Επιμορφωτικά μαθήματα για διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί

To Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του ΥΠΠΑΝ για ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία και της προώθηση της ανάπτυξης των Ψηφιακών Δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών, προωθεί διαχρονικά την ασφαλή και δημιουργική χρήση Διαδικτυακών Περιβαλλόντων Μάθησης (ΔΠΜ).
 
Αυτό υλοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο με διά ζώσης όσο και με εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα, αξιοποιώντας το
διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης του ΠΙ (https://elearn.pi.ac.cy/), το οποίο λειτουργεί σε πλατφόρμα Moodle από το 2004, αλλά και μέσω των προγραμμάτων (εντόπιων και Ευρωπαϊκών) του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΠΙ (https://tet.pi.ac.cy/, https://internetsafety.pi.ac.cy/).
 
Επιπρόσθετα, το ΠΙ προσφέρει φιλοξενία ΔΠΜ τόσο σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων όσο και σε φορείς του δημοσίου (https://bit.ly/HostedMoodleCPI). Πέραν της πλατφόρμας Moodle, το ΠΙ αξιοποιεί ΔΠΜ βασισμένα στο Microsoft Office 365 και στο Mahara, για την υποστήριξη κυρίως της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών.
 
Κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας που προκάλεσε ο COVID - 19 και της αναστολής φοίτησης των μαθητών/μαθητριών στα σχολεία όλων των βαθμίδων, το ΠΙ συνέχισε την υποστήριξη σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών που αξιοποιούσαν το ΔΠΜ σε περιβάλλον Moodle, τόσο για εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα όσο για εξ αποστάσεως διδασκαλία και μάθηση των φιλοξενούμενων σχολικών μονάδων. Παράλληλα, το ΠΙ, σε συνεργασία με τη Μονάδα ΤΠΕ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ σχεδίασε και υλοποίησε επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης από όλες τις βαθμίδες (Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).
Τα επιμορφωτικά προγράμματα είχαν ως στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στη χρήση του Microsoft Office 365 και ειδικότερα της εφαρμογής MS TEAMS, με σκοπό την αξιοποίησή τους στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και μάθηση, καθώς και στην παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών/τριών.
 
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 18 Μαρτίου – 23 Μάιου 2020, στο πλαίσιο των πιο πάνω προγραμμάτων επιμόρφωσης, πραγματοποιήθηκαν 32 εξ αποστάσεως επιμορφωτικές συναντήσεις, διάρκειας 2,5 ωρών (κατά μέσο όρο) η καθεμιά. Όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν εκπαιδευτικούς τους στα εν λόγω προγράμματα, οι οποίοι, μετά την επιμόρφωσή τους, είχαν κληθεί με τη σειρά τους να λειτουργήσουν ως πυρήνες επιμόρφωσης των υπόλοιπων συναδέλφων στα σχολεία. Εκτός από τις εν λόγω εξ αποστάσεως επιμορφωτικές συναντήσεις, έχει αναπτυχθεί υποστηρικτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών παρουσιάσεων/οδηγών χρήσης, βιντεοπαρουσιάσεων, βιντεοσκοπήσεων και άλλο σχετικό υλικό, με στόχο την αξιοποίηση των λειτουργιών και δυνατοτήτων του MS TEAMS στη μαθησιακή διαδικασία.
 
Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στη σχετική ιστοσελίδα του ΠΙ (www.pi.ac.cy/office365).

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975