλοπή στη Λάρνακα