Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών, δηλώνουν αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.
 
Ο ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, όμως απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Αναφέρεται παράλληλα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, λέγοντας ότι αποδείχτηκε πως αποτελεί ένα αποτελεσματικό διεθνές νομικό εργαλείο, το οποίο έχει επικυρωθεί από 33 κράτη μέχρι σήμερα.
 
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λίλιαν Μόρι Πασκέ ζητά να αναληφθεί περισσότερη δράση κατά του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών, που πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
 
«Για να εξαλείψουμε πραγματικά τις ρίζες της βίας κατά των γυναικών, οι άντρες και οι γυναίκες παντού πρέπει να υιοθετήσουν μια σθεναρή στάση, χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην πολιτική και ισχυρότερα νομικά εργαλεία», είπε.
 
Εξάλλου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς είπε ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των φύλων αποτελεί μια θεμελιώδη αξία των κοινωνιών, που κατοχυρώνεται στις σχετικές συνθήκες.
 
Παρατηρεί ωστόσο ότι πολλές γυναίκες στην Ευρώπη συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με την καταπάτηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων, όπως περιοριστικά νομοθετικά πλαίσια που περιορίζουν την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη τη φροντίδα γύρω  από τις αμβλώσεις και την ποινικοποιούν. Αναφέρει τέλος ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ατελέσφορες, μέχρι στιγμής, προσπάθειες για σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα