Το επαναστατικό τεστ με κυπριακή υπογραφή που ανιχνεύει τον κορωνοϊό στα 5 λεπτά

Ένα ακόμα πιο γρήγορο τεστ, το οποίο θα ανιχνεύει τον κορωνοϊό και θα δίνει αποτελέσματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ανέπτυξε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία εργάζεται πυρετωδώς, με στόχο τη δημιουργία συσκευής που θα χρησιμοποιηθεί τα τεστ για να εντοπίζει τον ιό.

Μέλος της ερευνητικής ομάδας, αποτελεί και ένας Κύπριος φοιτητής, ο Νικόλας Σιαηλής, από την Λέμπα της Πάφου, ο οποίος είναι διδακτορικός ερευνητής και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εν λόγω έρευνα.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Κύπριος διδακτορικός ερευνητής εξήγησε πως πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο και οικονομικό τεστ, σε σχέση με άλλες διαγνωστικές τεχνολογίες, ενώ όπως ανέφερε, οι πρώτες δοκιμές και οι σχετικές συσκευές αναμένονται εντός των επόμενων τριών με έξι μηνών.

«Έχουμε αναπτύξει ένα εξαιρετικά γρήγορο τεστ, το οποίο ανιχνεύει και εντοπίζει ιούς μέσα σε λίγα λεπτά και με μέθοδο που ανιχνεύει με υψηλή ακρίβεια τον κορωνοϊό. Αρκετά θα εξαρτηθούν από το χρόνο που χρειάζεται για να λάβουμε τις κατάλληλες εγκρίσεις, ωστόσο το πιέζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Έχουμε ήδη μια απόδειξη σχετικά με τα κλινικά δείγματα και προφανώς είναι εθνικής και παγκόσμιας σημασίας να δώσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία στα χέρια εκείνων που τη χρειάζονται το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς πώς η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον ιό και ποιο ακριβώς είναι το ποσοστό ακριβείας, ο Νικόλας Σιαηλής είπε πως «η μέθοδος ανιχνεύει την παρουσία του ιού σε κλινικά δείγματα από τον φάρυγγα και είναι πολύ διαφορετική από την μοριακή μέθοδο. Δηλαδή ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού, με μικρά κομματάκια φθορίζοντας θραύσματα DNA. Έτσι τα σωματίδια που ανιχνεύονται κολλάνε αμέσως σε μια επιφάνεια και τα φωτογραφίζουμε με ένα μικροσκόπιο», προσθέτοντας πως «στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον κορωνοϊό και όχι σε άλλους ιούς, που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης. Με τα εργαστηριακά δείγματα το ποσοστό ακρίβειας είναι 95% και με συνολική ακρίβεια ταξινόμησης στο 96%».

Σε σχέση με τον τρόπο μου μπορεί το συγκεκριμένο τεστ να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας, το μέλος της ερευνητικής ομάδας ανέφερε πως το τεστ θα αναπτυχθεί για διαγνωστικούς σκοπούς, κυρίως σε αεροδρόμια αλλά και χώρους εστίασης, καθώς όπως εξήγησε η γρήγορη διάγνωση σε λιγότερο από πέντε λεπτά, θα βοηθήσει στη μαζική εξέταση αυτών των χώρων.

«Σκοπεύουμε να παράγουμε μια φορητή συσκευή που θα κάνει το τεστ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ταξιδιώτες για να αποφύγουν τις περιόδους του αυτοπεριορισμού. Επίσης, θα επιχειρήσουμε να επιτρέψουμε την ασφαλή πρόσβαση σε νοσοκομεία, χώρους ψυχαγωγίας, εκδηλώσεις και δραστηριότητες αθλητισμού, ώστε να μπορούμε όλοι πιο γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να διασκεδάσουμε ξανά όπως πριν. Σημαντική ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του κορωνοϊού, μαζί με άλλους εποχιακούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό. Έχουμε δείξει ότι ο προσδιορισμός μας μπορεί να διακρίνει αξιόπιστα μεταξύ διαφορετικών ιών σε κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην επόμενη φάση της πανδημίας».

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη τιμή που θα κοστίζει το τεστ, ο Νικόλας Σιαηλής ανέφερε πως δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβές ποσό, υποδεικνύοντας ότι «σίγουρα θα κοστίζει πιο λίγο από το PCR, καθώς δεν χρειάζεται εργαστήριο, τεχνικό ή κάποια από τα ακριβά χημικά που απαιτεί το PCR. Είναι πιο γρήγορο σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες που ανιχνεύουν πιο αργά αντισώματα ή απαιτούν ακριβό και χρονοβόρο παρασκεύασμα δείγματος σε εργαστήριο υψηλής περιεκτικότητας. Η μέθοδος μας ανιχνεύει άμεσα σωματίδια ιού. Κάτι που σημαίνει πως αναμένεται να είναι πιο οικονομικό».

Παράλληλα, ερωτηθείς αν η δειγματοληψία θα γίνεται από εξειδικευμένο άτομο και το αν θα μπορεί κάποιος που θα υποβληθεί στο τεστ να πάρει άμεσα το αποτέλεσμα, το μέλος της ερευνητικής ομάδας είπε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο η δειγματοληψία δεν θα χρειάζεται εξειδικευμένο άτομο, αλλά ούτε και εργαστήριο, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως φορητή συσκευή (POC).

«Χρησιμοποιούμε υπολογιστική ανάλυση και λαμβάνουμε ένα ψηφιοποιημένο αποτέλεσμα και αυτό είναι σημαντικό για να επιτρέψουμε στη συσκευή δοκιμής να ενσωματωθεί σε άλλες υπάρχουσες τεχνολογίες. Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε ένα σενάριο μαζικών δοκιμών, όπου θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε δημόσιους χώρους και στη συνέχεια τα άτομα να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εκεί που θέλουν. Επί του παρόντος η δοκιμή χρησιμοποιεί επιχρίσματα λαιμού και εάν η δοκιμή είναι αυτόνομη στο μέλλον, υπάρχει η πιθανότητα δειγματοληψίας ψηφιακής παρακολούθησης, δηλαδή αναγνώριση προσώπου. Προς το παρόν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τα τεστ μας, από ένα μεγάλο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat