Στην Αθήνα για συνάντηση με Κοτζιά ο Έιντε

Μικρό καλάθι όσον αφορά την προοπτική συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο τον προσεχές Μάρτιο, παρά την χθεσινή προς τούτο εκφρασθείσα βούληση των δύο ηγετών και την έκκληση που απηύθυναν στα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία του εδάφους με τις εγγυήτριες δυνάμεις, εξακολουθούν να κρατούν διπλωματικές πηγές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Πάνε για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Αναστασιάδης: Αν είναι θετική η προσέγγιση της Άγκυρας, ας το αποδείξει
 
Όπως εκτιμούν συναφώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βασική προοπτική διαφοροποίησης της στάσης της Τουρκία στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, γεγονός το οποίο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι μια νέα Γενεύη θα μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα.
 
Ενόψει τούτων, και δεδομένου του χρονικού ορόσημου που έχει τεθεί για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο, ο Φεβρουάριος προσλαμβάνει εκ των πραγμάτων τον χαρακτήρα καθοριστικού μήνα για τα παραπέρα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Διαβεβαιώσεις Αντόνιο Γκουτέρες για συνέχισης της προσπάθειας για λύση
 
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, θα συναντώνται μια φόρα την εβδομάδα, συζητώντας και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο τη σμίκρυνση των διαφορών.
 
Ωστόσο, είναι τοις πάσι γνωστό πως ειδικά στο θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, στην Άγκυρα είναι που βρίσκεται, τόσο το μαχαίρι όσο και το πεπόνι. Ενώ και σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πολλά και μεγάλα είναι τα αγκάθια που παραμένουν στα ζωτικής σημασίας κεφάλαια της διακυβέρνησης, του εδαφικού και του περιουσιακού. Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που η Τουρκία όχι απλώς δεν δείχνει έτοιμη να προβεί στις όποιες «υποχωρήσεις», αλλά αντιθέτως εγείρει νέες αξιώσεις, όπως είναι για παράδειγμα αυτή για τις τέσσερις ελευθερίες.       
 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να πιάνουν αμέσως δουλειά και να κινούνται προς τις εγγυήτριες δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις τρεις αύριο το απόγευμα ο Ειδικός Συμβούλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. 
 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές