Εβδομάδα βαρόμετρο-Κρούσματα και νοσηλείες καθορίζουν τις κρίσιμες αποφάσεις

Μια εβδομάδα βαρόμετρο σε σχέση με την πανδημία ξεκινά, αφού η πορεία των κρουσμάτων καθώς και οι νοσηλείες, που πλησιάζουν επικίνδυνα σε τριψήφιο αριθμό θα καθορίσουν και τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν, με δεδομένο ότι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου λήγουν αυτά που είναι σε ισχύ, τόσο τοπικά όσο και παγκύπρια.
 
Ο Υπουργός Υγείας, τηρείται συνεχώς ενήμερος για την επιδημιολογική εικόνα από τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την απόδοση των μέτρων, όσο και για την κατάσταση σε κάθε επαρχία.
 
Το ότι θα υπάρχουν μέτρα, αυτό είναι δεδομένο αφού και οι πέντε επαρχίες της Κύπρου είναι στο «κόκκινο».Το ποια θα είναι αυτά και εάν θα έχουν καθολικό ή τοπικό χαρακτήρα, θα αποφασιστεί καθαρά με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες της κάθε περιοχής.

Αγωνία για τη Λευκωσία
Η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή, έρχεται από την επαρχία Λευκωσίας που δείχνει σημάδια έξαρσης το εύρος της οποίας, θα διαφανεί επίσης, αυτήν την εβδομάδα. Αν και όσοι διενεργούν rapid tests, δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα, δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί το γεγονός πως στις πέντε ημέρες που τρέχει το πρόγραμμα στην επαρχία, εντοπίστηκαν 205 θετικά τεστ. Χθες μάλιστα, βρέθηκαν 70 θετικά, που θα επιβεβαιωθούν με την μέθοδο PCR, με το ποσοστό θετικότητας να είναι 2,5% και να είναι υψηλότερο από τη Λεμεσό (34 θετικά-2,4%).

Το θετικό είναι πως δεν παρατηρήθηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έκρηξη κρουσμάτων όπως είχε γίνει στη Λεμεσό, κάτι που καθησυχάζει τους ειδικούς. Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι δεδομένος λόγω του μεγέθους της Πρωτεύουσας και της διακίνησης προς αυτήν πολλών χιλιάδων εργαζομένων, από τις υπόλοιπες πόλεις.

Στο ενδεχόμενο να υπάρχει έξαρση στη Λευκωσία, προσθέτουν τα αυξημένα κρούσματα σε σχολικές μονάδες τις τελευταίες ημέρες και σε χώρους εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, 187 κρούσματα και άλλα 121 από rapid τεστ-Πώς προέκυψαν

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα, αναμένεται να ληφθούν τέλη της εβδομάδας, για να δοθεί χρόνος ώστε από τη μία να σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ, ειδικά για τη Λεμεσό και από την άλλη να προλάβουν να διενεργηθούν πολλές χιλιάδες τεστ, για να δώσουν στίγμα και για τις υπόλοιπες πόλεις.  

Οι ενδείξεις συνεχίζουν πάντως να είναι πολύ θετικές για την Πάφο, όπου απέδωσαν τα μέτρα και εκτός απροόπτου θα βγει από το καθεστώς του lockdown. Σημάδια σταθεροποίησης εξάλλου, παρουσιάζει η επαρχία Λεμεσού ωστόσο παραμένει πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά και αναμένεται να διαφανεί αυτή την εβδομάδα, κατά πόσον θα αρχίσει να υπάρχει μείωση κρουσμάτων. Εάν γίνει αυτό, τότε θα αρχίσει να γίνεται σταδιακή άρση περιορισμών και σε αυτή την επαρχία. Πρώτα εκτιμάται πως θα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των περιορισμών ενώ αναμένεται να αναθεωρηθεί και η ώρα του κέρφιου.

Ενδελεχούς ανάλυσης τυγχάνουν όμως και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Λάρνακας και της Ελεύθερης Αμμοχώστου που συνεχίζουν να έχουν αυξημένα κρούσματα, πέραν του ορίου επικινδυνότητας (120 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού). Όπως ήδη έχει αναφερθεί, σε χειρότερη κατάσταση είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος, οι δείκτες της οποίας είναι οι δεύτεροι χειρότεροι μετά τη Λεμεσό. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως το τελευταίο διήμερο, δεν εντοπίστηκαν πολλά περιστατικά μέσω των rapid tests στην περιοχή.

Κοντά σε τριψήφιο αριθμό οι νοσηλείες
Όπως έχει υποδειχθεί πολλές φορές, ο πιο σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης που λαμβάνεται υπόψην στη λήψη αποφάσεων, είναι αυτός που σχετίζεται με τις νοσηλείες. Κι αυτό επειδή ενδεχόμενη απότομη αύξησή τους, θα πιέσει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.
 
Τα νέα δεν είναι καλά, από τα νοσοκομεία αφού η χώρα μας είναι μια ανάσα μακριά από το να έχει τριψήφιο αριθμό ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται. Χθες καταγράφηκε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ με 97 νοσηλείες σε τέσσερα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και δύο βρέφη.


Μέσα σε μία εβδομάδα, πάντως ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξήθηκε σημαντικά με το ενδεχόμενο ακόμη πιο μεγάλης αύξησης να μην μπορεί να αποκλειστεί, με δεδομένη τη διείσδυση του ιού σε στέγες ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης, όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO