Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική

Συντονίζουν τις ενέργειες τους οι αρμόδιοι υπουργοί, που εμπλέκονται στην Εθνική Στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες, ώστε να μελετήσουν την πορεία υλοποίησής της, όπως είχε ανακοινωθεί από τον τέως Επίτροπο, αλλά και για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Προς αυτό το σκοπό, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει συγκαλέσει την διυπουργική σύσκεψη, ενώ προηγουμένως αναμένεται να συναντήσει και τον Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

Η Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες είχε ανακοινωθεί από τον τέως Επίτροπο, Κώστα Χαμπιαούρη, τον Μάρτιο του 2022 και ήταν αποτέλεσμα μίας συνεργασίας διάφορων Υπουργείων, που το κάθε ένα είχε το δικό του ρόλο να διαδραματίσει, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που ήταν η στήριξη και ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, για να γίνουν και πάλι ελκυστικές προς τον κόσμο. Αν και είχε εφαρμοστεί ένα μέρος της Στρατηγικής από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος επαφίεται στην παρούσα διακυβέρνηση για να υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου

Προς αυτό το σκοπό, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, που είναι ο Εσωτερικών, έχει αρχίσει τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο να καταγραφεί η πορεία της υλοποίησης. Το γεγονός ότι υπήρξε μία καθυστέρηση στην επιλογή του διαδόχου του Κώστα Χαμπιαούρη, είχε ως αποτέλεσμα να μπει προσωρινά φρένο στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για ορεινές κοινότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα αρχίσει τις επαφές με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπο Χριστοφίνα, ώστε να ενημερωθεί για τα θέματα που εκκρεμούν.

Η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη, που είχε προαναγγείλει την περασμένη Κυριακή ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στην σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί, που είναι αρμόδιοι για διάφορους τομείς για την ανάπτυξη των ορεινών.

Ανάμεσα στους υπουργούς είναι και η υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια για τις δομές ηλικιωμένων και τα κέντρα ημέρας που τους απασχολούν, καθώς και για τους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς, που ανοίγουν στις περιοχές. Εκτός της κας. Ευαγγέλου, στη διυπουργική αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους σταθμούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής σε απομακρυσμένες περιοχές. Πέραν τούτων, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη δημιουργία νέων σταθμών πολιτικής άμυνας, για άμεση ανταπόκριση σε κρίσεις, όπως είναι η πυρκαγιά, ώστε να συμβάλλουν για την εκκένωση χωριών.

Την ίδια ώρα, στη διυπουργική ενδεχομένως να παραστεί και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, καθώς είναι υπό την ευθύνη του τα κέντρα υγείας που λειτουργούν στις ορεινές κοινότητες, καθώς και η παροχή ασθενοφόρων, σε μία προσπάθεια να χαράξουν κοινή γραμμή, για να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά, όπως εκείνο με την ηλικιωμένη που έχασε τη ζωή της, επειδή το μόνο διαθέσιμο ασθενοφόρο της περιοχής, ανταποκρινόταν σε άλλο περιστατικό και καθυστέρησε να την παραλάβει.

Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής, οι εμπλεκόμενοι θα κάνουν μία ανασκόπηση για το τι έγινε μέχρι στιγμής, ποια κεφάλαια της Εθνικής Στρατηγικής έχουν υλοποιηθεί και ποια εκκρεμούν, ώστε να τεθούν προτεραιότητες και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Πάντως, όσον αφορά στα Στεγαστικά Σχέδια για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών την περασμένη Κυριακή, αυτό που αναφέρεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι έχουν αναθεωρηθεί κάποια κριτήρια, με στόχοι να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι δικαιούχοι και αυτή τη στιγμή, το κείμενο βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών, για μελέτη, καθώς πρόκειται για χορηγίες. Όταν το Υπουργείο Οικονομικών ανάψει το πράσινο φως, στη συνέχεια θα κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Στόχος η περαιτέρω επέκταση πολιτιστικών δεσμών Κύπρου-Γερμανίας
Πώς τοποθετούνται οι μαθηματικοί για το δοκίμιο-«Όλα τα θέματα ήταν εντός της εξεταστέας ύλης»
Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που παρέχονται στο ΓεΣΥ
Η σημασία της ιστορικής καταγραφής σε ντοκιμαντέρ για τους Μικρασιάτες της Κύπρου
Χρήζουν αναθεώρησης τα κριτήρια για στεγαστική βοήθεια-Απορρίπτεται το 25% των αιτήσεων
Δεύτερη προκήρυξη σχέδιου για εξοπλισμό νοσηλευτηρίων από Ιατρικές Υπηρεσίες
Χαμηλά η Κύπρος στην Ευρώπη στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα