Απορρίπτει τα περί χάους στις φυλακές η Αν. Διευθύντρια

Απορρίπτει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί χαώδους κατάστασης στις Κεντρικές Φυλακές, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Αννα Αριστοτέλους, σημειώνοντας πως τα όποια περιστατικά προκύπτουν διερευνώνται άμεσα, χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση συγκάλυψης. Περαιτέρω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης  προχωρά με την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα καθορίζονται διάφορα επίπεδα παρεμβάσεων με σκοπό το σωφρονισμό των νεαρών παραβατών, ώστε ο εγκλεισμός στη Φυλακή να αποτελεί το έσχατο μέτρο.
Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Αριστοτέλους υπογραμμίζει πως δεν ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις Φυλακές και αναφέρεται σε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπισή τους. Παράλληλα επισημαίνει, πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την ανέγερση νέων Φυλακών και πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την προώθηση νέας δομής στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Μειώθηκαν οι αυτοτραυματισμοί
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα για χαώδη κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, λόγω περιστατικών που σχετίζονται με ναρκωτικά, κινητά, βιασμούς και απόπειρες αυτοκτονιών, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως έχει την εντύπωση ότι κανένας δεν συμμερίζεται μια τέτοια άποψη, πλην από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους επιμένουν να ισχυρίζονται ότι επικρατεί χαώδης κατάσταση, όπως είπε. Πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε κριτική, η οποία γίνεται με αφορμή ένα περιστατικό, εφόσον είναι καλόπιστη, δεν μπορεί να δικαιολογεί τον οποιοδήποτε ισχυρισμό για χαώδη κατάσταση στις Φυλακές.
Ανέφερε πως ενώ προηγουμένως καταγράφονταν, κάθε 2-3 μέρες, αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας, "καταφέραμε να μειώσουμε τα φαινόμενα αυτά στο ελάχιστο, αφού στη διάρκεια ενός χρόνου, είχαμε μόνο μια απόπειρα αυτοκτονίας με πρόθεση, η οποία δεν ήταν προβλέψιμη και έγινε λόγω ερωτικής απογοήτευσης και την οποία ευτυχώς προλάβαμε, με την ενεργοποίηση των δεσμοφυλάκων και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα πρόληψης τέτοιων φαινομένων".
Σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων
Πρόσθεσε πως μέχρι τον Αύγουστο του 2016 αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και πως αναμένεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για να προχωρήσει η εγκατάσταση αψίδας με ιονίζουσα ακτινοβολία για έλεγχο της μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.
Απέλαση αλλοδαπών
Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς κρατούμενους, που αποτελούν, όπως, είπε περίπου το 55% των κρατουμένων, ανέφερε πως "εισηγηθήκαμε - και αυτό εξετάζεται με τον Γενικό Εισαγγελέα - το ενδεχόμενο αντί να παραμένουν στη Φυλακή με σκοπό να καταδικαστούν για τη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος και στη συνέχεια να απελαθούν, να απελαύνονται αμέσως μετά τη σύλληψη τους και να τίθενται στο Stop List για να απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία".
Η κ. Αριστοτέλους είπε εξάλλου πως υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στις Φυλακές, παρόλο ότι η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει προσφέρει τη δυνατότητα συμπλήρωσης όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής μέχρι τη θέση Επιθεωρητή. "Είχαμε ζητήσει, με βάση μελέτη, την πλήρωση των 36 κενών θέσεων, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί, και αναμένουμε σε κάποιο στάδιο μόλις τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, να ζητηθούν νέες πρόσθετες θέσεις ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του τμήματος", ανέφερε.




Δειτε Επισης

Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική
Αγώνας δρόμου για να αποφύγουν τις παγίδες θανάτου οι μοτοσικλετιστές-«Λάδια, χαλίκια, πασαλάκια παντού»
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως