Στο παρά πέντε εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή-Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ

Για πρώτη φορά, από τον Οκτώβριο, υπάρχει η ελπίδα ότι πλησιάζει η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή λένε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian και το Al Jazeera. Αραβικά μέσα αναφέρουν ότι η Χαμάς φαίνεται να καταλήγει σε συμφωνία. Ωστόσο, το Ισραήλ κρατάει ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις και θέτει απαράβατους όρους προς αυτή την κατεύθυνση. Βασικό για την ισραηλινή πλευρά είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, αδιαπραγμάτευτα. Έπειτα, προβληματίζονται για την επικείμενη επίθεση στη Ράφα που είχε σχεδιάσει ο στρατός. Αυτό αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά για το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι φαίνεται, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, να είναι πιο θετικοί για πρώτη φορά από την αρχή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Guardian. Μάλιστα, ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται στην Αίγυπτο για τις διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν συμφωνήσουν. Ενδεικτικό του κλίματος, σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι ότι ήδη οικογένειες στη Γάζα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στις γύρω περιοχές, χωρίς την απειλή του πολέμου.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας σε αμερικανικά μέσα με το καθεστώς της ανωνυμίας θέλησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την επίθεση στη Ράφα καθώς και τ ην απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, αιγυπτιακές πηγές μιλώντας στη Wall Street Journal ανέφεραν ότι το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τις συνομιλίες για εκεχειρία άλλη μια εβδομάδα ώστε εντός των ημερών αυτών να εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την άλλη, προτρέπει τη Χαμάς να αποδεχθεί την «εξαιρετικά γενναιόδωρη» - όπως την χαρακτηρίζει - συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Σε δήλωση του μάλιστα είχε πει ότι «το μόνο πράγμα που υπάρχει μεταξύ του λαού της Γάζας και της κατάπαυσης του πυρός είναι η Χαμάς». Παράλληλα, όμως ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν παρουσίασε αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των 1,2 εκατομμυρίων ή περισσότερων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από αλλού στη Γάζα που έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων και καταφύγια του ΟΗΕ εκεί.

Την ώρα που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων του Ισραήλ, επειδή χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και οι ηγέτες της μαχητικής ισλαμιστικής οργάνωσης εδρεύουν εκεί, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος και να αποδυναμώσει περαιτέρω ένα ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγείας».

Δειτε Επισης

Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα