Φοιτητές που σπουδάζουν την Κύπρο προτείνουν τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας

Φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και προέρχονται από την Κύπρο και τη Ναμίμπια προτείνουν τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας για προστασία της άγριας ζωής και θα διαγωνιστούν με αυτή την ιδέα στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στη Γαλλία.
 
Η κυπριακή ομάδα αναδείχθηκε πρώτη στον τοπικό διαγωνισμό Startups «Act In Space» στην Κύπρο, που διεξήχθη τέλη του Μάη και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο νησί από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).
 
Λόγω της συμμετοχής της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός ήταν ο σημαντικότερος διαγωνισμός διαστημικής καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μέχρι σήμερα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός.
 
Η νικήτρια ομάδα του εθνικού διαγωνισμού στην Κύπρο είναι η “Aerodrenaline”, που αποτελείται από τους Ευαγγελία Ευαγγελίδου, Πέτρο Χαραλαμπίδη και Festus Tulonga Kathindi, Marvin Haimbodi, Ebson Ngenomesho (από τη Ναμίμπια).
 
Η πρόταση της κυπριακής ομάδας έχει στόχο την προστασία της άγριας ζωής σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας διαστημικές τεχνολογίες και ένα ευφυές σύστημα αερομεταφοράς.
 
Καθώς κάποια μέλη της ομάδας προέρχονται από τη Ναμίμπια, διαθέτουν μια εις βάθος κατανόηση των κινδύνων λαθροθηρίας άγριων ζώων στην αφρικανική ήπειρο. Με την πρότασή τους στοχεύουν να συμβάλουν στην «αστυνόμευση» των ζώων από ψηλά και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, στην πατρίδα τους, στην Αφρική γενικότερα, αλλά και με την Κύπρο και άλλες χώρες του κόσμου για να βοηθήσουν στην πρόληψη της λαθροθηρίας.
 
"Με αυτόν τον διαγωνισμό προωθούμε την τεχνολογική καινοτομία στην Κύπρο και δημιουργούμε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κορυφαίο διαστημικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας ευκαιρίες στη νέα γενιά και τοποθετώντας δυναμικά την Κύπρο σε αυτόν τον υπέροχο μαγευτικό τομέα", είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.
 
Η κυπριακή ομάδα θα ταξιδεύσει στο Space City, στην Τουλούζη της Γαλλίας, όπου θα διαγωνιστεί στον διεθνή τελικό, εκπροσωπώντας την Κύπρο.
 
Ο παγκόσμιος τελικός θα διεξαχθεί στη Γαλλία στις 26-27 Ιουνίου με τη συμμετοχή 35 χωρών.
 
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του CSEO  κλήθηκε να αποτελεί μέρος της ομάδας κριτών του διεθνούς τελικού "Act In Space".
 
Οι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν το μεγάλο βραβείο του ESA - την εμπειρία να πετάξουν με αεροπλάνο υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας (Zero-G).
 
Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας και να λάβουν στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της διαστημικής τους νεοφυούς εταιρείας.
 
Στην τελετή έναρξης του διήμερου διαστημικού διαγωνισμού Startups «Act In Space» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τέλη του Μάη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ο κορυφαίος επιστήμονας της ΝΑΣΑ και της ΕΣΑ, Καθηγητής Marcello Coradini ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός και η
Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου.
 
Το ΚΥΠΕ ήταν ο επίσημος χορηγός επικοινωνίας του παγκοσμίως αναγνωρισμένου αυτού διαγωνισμού στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ