Κύπριοι της Βρετανίας έστειλαν επιστολές στον Γκουτέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επιστολές με αφορμή τη συμπλήρωση (στις 10 Δεκεμβρίου) 70 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δέκα Κύπριοι πρόσφυγες, μέλη της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

«Ενώ γιορτάζουμε αυτή την επική επέτειο, εφιστούμε την προσοχή σας στα δεινά όλων των εκτοπισμένων ατόμων στο νησί από όπου καταγόμαστε μετά από την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 και καλωσορίζουμε την υποστήριξή σας για μια επανενωμένη Κύπρο», σημειώνοται στις επιστολές προς τους δύο αξιωματούχους, επισημαίνοντας τις «πολυάριθμες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι δέκα υπογράφοντες προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τους Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και Μαρωνίτες Κύπριους να ωφεληθούν από την επανένωση του νησιού χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές και με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναγνωρισμένα και αποκατεστημένα υπό μία νόμιμη κυβέρνηση».

Επικαλούμενοι το Άρθρο 9 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζουν ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να ζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και με το Άρθρο 17 επισημαίνουν το δικαίωμά τους στις ιδιοκτησίες τους στα κατεχόμενα.
 
Επικαλούνται επίσης τις λεγόμενες «αρχές Πινέιρο» που αφορούν την αποκατάσταση στέγης και ιδιοκτησίας και δη τα δικαιώματα των απομακρυθέντων ιδιοκτητών.

Σημειώνουν παράλληλα το ψήφισμα υπ´ αρ. 361 του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε άδεια προς τα άτομα που το επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

«Ως πρόσφυγες», καταλήγει η επιστολή, «τονίζουμε την κεντρική σημασία των μηχανισμών δικαιοσύνης και ζητάμε την εφαρμογή αναγνωρισμένων κριτηρίων σε περιπτώσεις προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, όπως έχει καταγραφεί σε ψηφίσματα διεθνών οργανισμών.

»Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα του πόσο πολύ πριν έχει συντελεστεί μία αδικία, η νομιμοποίησή της ή η μη υπεράσπιση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει άλλες αδικίες».

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα