Μια φωτιά που τελικά αποδείχθηκε συζυγοκτονία –  Η ώρα των ευθυνών των αρχών

Μια φωτιά που τελικά αποδείχθηκε δολοφονία και οι  παραλείψεις από την αστυνομία Κύπρου, οδηγούν την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαστήριο.

Ήταν Μάρτιος του 2012 όταν η 29χρονη Χριστίνα Καλαιτσίδου, μητέρα τριών παιδιών, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της στο σπίτι της στην Δερύνεια. Η ίδια είχε δηλώσει πολλές φορές στην αστυνομία ότι κινδύνευε η ζωή της από τον άνδρα της,, εκλιπαρώντας τα μέλη της αστυνομίας για βοήθεια και προστασία.
 

Η αυτοψία της σορού της άτυχης 29χρονης, διενεργήθηκε από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, απέδιδε τον θάνατο της «σε εισπνοή καπνού λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε στο κρεβάτι από αναμμένο τσιγάρο», το οποίο προκάλεσε εγκαύματα στο δεξί χέρι και στο δεξιό μέρος της κεφαλής.
 

Η αστυνομία χωρίς καμία έρευνα υιοθέτησε το πόρισμα της ιατροδικαστού αποδίδοντας τον θάνατο της σε ατύχημα.

Η οικογένεια όμως της Χριστίνας, που ζούσε στην Θεσσαλονίκη δεν ησύχαζε, ήταν ξεκάθαρο για αυτούς ότι η ζωή της κόρης τους κινδύνευε από τον άντρα της και θεωρούσαν δεδομένο ότι αυτός την σκότωσε.  Έτσι, αποφασίζουν την εκταφή της σορού της και ξεκινούν διαδικασίες για νέα ιατροδικαστική εξέταση από Ελλαδίτη ιατροδικαστή. Το πόρισμά του: Δολοφονία συνεπεία ασφυξία λόγω πνιγμού.

Τα νέα ευρήματα του ιατροδικαστή οδηγούν τη σύλληψη του άντρα της Χριστίνας και στην καταδίκη του σε 20ετη φυλάκιση για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας , ενώ μεταφέρθηκε σε ελληνικές φυλακές.  Δύο χρόνια μετά εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του.

Η οικογένεια της  Χριστίνας κίνησαν αγωγή στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Δεκέμβριο του 2014 και τώρα έχει φτάσει η στιγμή να εκδικαστεί. Η αγωγή αναφέρεται «σε παράλειψη του να διερευνήσει το συμβάν, με αποτέλεσμα να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών, αφού για αυτά για δύο χρόνια διέμεναν με τον δολοφόνο της μητέρας τους».

Η πρώτη δικάσιμος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης, έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου στο δικαστήριο Λάρνακας.

«Είπαν ότι το παιδί μου κάηκε από τσιγάρο. Μα πως; Δεν κάπνιζε»

Μεταξύ άλλων, ο πατέρας της Χριστίνας Καλαιτσίδου, Χριστόφορος , είχε δηλώσει τότε στην εφημερίδα «Πολίτης» , « Είπαν ότι το παιδί μου κάηκε από τσιγάρο. Μα πως ; Δεν κάπνιζε. Και όταν την είδαμε δεν ήταν καμένη, αλλά το πρόσωπο της ήταν γεμάτο μελανιές. Δεν τα είδε αυτά η ιατροδικαστίνα….;».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο, η αστυνομία γνώριζε πως δεν ήταν λίγες οι φορές που προέβη σε καταγγελίες  είτε σε σχέση άσκησης βίας είτε σε σχέση με εισβολές στο σπίτι της από τον εν διαστάσει σύζυγο της.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...