Προϋπολογισμός Υπ. Γεωργίας: Αναπτυξιακές δαπάνες, κονδύλια ΕΠΣΑ και χαλούμι τα σημεία αιχμής

Με αυξημένες τις αναπτυξιακές δαπάνες για το 2016 κατά 12%, μειωμένες τις τακτικές δαπάνες κατά 1% και αύξηση των εσόδων κατά 5%, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2016.

Έντονη συζήτηση υπήρξε στην Επιτροπή ως προς τη συμπερίληψη των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ κονδυλίων στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), αντί στο Υπουργείο. Βουλευτές του ΑΚΕΛ επέκριναν το Υπουργείο για λογιστικές αλχημείε,ς ώστε να παρουσιάσει τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό αυξημένο, με τον Υπουργό και τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρο Μιχαήλ να δίδουν εξηγήσεις ως προς τη διαφοροποίηση που επήλθε σε όλα τα Υπουργεία από το 2016, λόγω ΕΠΣΑ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η απορρόφηση των αναπτυξιακών κονδυλίων για το 2015 έχει φτάσει γύρω στο 60% μέχρι στιγμής ενώ, κρίσιμος θεωρείται ο Δεκέμβριος, με το Υπουργείο να στοχεύει σε μια απορρόφηση που θα φθάσει στο 90%, με τη διοχέτευση κονδυλίων σε συμβούλια αποχετεύσεων.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι με την κατοχύρωση του χαλουμιού, η Κύπρος κλείνει μια τεράστια αγορά την οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να μην μπορεί να εξυπηρετήσει, αν δεν υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός για τον οποίο το Υπουργείο ήδη εργάζεται. Σημείωσε την παροχή κινήτρων για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και την εξασφάλιση δεκαετούς μεταβατικής περιόδου για το θέμα.

Όσον αφορά την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα του χαλουμιού, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι δυστυχώς η πλευρά των Τουρκοκυπρίων προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το θέμα. Εμείς, ανέφερε, προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να παράγουν και να εξαγάγουν το προϊόν τους αλλά δυστυχώς δεν έδειξαν ευγνωμοσύνη. Θα μπορούσαμε, ανέφερε, να στείλουμε ένα φάκελο μόνο για τις ελεύθερες περιοχές αλλά περιλάβαμε και το hellim για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, είπε, είναι να είναι αρμόδιοι για τους ανεξάρτητους οργανισμούς που θα διεξάγουν τους ελέγχους, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί αυτοί λογοδοτούν μόνο στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα