Πρώην Βουλευτές θέλουν λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα της Βουλής

Η Βουλή χρειάζεται αξιοπρεπές κτήριο, είναι το μήνυμα που έστειλαν οι τέως και πρώην βουλευτές κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, η οποία πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Πρόεδρου του νομοθετικού σώματος να αξιοποιήσει ουσιαστικά την εμπειρία και τη γνώση των πρώην και τέως μελών του Κοινοβουλίου τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας όσο και στη βελτίωση της δράσης του κοινοβουλίου ως ανοικτός θεσμός στην κοινωνία.

Υποδεχόμενος τους πρώην και τέως αντιπροσώπους του λαού ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η πρωτοβουλία του να ζητήσει την ενεργότερη συμμετοχή των βουλευτών παλαιοτέρων θητειών δεν αποσκοπούσε σε επικοινωνιακή προβολή, αλλά στην ουσία της επανασύνεδης των παλαιότερων βουλευτών με τα κοινοβουλευτικά δρώμενα και να προσφέρουν όπως ο έκαστος μπορεί.

Σε ό,τι αφορά το κτήριο της Βουλής είπε πως “αν παίρναμε το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου θα γίνονταν πολλά. Ανέφερε ακόμα πως το πρώτο βήμα του αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου του νομοθετικού σώματος η πρώτη του ενέργεια ήταν να πάει στο Προεδρικό και να θέσει το θέμα της στέγασης της Βουλής στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Δημάρχου Λευκωσίας.

Πρόσθεσε πως τότε δεν είχε κλείσει οριστικά το θέμα με τις προσφορές για το Δημοτικό Θέατρο και είπε πως συμφωνούσε και ο Δήμαρχος, Ανεξάρτητα από όλα τα κόμματα, θα εκτεθούμε επειδή θα σταματήσουμε τις διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως πουθενά αλλού στον κόσμο σε πόλη με τα πληθυσμιακά δεδομένα της Λευκωσίας δεν υπάρχουν δύο θέατρα όπως η απόσταση από το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Είπε ακόμα πως ενόψει της ενοποίησης των δήμων υπάρχει ένας λόγος παραπάνω αντί για δύο κλειστά θέατρα θα ήταν καλύτερα να γίνει ανοικτό θερινό θέατρο κοντά στη ΠΑΣΥΔΥ και έργα μέχρι τον Πεδιαίο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι ένα νέο κτήριο για τη Βουλή θα στοιχίσει γύρω στα 130 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι έδωσε πιο ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία με μέγιστο 10 εκ, θα διαμορφώνονταν το Θέατρο για να στεγάσει τη Βουλή.

Αναφέροντας ότι στο Δάλι με δαπάνη 2,9 εκ. κατασκευάστηκε ευρωπαϊκών προδιαγραφών 5 αστέρων θερινό θέατρο και πως με 25 εκ. θα στεγαζόταν η Βουλή και η Λευκωσία θα είχε υπαίθριο θέατρο.

Αφού είπε ότι κανένας δεν αρνείται ότι πρέπει να γίνει νέο κτήριο για τη Βουλή ανέφερε πως σημειώθηκε ατύχημα στη Βουλή και υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον της Βουλής από υπαλλήλους για το ατύχημα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι γίνονται σκέψεις για χρήση γης, έκτασης 130 σκαλών που ανήκουν στο Δήμο Στροβόλου που τον παραχωρεί στη Βουλή. Δεν είναι ανάγκη η Βουλή να είναι στο κέντρο της Λευκωσίας είπε και ανέφερε πως “για να κάνουμε τα κέφια μας θα δώσουμε 100 εκ. επιπλέον.

Απαντώντας σε σχόλια ότι το κοινοβούλιο δεν θα το κάνουν τα κτήρια αλλά τα μυαλά, διερωτήθηκε αν “αλλού δεν έχουν μυαλά και έχουν κτήρια, ή επειδή έχουν μυαλά έχουν κτήρια”.

Αφού ενημέρωσε τους παρισταμένους πρώην και τέως βουλευτές ότι στις 16.6.2016 πραγματοποίησε συνάντηση με βουλευτές της προηγούμενης θητείας, ακολούθως αξιοποίησε τη συνάντηση και ετοίμασε επιστολή που απέστειλε, προς τους παριστάμενους και τους τέως βουλευτές με έγγραφο στο οποίο επισημαίνονταν οι δράσεις του Κοινοβουλίου στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν, είπε ότι η συζήτηση για τη συνεργασία είναι ανοικτή σε εισηγήσεις και πως συγκάλεσε τη σύσκεψη για να ακούσει απόψεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξαγγελία για τη δημιουργία Ιδρύματος Μελετών και είπε πως οι πρώην και τέως βουλευτές καλούνται να συμμετάσχουν στη δημιουργία και τη λειτουργία του.

Ανέφερε επίσης ότι προς ικανοποίηση του αιτήματος του Συνδέσμου των πρώην βουλευτών διαμορφώθηκε ιστοσελίδα παλαιών βουλευτών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι πέραν των 12 βουλευτών έστειλαν επιστολή ότι αδυνατούσαν να παραστούν σήμερα, αλλά δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις δράσεις του Κοινοβουλίου ως πρώην μέλη του σώματος.

Ο πρώην βουλευτής Πέτρος Στυλιανού, ο οποίος υπέβαλε γραπτό υπόμνημα, ανέφερε ότι είναι νευραλγικός τομέας, η δημιουργία αρχείου το οποίο θα συλλέξει υλικό λαογραφικό, το αρχειακό υλικό για τους αγώνες της Κύπρου, και το ιστορικό αρχείο για τη νεότερη ιστορία του τόπου μετά τον 1955. Πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι αρχείο βουλευτών, Ε/κ και Τ/κ με όλη την δραστηριότητα των παλαιών βουλευτών κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική.

Ο τέως βουλευτής Γιάννος Λαμάρης είπε ότι μετά και τη δεύτερη συνάντηση είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι δυνατότητες προσφοράς των τέως και πρώην βουλευτών. Πρέπει να προσδιοριστούν οι δυνατότητες κατά τρόπο που να επιτρέπονται συνταγματικά και θεσμικά, ανέφερε προσθέτοντας ότι ως πρώτο βήμα το οποίο δεν θα έχει θεσμικά προβλήματα είναι η συμμετοχή των παλαιών βουλευτών στις επισκέψεις ξένων στην Κύπρο στις συναντήσεις ανάλογα με τις γνωριμίες τους και τις διασυνδέσεις τους.

Ο τέως βουλευτής Σοφοκλής Φυττής είπε πως πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα σύντομα για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των παλαιοτέρων βουλευτών. Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν τα παλαιότερα μέλη του κοινοβουλίου να παρίστανται ή και να συμμετέχουν στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ανέφερε ότι ο ίδιος δοκίμασε να συμμετέχει σε συνεδρία Επιτροπής και διαπίστωσε ότι δεν ήταν καλοδεχούμενος. Είπε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί το δικαίωμα της παρουσίας και συμμετοχής στις συνεδρίες.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το θέμα θα μελετηθεί και στο πλαίσιο της τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής.

Ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι είναι αίσχος να μην λύνεται το θέμα της στέγασης της Βουλής. Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε να λυθεί το θέμα, συνέχισε αναφέροντας ότι το δημοτικό θέατρο ήταν η ιδανική λύση.  Το υφιστάμενο κτήριο απέχει πολύ από το να είναι αξιοπρεπές, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση νομικής υπηρεσίας, είπε πως σε αυτή μπορεί να μετέχουν πρώην βουλευτές που έχουν τα επαγγελματικά προσόντα και που απέχουν από τα κομματικά δρώμενα.

Ο πρώην βουλευτής Σταύρος Αμπίζας είπε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το νομικό τμήμα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ανέφερε ότι από τη συνεργασία του με τη Νομική Υπηρεσία αντιλήφθηκε ότι πως όσο αξιοπρεπής και να είναι η προσπάθεια, θα είναι δύσκολη.

Η πρώην βουλευτής Αντρούλα Βασιλείου είπε ότι για το ίδρυμα μελετών, πρέπει να κυκλοφορήσει ένα έγγραφο για τους τομείς που θα αναπτυχθούν. Είπε ακόμα πως οι βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στο θέμα του καπνίσματος επειδή όπως ανέφερε όταν προσπάθησε να απαγορεύσει το κάπνισμα στο Ογκολογικό Κέντρο οι υπάλληλοι, έλεγαν ότι ίδιοι οι βουλευτές που ψηφίζουν τους νόμους τους καταπατούν.

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Ρολάνδης είπε ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί στη βάση του συντάγματος η παρουσία πρώην βουλευτών στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Είπε ακόμα ότι δεν συμφωνεί με το θέμα της στέγασης της Βουλής στο Δημοτικό Θέατρο, επειδή όπως είπε αυτό κτίστηκε για άλλο σκοπό, ήταν το θέατρο της Λευκωσίας και πρέπει να μείνει θέατρο.

Η πρώην βουλευτής Ντίνα Ακκελίδου εισηγήθηκε όπως κάθε φορά που συζητείται σοβαρό θέμα στη Βουλή θα πρέπει με τυποποιημένη επιστολή να καλούνται να υποβάλουν απόψεις οι παλαιοί βουλευτές. Υπάρχουν πολύ επίκαιρα θέματα, όπως αυτό του ΓΕΣΥ που διέρχεται κρίσιμη η κατάσταση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στους παλαιούς βουλευτές. Είπε επίσης ότι η Βουλή οφείλει να εξετάσει σε βάθος την αυτονόμηση των νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι πάμε σε αυτονόμηση των ανέτοιμων νοσοκομείων.

Ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Φίλιππου δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει, ως καθηγητής πανεπιστημίου, που υπηρέτησε στη διακοινοβουλευτική συνέλευση και σε θέματα παιδείας.

Ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης συνεχάρη για τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία του και ανέφερε ότι αξίζει να πληρώσουμε για το κτήριο της Βουλής αφού το νυν κτίριο είναι ταλαιπωρημένο.

Η πρώην βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου είπε ότι το Θέατρο πρέπει να ανακαινιστεί και να εκλάβει την παλιά του αίγλη. Η Βουλή πρέπει να έχει δικό της εξ υπαρχής κατασκευασμένο κτήριο, πρόσθεσε.

Ο πρώην βουλευτής Τάκης Νέμιτσας είπε πως ως γνήσιος Λεμεσιανός, πιστεύει ότι το θέατρο της Λευκωσίας αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της μοιρασμένης πρωτεύουσας. Πρόσθεσε πως είναι ντροπή που  τόσα χρόνια η Βουλή στεγάζεται έτσι. Η Βουλή χρειάζεται έναν αξιοπρεπή χώρο να στεγαστεί.

Ο Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι θα πρέπει οριστικά και άμεσα στη Βουλή να παρακολουθεί της αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που καταδεικνύουν τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η Βουλή να λειτουργεί αυτεπάγγελτα.

Υπέδειξε επίσης ότι δεν πρέπει να ψηφίζονται την ίδια μέρα πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία και ότι πρέπει πρώτα να δημοσιεύεται ο νόμος και μετά οι κανονισμοί. Ολοι οι νομικοί πρώην βουλευτές θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη νομική υπηρεσία της Βουλής, συμπλήρωσε.

Ο Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι ο πολιτικός πολιτισμός των βουλευτών, πρέπει να αναβαθμιστεί. Πρόσθεσε ότι διακομματική επιτροπή πρέπει να θεσπίσει κώδικα συμπεριφοράς βουλευτών για να διατηρείται ο πολιτικός πολιτισμός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι μας το ζήτησε η ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να το κάνουμε. Συζητείται στο πλαίσιο της τροποποίησης τους κανονισμού της Βουλής.

Η Στέλλα Μισιαούλη είπε πως πρέπει να ενισχυθεί ο σύνδεσμος πρώην βουλευτών. Ανέφερε πως η θέση των πρώην βουλευτών θα πρέπει να μεταφέρεται στον Πρόεδρο της κάθε επιτροπής και των υπηρεσιών της Βουλής.

Ο Γιαννάκης Μάτσης είπε ότι ο επιχειρηματίας Ριο Στάκης προσέφερε 3 εκ. για να κτιστεί το κτήριο της Βουλής και ήταν έτοιμος να χρηματοδοτήσει την εκλογή πέντε βουλευτών στην Βουλή των κοινοτήτων αλλά ο κομματισμός στην Κύπρο δεν το επέτρεψε.

Ο Στέλιος Ιερωνυμίδης είπε ότι θα ήταν σοφό και λογικό η νομική υπηρεσία της Βουλής να μην στεγαστεί το ίδιο κτήριο, αλλά σε άλλο κτήριο. 

Ο Γιαννάκης Θωμά χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να αξιοποιηθούν οι παλαιοί βουλευτές. Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά από το 1960.

Ο κ. Θωμά εξέφρασε την εκτίμηση ότι συμμετοχή και παρουσία παλαιών βουλευτών στις συνεδρίες των επιτροπών σε προεκλογικές περιόδους θα δημιουργήσουν προστριβές σε σχέση με την προβολή. Είπε επίσης ότι μια χώρα τιμά τον εαυτό της όταν έχει αξιοπρεπές κτήριο για το Κοινοβούλιο της.

Για το Υπουργείο Οικονομικών έκτισαν ναούς, για κοινοτικά και δημοτικά συμβούλια έκτισαν, αλλά όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν και θεωρούν τη Βουλή φτωχό συγγενή, συμπλήρωσε αναφέροντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν νεές τεχνολογίες και νέοι σχεδιαστές και “εμείς όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα κατάλληλο κτήριο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

Ο Χρίστος Μαυροκορδάτος, είπε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας με βάση την ειδικότητα του, είπε προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο το κτήριο που θα βελτιώσει την εικόνα της Βουλής, αλλά είναι και η ουσία. Πρόσθεσε ότι η εσωτερική εικόνα της Βουλής δεν είναι και η καλύτερη. “Καταντήσαμε να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε πρώην βουλευτές” συνέχισε προσθέτοντας ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα κατά τρόπο που ο κόσμος να σέβεται τους βουλευτές και τη Βουλή.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να σέβεται τον πολιτικό του πλούτο. Ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστούν καλές κοινοβουλευτικές πρακτικές όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και ανέφερε πως ένας σωστός κοινοβουλευτικός θέτει πρώτα το καλό του τόπου και μετά του κόμματος. Είπε ακόμα ότι έχει φτωχύνει ο πολιτικός πολιτισμός και περιορίζεται ο δημόσιος διάλογος σε κοκορομαχίες.

Η Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι ο κάθε βουλευτής ψηφίζεται από τον κόσμο. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τη δουλειά των παρόντων βουλευτών, ανέφερε προσθέτοντας ότι θα τους κρίνει ο κόσμος που τους έχει εκλέξει. “Δεν πρέπει να φύγουμε με τη λογική ότι εμείς ήμασταν οι καλύτεροι και οι νέοι είναι λιγότερο καλοί συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»