Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προτάσσει και η Ρωσία για το θέμα της Αμμοχώστου

Σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ζητούν Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την περίκλειστη πόλη.
 
Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τα Βαρώσια, πιστεύουμε ότι η διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα πρέπει να γίνει αυστηρά σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα το 550 και το 789. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία παρέπεμψε νωρίτερα στο περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων» ανέφερε Εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».
 
Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο