Παράνομα ένα στα τρία τουριστικά καταλύματα που αναρτούνται στο διαδίκτυο

Χωρίς άδεια από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ( ΚΟΤ),  λειτουργούν τουλάχιστον ένα στα τρία τουριστικά καταλύματα που προσφέρονται για διακοπές στις διάφορες σχετικές ιστοσελίδες που  υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Αυτό αποκάλυψε στον REPORTER Online ανώτερος επιθεωρητής του ΚΟΤ, με τον οποίο  επικοινωνήσαμε μετά τα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών συμπατριωτών μας, αλλά και ξένων τουριστών που την «παθαίνουν»  κλείνοντας από το ιντερνέτ διαμονή σε καταλύματα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αλλά όταν πάνε να μείνουν, αυτό που αντικρίζουν καμία σχέση δεν έχει με αυτό που έβλεπαν να διαφημίζεται στο ίντερνετ.
Όπως μάλιστα εξήγησε, τουλάχιστον ένα στα τρία καταλύματα είναι χωρίς άδεια από τον ΚΟΤ, χωρίς να αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι πολύ ψηλότερο.
Το πρόβλημα όπως μας  είπε ο επιθεωρητής είναι ιδιαίτερα αυξημένο φέτος που οι τουρίστες είναι περισσότεροι με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ψάχνουν από μόνοι τους να βρουν διαμονή.  Πιο έντονο παρουσιάζεται στις  περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά και της Πάφου.
Στην ουσία με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, όποιος θέλει μπορεί να βαφτίσει ένα διαμέρισμα που διαθέτει, ακόμη και αν οι συνθήκες σε αυτό είναι άθλιες- ως τουριστικό και να το αναρτήσει στις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν χωρίς κανένα έλεγχο.  Χρησιμοποιώντας μάλιστα φωτογραφίες «κράχτες» καταφέρνουν να προσελκύσουν ενδιαφερομένους, η οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων προπληρώνουν μέσω κάρτας την διαμονή τους, με αποτέλεσμα όταν διαπιστώσουν ότι την πάτησαν να είναι αργά.
 
Σχεδόν δεμένα τα χέρια του ΚΟΤ
Σύμφωνα πάντα με τα όσα μας αποκάλυψε ο αρμόδιος επιθεωρητής του ΚΟΤ, το έργο του Οργανισμού για να πατάξει το φαινόμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο λόγω του μειωμένου αριθμού επιθεωρητών ( σε σχέση πάντα με τον τεράστιο αριθμό των παράνομων καταλυμάτων), όσο και λόγω της πολυπλοκότητας που υπάρχει  στην στοιχειοθέτηση ενώπιον των δικαστηρίων τέτοιων υποθέσεων.
« Έχουμε χάσει στο δικαστήριο υποθέσεις  για τις οποίες γνωρίζαμε σίγουρα ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια,  γιατί είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η χρήση τους για τουριστική διαμονή» μας εξήγησε, για να επισημάνει ότι ενώπιον του δικαστηρίου χρειάζεται η μαρτυρία αυτού που διέμεινε στο κατάλυμα ή τουλάχιστον απόδειξη της πληρωμής.
Παράλληλα, όπως είπε,  είναι  πολλά και τα παραθυράκια που υπάρχουν στον νόμο με αποτέλεσμα όσοι χρησιμοποιούν διαμερίσματα οικιστικής χρήσης ως τουριστικά καταλύματα, να «δασκαλεύουν» του διαμένοντες τι να πουν σε περίπτωση που γίνει έλεγχος.
Ως τέτοια «δασκαλέματα» μας αν έφερε δικαιολογίες που ακούστηκαν σε δικαστήριο όπως: Είναι κάποιου φίλου μου και μου το έδωσε να μείνω, το νοικιάζω για μόνιμη διαμονή στην Κύπρο κλπ.
Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα πάρα πέρα ο επιθεωρητής του ΚΟΤ μας εξήγησε πως  δεν έχουν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των ελέγχων που απαιτούνται, την δυνατότητα να κτυπήσουν απλά την πόρτα σε ένα κατάλυμα και να ρωτήσουν τον τουρίστα εάν το  ενοικίασε για την διαμονή του.
« Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδικό ένταλμα από το δικαστήριο», μας είπε.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975