Κατατέθηκε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για το «ορφανό» θανατηφόρο του 2012-Στον πάγο οι πειθαρχικές εδώ και ένα χρόνο

Τον δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παίρνει η υπόθεση του ορφανού θανατηφόρου του 2012, έπειτα από το οποίο έχασε την ζωή του ο 17χρονος μαθητής, Αντρέας Λοίζου, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά και ο συνεπιβάτης του, επίσης 17 ετών, με το τροχαίο να επανέρχεται στο προσκήνιο έντεκα χρόνια μετά και να προκαλεί σάλο, δεδομένου των ισχυρισμών που διατυπώνονταν από χρήστες στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης. Ισχυρισμοί, οι οποίοι αρχικά διαψεύστηκαν και απορρίφθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία της Αστυνομίας, ωστόσο η οικογένεια του θύματος ζήτησε νέα έρευνα, έπειτα από την οποία - εν τέλει - υπήρξε εισήγηση για οκτώ ποινικές διώξεις, με την Νομική Υπηρεσία να αποφασίζει την δίωξη μόνο του εξεταστή της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον Μάρτιο του 2023 από λογαριασμό στο twitter, με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονταν να διαψεύδονται άμεσα και επίσημα από την Αστυνομία, με τον τότε Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου αλλά και τους εκπροσώπους του, να αναφέρουν πως πέραν του ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα λέγονταν αναφορικά με την άγνωστη οδηγό, κατά τον ουσιώδη χρόνο είχαν γίνει όλες οι έρευνες, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί πως ζητήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, ο οποίος εξετάστηκε εκ νέου, όπου διαπιστώθηκε πως έγιναν όλες οι ενέργειες από τους ανακριτές, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.

Ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ως τότε Βοηθός Αρχηγός, είχε οριστεί επικεφαλής για νέες έρευνες, οι οποίες ήταν διευρυμένες και εξετάστηκε κάθε ισχυρισμός, ενώ με την ολοκλήρωση τους, κατέληξε πως προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος οκτώ προσώπων. Σε επτά αστυνομικούς που είχαν εμπλοκή στις έρευνες, καθώς και στον τότε 21χρονο οδηγό, η πορεία του οχήματος του οποίου ανακόπηκε από δεύτερο όχημα που οδηγούσε άγνωστη οδηγός, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να χτυπήσει με τη μοτοσικλέτα του 17χρονου Ανδρέα Λοϊζου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα.

H πλημμελής διερεύνηση στην υπόθεση, επιβεβαιώθηκε και από την Νομική Υπηρεσία, η οποία ωστόσο αποφάσισε μόνο την ποινική δίωξη του εξεταστή της υπόθεσης, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη και εντός Ιανουαρίου έχει οριστεί η επόμενη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Για τα υπόλοιπα μέλη, η ηγεσία της Εισαγγελίας αποφάσισε να μην προχωρήσει με ποινικές διώξεις αλλά με πειθαρχικές, οι οποίες ωστόσο από εδώ και ένα χρόνο παραμένουν στα αζήτητα και δεν έχουν προχωρήσει στο παρόν στάδιο, ούτε από την πρώην ούτε από τον νυν ηγεσία της Αστυνομίας, αν και αρμόδια πηγή ανέφερε πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, άγνωστο όμως πότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαγγέλθηκε κατηγορία στον εξεταστή για το θανατηφόρο του 2012-Απάντησε μη παραδοχή, το… 2025 η επόμενη δικάσιμος

Την ίδια ώρα που στην Κύπρο οι διαδικασίες παραμένουν κολλημένες, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο 17χρονος που ήταν συνεπιβάτης στην μοτοσικλέτα του άτυχου Λοϊζου, ο οποίος είχε τραυματιστεί από το τροχαίο και παρέμεινε για κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο.

Η δικηγόρος του τότε 17χρονου, Λητώ Καριόλου, κατέθεσε ήδη προσφυγή στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας στην ουσία τους χειρισμούς των Κυπριακών Αρχών, τόσο κατά τον ουσιώδη χρόνο, όσο και για της σημερινές αποφάσεις, έπειτα από τα όσα αποκαλύφθηκαν.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην έρευνα της Αστυνομίας που διενεργήθηκε έντεκα χρόνια μετά το τροχαίο, λέγοντας πως αυτή έγινε από μέλη της Δύναμης και όχι από ανεξάρτητους ανακριτές, ενώ παρατίθενται λεπτομέρειες σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν κατά τον ουσιώδη χρόνο, από την Τροχαία Λεμεσού.

Γίνεται αναφορά σε αστοχίες στα πλαίσια της διερεύνησης του τροχαίου, υποδεικνύοντας πως δεν διενήργησαν άμεσα αλκοτέστ στον οδηγό του οχήματος, η πορεία του οποίου ανακόπηκε από άγνωστη οδηγό, πως δεν λήφθηκαν κάμερες ασφαλείας, αντιθέτως οι μάρτυρες αναζήτησαν και παρέδωσαν υλικό από CCTV, και πως είχαν αφαιρεθεί από τις καταθέσεις τους στοιχεία που είχαν αναφέρει, ενώ άλλες χάθηκαν.

Επίσης, καταγράφονται οι ισχυρισμοί των ανήλικων, πως οι αστυνομικοί πίεζαν τους μάρτυρες να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, αφού επέμεναν πως το αυτοκίνητο που προκάλεσε το ατύχημα, ήταν διαφορετικής μάρκας από αυτή που έλεγαν οι ίδιοι, ενώ σημειώνεται πως οι καταθέσεις λήφθηκαν χωρίς συνοδούς, αν και επρόκειτο για ανήλικους.

Η προσφυγή έλαβε ήδη αριθμό υπόθεσης και εξετάζεται από το ΕΔΑΔ, ενώ υπενθυμίζεται πως ο δικαστής της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ο Γιώργος Σεργίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη του στον REPORTER, ο 17χρονος είχε αναφέρει πως το όχημα που προκάλεσε τον τροχαίο «ήταν καλούπι Audi με μουσιαμά, καμπριολέ», λέγοντας πως είχε δει «μια σκιά γυναίκας μέσα. Δεν είδα όμως πρόσωπο. Το ίδιο είδε και ο ΧΧ, που ήταν ο συνοδηγός της δεύτερης μοτοσικλέτας, εκείνης που ήταν λίγο μπροστά μας. Γιατί την ώρα που φώναξα εγώ, γύρισε πίσω. Ότι είδα εγώ, το είδε και αυτός. Επειδή ήμασταν και οι δύο συνοδηγοί».  

Επίσης, είχε αναφέρει πως εξήλθε από το νοσοκομείο και μετέβη για κατάθεση με τον ένα εκ των επιβατών των άλλων δύο μοτοσικλετιστών, αντιλήφθηκαν πως είχε χαθεί η αρχική κατάθεση του δεύτερου, ενώ όταν κλήθηκαν εκ νέου για κατάθεση, έντεκα χρόνια μετά, αντιλήφθηκαν πως σε αυτές αναγράφονταν πράγματα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ουδέποτε ανέφεραν.

«Έψαχναν την κατάθεση του. Είχε δώσει κατάθεση στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 8 Σεπτεμβρίου που έδωσα εγώ, δεν έβρισκαν την κατάθεση του. Και έδωσε άλλη κατάθεση. Όταν πήγαμε τώρα να δώσουμε καταθέσεις για το τροχαίο, για την νέα έρευνα, η κατάθεση του ΧΧ έγραφε πως είχε πει για όχημα τύπου beetle, ενώ ποτέ δεν είπε έτσι πράγμα. Και στη δική μου έγραφε πως είπα πως ‘’είμαι σίγουρος δεν ήταν Audi’’ ενώ δεν είπα έτσι πράγμα».

Ο νεαρός αναφέρει σήμερα πως είναι βέβαιος ότι στην τότε κατάθεση του ανέφερε πως το όχημα που αντιλήφθηκε ήταν Audi, ενώ αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε στην Τροχαία Λεμεσού, στην οποία βρισκόταν ο εξεταστής και ο τότε υπεύθυνος της Τροχαίας Μιχάλης Κατσουνωτός, όπου τους υποδείχθηκαν φωτογραφίες.

-«Με πήραν τηλέφωνο από την Τροχαία και μου είπαν σε θέλουν στα γραφεία για την υπόθεση του τροχαίου, να σας δείξουμε κάτι αυτοκίνητα και κάτι κάμερες που έχουμε και πήγαμε, αλλά ποτέ δεν μας έδειξαν βίντεο. Μας έδειξαν κάποιες φωτογραφίες. Ήμασταν όλοι στην συνάντηση. Εκεί ήταν και ο υπεύθυνος της τροχαίας και ο εξεταστής. Μας έβαλαν να δούμε κάποιες φωτογραφίες. Μας έδειχναν άλλο αυτοκίνητο, γκρίζο Mercedes. Τους είχαμε πει πως δεν είναι αυτό. Μας είχαν ρωτήσει για τα φανάρια και διευκρινίσαμε εγώ και ο ΧΧ ότι τα φανάρια του έμοιαζαν με Audi και όχι Mercedes. Ζητούσαμε να δούμε και το βίντεο αλλά δεν μας έδειχναν το βίντεο, μόνο κάποιες φωτογραφίες σε κόλλες Α4. Το αυτοκίνητο που μας έδειχναν δεν είχε καν μουσιαμά. Τους είπαμε δεν είναι αυτό και επιμέναν πως αυτό είχε περάσει εκείνη την ώρα. Μας έδειξαν και άλλα μοντέλα αυτοκινήτων, φωτογραφίες από κομπιούτερ. Μας έδειχναν όμως άλλα αυτοκίνητα, Audi δεν μας είχαν δείξει. Θυμούμαι τους ρωτήσαμε γιατί δεν μας δείχνετε Audi και μας έλεγαν αφού δεν είναι Audi. Μας ρωτούσαν ‘’είσαστε σίγουροι, είσαστε σίγουροι;’’. Ήθελαν με το ζόρι να μας πούνε πως το αυτοκίνητο που μας έδειχναν στην φωτογραφία, ήταν αυτό που μας χτύπησε. Νιώθαμε πως αμφισβητούσαν αυτό που είδαμε. Ως τώρα το νιώθουμε αυτό. Αφού αυτό είχαμε δει».    

Από την πλευρά του, ο οδηγός της πρώτης μοτοσικλέτας που προπορευόταν αυτής του θύματος, είχε αναφέρει: «Στη συνάντηση μας περίπαιζαν. Αφού εγώ ρωτούσα συνέχεια, ‘’ρε μα περιπέζουν μας τούτοι;’’. Θυμούμαι μας έδειχνε κάτι φωτογραφίες με αυτοκίνητα και διερωτώμουν τι δείχνουν.  Μας έδειχναν διάφορα αυτοκίνητα και μας ρωτούσαν αν είναι αυτό το αυτοκίνητο που έψαχναν. Ο μακαρίτης ο πατέρας του Ανδρέα, τότε μας είχε πει μια κουβέντα, δεν ξέρω πως το σκέφτηκε. Μας είπε ‘’μην αλλάξετε ούτε λέξη από όσα είπατε και είδατε’’. Και ήρθαμε στο σήμερα και βλέπεις τα αποτελέσματα. Ο άνθρωπος πέθανε και βγαίνουν τα λόγια του τωρά. Δεν αλλάξαμε τις κουβέντες μας και αλλαχτήκαν όλα στο τέλος. Μας έδειχναν άλλα αυτοκίνητα, μας έλεγαν μοιάζει με SAAB και εμείς επιμέναμε, δεν είναι αυτό. Και μας έλεγαν δεν είναι αυτό που είδατε, δεν γίνεται, αυτό είναι. Γίνεται να λες του άλλου, ‘’τα μάθκια μου είδαν τούτο το αυτοκίνητο’’ και να σου λέει ‘’ένεν τούτο’’; Να του λέω είδα αυτό και αυτό και να μου λέει δεν είναι αυτό που είδα. Μα αφού τούτο είδα, γιατί να πω κάτι που δεν είδα; Ποιο λόγο είχα να πω ότι είδα άλλο; Αφού εκείνο είδα, εκείνο είπα. Είδα ότι ήταν ένα Audi. Τους λέγαμε ήταν Audi και μας έδειχναν SAAB και Mercedes».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: Θανατηφόρο 2012: Οι φίλοι του Ανδρέα λύνουν τη σιωπή τους-«Τους λέγαμε ήταν Audi, μας έδειχναν SAAB και Mercedes»

Πάντως, η όλη κατάσταση και ο χειρισμός της υπόθεσης, προκάλεσε δυσφορία στην οικογένεια, μέλη της οποίας τον περασμένο Νοέμβριο μίλησαν στον REPORTER, εκφράζοντας την αγανάκτηση τους ως προς τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη και οι ευθύνες, σε σχέση με ένα θανατηφόρο που στοίχησε τη ζωή στον Ανδρέας.

Δειτε Επισης

Βόμβες, γάζωμα οικείας και €κβιασμοί με φόντο στοιχηματικές-Πληροφορία για κατοχή οπλισμού δολοφονηθέντα
Εντοπίστηκε ο 62χρονος που χάθηκε στην Παλλουριώτισσα
Ο ΣΑΚ θα καταθέσει υπόμνημα στη Βουλή για ποινικοποίηση κάλυψης προσώπου
Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν ζημιές σε γυμνάσιο στη Λευκωσία
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λευκωσία από τις 22 Ιανουαρίου (pic)
Επιτυχής έφεσης Δημοκρατίας στο Εφετείο για ασφαλτικό εργοστάσιο στο Μιτσερό
Με μία εβδομάδα καθυστέρηση πρόστιμο στο Σαββίδη-Καταγγέλθηκε μόνο για τη ζώνη
Πράσινο ΕΔΥ για διαθεσιμότητα των τριών λειτουργών του Τμήματος Δασών
Σοκάρουν τα στοιχεία-Το 36,1% των γυναικών στην Κύπρο βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία
Ζήτησε το μαρτυρικό υλικό η πλευρά Καραχάν-Τάττη, το Μάρτιο η συνέχιση της δίκης