Θανατηφόρο 2012: Οι φίλοι του Ανδρέα λύνουν τη σιωπή τους-«Τους λέγαμε ήταν Audi, μας έδειχναν SAAB και Mercedes»

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 2012, οπότε έξι φίλοι που επέβαιναν σε τρεις μοτοσικλέτες, επέστρεφαν στα σπίτια τους στην Μουτταγιάκα, μετά από νυχτερινή διασκέδαση. Ωστόσο, η διασκέδαση για τα γενέθλια των δύο, έμελλε να έχει τραγική κατάληξη. Στο δρόμο της επιστροφής, οδηγός οχήματος που προσπέρασε την τρίτη μοτοσικλέτα, ανέκοψε την πορεία διερχόμενου οχήματος, ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο και στη συνέχεια χτύπησε την μοτοσικλέτα. Σε αυτή, επέβαινε ο 17χρονος Ανδρέας Λοϊζου, ο οποίος τραυματίστηκε κρίσιμα και τέσσερις μέρες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου, έχασε την μάχη για τη ζωή. Έξι Σεπτεμβρίου ήταν και η ημέρα που ο συνεπιβάτης του, 17 ετών, ο οποίος επίσης είχε τραυματιστεί σοβαρά, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η ημέρα των γενεθλίων του, που ωστόσο έμελλε να σημαδευτεί με τον θάνατο του αδελφικού του φίλου. Έκτοτε, το θανατηφόρο παραμένει ανεξιχνίαστο, αφού δεν εντοπίστηκε ποτέ το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, ενώ δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη ούτε στον οδηγό που χτύπησε με την μοτοσικλέτα του θύματος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση του φακέλου για το θανατηφόρο του 2012 από την Νομική Υπηρεσία

Εδώ και έντεκα χρόνια, οι φίλοι του αδικοχαμένου Ανδρέα, δεν ξέχασαν ποτέ τα όσα εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ. Το βράδυ που ο φίλος τους έφυγε τόσο άδικα και τόσο νωρίς. Κάθε χρόνο, στις 2 Σεπτεμβρίου, οι φίλοι του Ανδρέα, πιστοί στο ίδιο ραντεβού. Κάτω από τη γέφυρα της Μουταγιάκας. Εκεί, όπου γράφτηκε η αιματοβαμμένη ιστορία που τους σημάδεψε. Εκεί για να ανάψουν κεριά, για να γράψουν στους τοίχους για τον φίλο τους. Όχι γιατί είναι αλήτες που βανδαλίζουν τους τοίχους. Αλλά για να τιμήσουν την μνήμη του φίλου τους. Και αν ψάξει κανείς στα πολλά συνθήματα που είναι γραμμένα, θα δει αυτό που γράφει: «Μια μέρα θα δικαιωθεί η ψυχή σου… Μια μέρα για εκείνο το βράδυ».    

«Άλλοι γιορτάζουν τα γενέθλια τους και εμείς πάντα είμαστε μαραζωμένοι. Πάντα, πάντα, πάντα. Ειδικά εγώ και ο ΧΧ γιατί είναι οι μέρες των γενεθλίων μας. Θέλουμε να πιστεύουμε έστω και τώρα πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στον REPORTER ο ένας εκ των φίλων του Ανδρέα.   

Έντεκα χρόνια μετά, η υπόθεση του θανατηφόρου, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, σε μια χρονική περίοδο, ενδεχομένως όχι τυχαία. Ανεξαρτήτως όμως από τους λόγους, η υπόθεση, άνοιξε ξανά, στην σκιά των όσων διατυπώνονταν ως προς το γεγονός πως παραμένει ανεξιχνίαστο. Σημασία όμως έχει το γεγονός πως δεν άνοιξε αυτεπάγγελτα από τους θεσμούς ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν με σκοπό να καθαρίσουν οι σκιές, αλλά κατόπιν αιτήματος της οικογένειας. Μάλιστα, για χάρη της ιστορίας θα πρέπει να αναφερθεί πως η Αστυνομία απέρριπτε τα περί κουκουλώματος, ισχυριζόμενη πως έγιναν όλες οι ενέργειες και μελετήθηκε ο φάκελος εκ νέου χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. Ακολούθησε η διάψευση της Αστυνομίας από την οικογένεια, σε σχέση με κάποιες αναφορές που ειπώθηκαν, ενώ κάποιους μήνες μετά, και αφού ολοκληρώθηκε η νέα έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Θεμιστό Αρναούτη και άλλους τρεις ανακριτές, αποκαλύφθηκε πως προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος οκτώ προσώπων, εκ των οποίων οι επτά είναι μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση.  

Σε όλους αυτούς τους μήνες, το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορες πληροφορίες σε σχέση με τις λεπτομέρειες και την διερεύνηση της υπόθεσης, που προέκυψαν τόσο από τα όσα περιλαμβάνει ο φάκελος αλλά και από τους ισχυρισμούς των φίλων του αδικοχαμένου Ανδρέα, που αναμφίβολα είναι η πρωταγωνιστές της ιστορίας.    

Δύο από τους πέντε φίλους, μίλησαν στον REPORTER, τόσο για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου, όσο και για το τι ακολούθησε και τι είναι αυτό που περιμένουν σήμερα από τους θεσμούς του κράτους. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την απονομή δικαιοσύνης για τον φίλο τους, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα, πως δεν έχουν οποιοδήποτε κίνητρο, παρά να τιμήσουν την μνήμη του φίλου τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα του 17χρονου Ανδρέα  

-Γυρίζω τον χρόνο πίσω, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, οπότε σημειώθηκε το τροχαίο όταν επιστρέφατε στα σπίτια σας μετά από νυχτερινή διασκέδαση…  

Ναι, ήμασταν έξι φίλοι και επιστρέφαμε στα σπίτια μας. Εγώ ήμουν συνοδηγός στη μοτοσικλέτα του Αντρέα. Είχα τραυματιστεί και ήμουν στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες. Την μέρα που βγήκα ήταν τα γενέθλια μου και εκείνη την ημέρα ο Αντρέας πέθανε.  

-Πώς έγινε το τροχαίο;  

Ήμασταν έξι φίλοι σε τρεις μοτοσικλέτες. Είχαμε κάνει στάση στον φούρνο. Εκεί από ότι θυμόμαστε όλοι είχε άλλο τροχαίο, μικροτροχαίο, και είχε αστυνομικούς. Μετά που φάγαμε φύγαμε και μπαίναμε του χωριού. Εκεί στη γέφυρα η μια μοτοσικλέτα ήταν πιο μπροστά, η δεύτερη σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων και εμείς με τον Αντρέα λίγο πιο πίσω. Την ώρα που μπήκαμε της γέφυρας, νιώσαμε πίσω μας φώτα. Ήταν καλά πίσω μας. Μόλις μπήκαμε της γέφυρας πήγε να μας προσπεράσει. Όπως προχωρούσαμε, ο Αντρέας προσπάθησε να πάρει άκρια αλλά δεν πρόλαβε και μας προσπέρασε. Μόλις που κατάφερε και μας προσπέρασε και ερχόταν αυτοκίνητο από απέναντι. Τον πήρα αγκαλιά, έκανε ελιγμό αριστερά το αυτοκίνητο στα δεξιά μας… Τον πήρα αγκαλιά και το αυτοκίνητο που ερχόταν από απέναντι έχασε τον έλεγχο και μας χτύπησε. Θυμάμαι πως τον πήρα αγκαλιά και του φώναξα ‘’πρόσεχε, πρόσεχε’’ και μετά άνοιξα τα μάτια μου και τους θυμάμαι όλους από πάνω μου. Ύστερα τα άνοιξα και θυμάμαι ήμουν στο ασθενοφόρο και μετά στο νοσοκομείο.  

-Τι είχες προλάβει να δεις;  

Θυμούμαι το αυτοκίνητο που ήρθε δίπλα μου.  

Αυτό που σας χτύπησε;  

Όχι, αυτό που μας προσπέρασε. Το θυμάμαι γιατί ήρθε δίπλα μου και προσπέρασε. Ήταν καλούπι Audi με μουσιαμά, καμπριολέ δηλαδή και μια σκιά γυναίκας μέσα. Δεν είδα όμως πρόσωπο. Το ίδιο είδε και ο ΧΧ, που ήταν ο συνοδηγός της δεύτερης μοτοσικλέτας, εκείνης που ήταν λίγο μπροστά μας. Γιατί την ώρα που φώναξα εγώ, γύρισε πίσω. Ότι είδα εγώ, το είδε και αυτός. Επειδή ήμασταν και οι δύο συνοδηγοί.  

-Παρέμεινες στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες;  

Ναι. Από το χτύπημα είχα τρεις εξωτερικές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένη μύτη μου, χταρσίματα. Έρχονταν και με έβλεπαν οι φίλοι μου αλλά δεν μου έδιναν να διαβάσω εφημερίδες ή να δω τηλεόραση. Μου είπαν ο Αντρέας χτύπησε και πήγε να κάνει εγχείρηση στη Λευκωσία.  

-Και όταν βγήκες πέθανε ο Αντρέας…  

Ναι. Βγήκα, πήγα σπίτι και με ενημέρωσαν πως Αντρέας είναι Λευκωσία. Θυμούμαι περίμενα τους γονείς μου να με πάρουν να το δω. Ο πατέρας μου το ήξερε απλά καθυστερούσαν να μου το πούνε μέχρι να πάω στο νοσοκομείο και εκεί μου το είπαν.  

-Άρα η επαφή σου με την Αστυνομία για να δώσεις κατάθεση, ήταν μετά από τέσσερις ημέρες, όταν έλαβες εξιτήριο από το νοσοκομείο;  

Βγήκα στις 6 Σεπτεμβρίου από το νοσοκομείο. Στις 8 Σεπτεμβρίου ήταν η κηδεία. Εκείνη την μέρα από ότι θυμάμαι έδωσα κατάθεση. Πήγα με τον ΧΧ, τον οδηγό της πρώτης μοτοσικλέτας.  

-Ο οδηγός της πρώτης μοτοσικλέτας δεν είχε δώσει κατάθεση από προηγουμένως;  

Είχε δώσει αλλά ήθελε να προσθέσει κάτι, γιατί είχε πει στην πρώτη του κατάθεση για τους αστυνομικούς που ήταν στα φώτα εκείνη την ώρα που ήμασταν στον φούρνο. Για αυτό σας το ανέφερα το περιστατικό. Επειδή ήταν οι πρώτοι αστυνομικοί που ήρθαν εκεί στο τροχαίο και ο ένας από τους δύο είπε ‘’καλά να πάθετε, να μεν περιπέζεται’’. Και εγώ με τον Αντρέα ήμασταν κάτω στην άσφαλτο. Και ο ΧΧ ήθελε να το προσθέσει στην κατάθεση του. Έψαχναν την κατάθεση του. Είχε δώσει κατάθεση στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 8 Σεπτεμβρίου που έδωσα εγώ, δεν έβρισκαν την κατάθεση του. Και έδωσε άλλη κατάθεση. Όταν πήγαμε τώρα να δώσουμε καταθέσεις για το τροχαίο, για την νέα έρευνα, η κατάθεση του ΧΧ έγραφε πως είχε πει για όχημα τύπου beetle, ενώ ποτέ δεν είπε έτσι πράγμα. Και στη δική μου έγραφε πως είπα πως ‘’είμαι σίγουρος δεν ήταν Audi’’ ενώ δεν είπα έτσι πράγμα.  

-Άρα εσύ σήμερα, στα πλαίσια των νέων ερευνών, δεν υιοθέτησες την κατάθεση σου;  

Δεν υιοθέτησα αυτό που έγραφε, ότι δηλαδή εγώ είπα πως είμαι σίγουρος δεν είναι Audi. Δεν είπα έτσι πράγμα, εγώ είπα ήταν Audi.  

-Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αναζητείτο συγκεκριμένη Audi convertible , στη συνέχεια άλλαξε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας. Γνωρίζεις αν μεσολάβησε κάτι;   

Όχι, δεν ξέρω. Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο και ο ΧΧ που τον πήραν εκεί για αναπαράσταση, ο συνοδηγός της δεύτερης μοτοσικλέτας, είπε πως ήταν Audi.  

-Και τις επόμενες ημέρες πήγατε για αναγνώριση οχημάτων;  

Ναι. Με πήραν τηλέφωνο από την Τροχαία και μου είπαν σε θέλουν στα γραφεία για την υπόθεση του τροχαίου, να σας δείξουμε κάτι αυτοκίνητα και κάτι κάμερες που έχουμε και πήγαμε, αλλά ποτέ δεν μας έδειξαν βίντεο. Μας έδειξαν κάποιες φωτογραφίες.  

-Πήγατε μόνοι σας, με γονείς ή δικηγόρους;  

Όχι μόνοι μας.  

-Τότε ήσασταν όλοι ανήλικοι 17 χρονών, σωστά;   

Ναι όλοι μας.  

-Και εκεί στη συνάντηση;  

Εκεί ήταν και ο υπεύθυνος της τροχαίας και ο εξεταστής. Μας έβαλαν να δούμε κάποιες φωτογραφίες. Μας έδειχναν άλλο αυτοκίνητο, γκρίζο Mercedes. Τους είχαμε πει πως δεν είναι αυτό. Μας είχαν ρωτήσει για τα φανάρια και διευκρινίσαμε εγώ και ο ΧΧ ότι τα φανάρια του έμοιαζαν με Audi και όχι Mercedes. Ζητούσαμε να δούμε και το βίντεο αλλά δεν μας έδειχναν το βίντεο, μόνο κάποιες φωτογραφίες σε κόλλες Α4. Το αυτοκίνητο που μας έδειχναν δεν είχε καν μουσιαμά. Τους είπαμε δεν είναι αυτό και επιμέναν πως αυτό είχε περάσει εκείνη την ώρα. Μας έδειξαν και άλλα μοντέλα αυτοκινήτων, φωτογραφίες από κομπιούτερ. Μας έδειχναν όμως άλλα αυτοκίνητα, Audi δεν μας είχαν δείξει. Θυμούμαι τους ρωτήσαμε γιατί δεν μας δείχνετε Audi και μας έλεγαν αφού δεν είναι Audi. Μας ρωτούσαν ‘’είσαστε σίγουροι, είσαστε σίγουροι;’’. Ήθελαν με το ζόρι να μας πούνε πως το αυτοκίνητο που μας έδειχναν στην φωτογραφία, ήταν αυτό που μας χτύπησε. Νιώθαμε πως αμφισβητούσαν αυτό που είδαμε. Ως τώρα το νιώθουμε αυτό. Αφού αυτό είχαμε δει.  

-Στις σημερινές τοποθετήσεις της Αστυνομίας, έγινε λόγος για αντιφατικές μαρτυρίες από εσάς ως προς το αναζητούμενο όχημα και πως δεν ήταν σίγουρος ο τύπος του οχήματος.  

Έτσι λένε. Εμείς είμαστε σίγουροι. Από τη στιγμή που το είδαμε εμείς, που είδαμε πως ήταν μουσιαμάς και σκιά γυναίκας, και μας έδειχναν Mercedes, μας λένε δεν είμαστε σίγουροι αλλά είστε εσείς;   

-Ισχύει ότι ψάχνατε εσείς κάμερες από γειτονικά υποστατικά στην περιοχή;  

Ναι ισχύει. Γυρίζαμε στην περιοχή και ψάχναμε. Εμείς πηγαίναμε να βοηθήσουμε εις μνήμη του φίλου μας. Ψάχναμε αυτοκίνητα, να δούμε. Νιώσαμε πως δεν ήθελαν να κάμουν έρευνα όπως έπρεπε.  

-Είχες πάει για αναπαράσταση μετά που έλαβες εξιτήριο και έδωσες κατάθεση, αφού ήσουν και ο συνοδηγός του Αντρέα;  

Όχι, δεν με πήραν ποτέ μετά που βγήκα από το νοσοκομείο.  

-Είχατε οποιαδήποτε άλλη επαφή με την Αστυνομία, μετά τη συνάντηση στο Τροχαία;  

Ποτέ, ποτέ. Δεν είχαμε άλλη επαφή. Και εμένα επειδή το σχολείο μου ήταν απέναντι, μια μέρα που είχα κενή, μετά από κάποιους μήνες, πήγα στην Τροχαία και ρώτησα και ο εξεταστής μου είπε είμαστε στο ψάξιμο ακόμα.  

-Έντεκα χρόνια μετά, το θανατηφόρο ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Τι είναι αυτό που περιμένετε σήμερα;  

Εμείς θέλουμε μια δικαίωση, μας πειράζει που δεν ήρθε τόσα χρόνια. Την πρώτη εβδομάδα πάντα του Σεπτέμβρη, εμείς είμαστε μαραζωμένοι. Άλλοι γιορτάζουν τα γενέθλια τους και εμείς πάντα είμαστε μαραζωμένοι. Πάντα, πάντα, πάντα. Ειδικά εγώ και ο ΧΧ γιατί είναι οι μέρες των γενεθλίων μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, έστω και τώρα, πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Εγώ αν δεν φορέσω ζώνη και δεν πληρώσω το εξώδικο, θα πάω Δικαστήριο και θα δικαστώ. Ξέρουμε, για να λέμε και την αλήθεια, πως την οδηγό του άγνωστου αυτοκινήτου, είναι πολλά δύσκολο να το βρούμε μετά από έντεκα χρόνια. Πολλά δύσκολο. Για αυτό θέλουμε δικαιοσύνη και για αυτούς που έκαναν αυτά που έκαναν. Χαθήκαν καταθέσεις, αλλοιωθήκαν καταθέσεις. Είτε που ήταν ανίκανοι, είτε που δεν ήθελαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και δεν ήθελαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή μέχρι εκεί φτάνουν. Ή κάποιος τους έβαλε να κάνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς θέλουμε περισσότερο να δικαστούν αυτοί.  

-Ενοχληθήκατε από την σημερινή στάση της Αστυνομίας; Είχε βγει και η οικογένεια του Αντρέα και διέψευσε την Αστυνομία.  

Ναι γιατί όταν βγήκε ξανά στη φόρα η υπόθεση, μιλήσαμε και μεταξύ μας, και ακούμε την Αστυνομία να τα ρίχνει πάλε πάνω μας για το τι είπαμε. Σήμερα, όταν πήγαμε για κατάθεση στους ανακριτές, δεν νιώσαμε αυτά που νιώθαμε τότε. Δεν προσπαθούσαν να μας αμφισβητήσουν. Τους είπαμε τι είδαμε. Δεν έχουμε λόγο να πούμε ψέματα, ούτε μας νοιάζει ποιος ή ποια ήταν η οδηγός. Εμείς χάσαμε τον φίλο μας και θέλουμε δικαίωση και όποιος θέλει ας ήταν. Ακούγαμε να λένε δεν έχει τίποτε και τελικά όταν ζήτησε η οικογένεια να γίνει νέα έρευνα, μαθαίνουμε πως έχει ποινικά. Σημαίνει πως προσπαθούσαν για δεύτερη φορά να το κουκουλώσουν. Έπρεπε να βγουν και να πουν θα το ψάξουμε, θα κάνουμε έρευνα. Αλλά βγήκαν και έλεγαν δεν έχει τίποτε. Τίποτε δεν είχε σε κάποια πράγματα που γράφτηκαν για την οικογένεια. Αλλά στα υπόλοιπα; Τα έψαξαν ή απλά τα διάβασαν που πάνω που πάνω και είπαν δεν έχει τίποτε; Είναι στο χέρι του Εισαγγελέα να συμφωνήσει με τις ποινικές διώξεις. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αν εγώ κάνω κάτι λάθος στη δουλειά μου, θα με διώξουν. Άρα αν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους κάποιοι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να τους διώξουν. Σήμερα είναι ο Αντρέας, αύριο θα είναι άλλος. Πέθανε ένας μωρό 17 ετών. Είχε τόσα όνειρα ο φίλος μας. Μετά από λίγο καιρό έφυγε και ο πατέρας του. Πέθανε ο Αντρέας και έζησα εγώ. Μπορούσε να πεθάνω εγώ και να ζήσει ο Αντρέας. Ήμασταν μωρά και έπρεπε να μας βοηθήσουν.   

Συνοδηγός πρώτης μοτοσικλέτας  

-Ήσουν στην πρώτη μοτοσικλέτα που ήταν λίγο πιο μπροστά, σωστά;  

Ναι ναι.  

-Και είχες επιστρέψει στο σημείο;  

Ναι πήγα πίσω στο σημείο.  

-Είχες προλάβει να δεις κάτι;  

Ναι τους είπα και σήμερα αυτά που λέγαμε τότε. Είχαμε δει το αυτοκίνητο να στρίβει. Ερχόταν με αναπτυγμένη ταχύτητα και λέω του ΧΧ που ήταν ο οδηγός, ‘’ρε εν να μας τσιλίσει τούτος’’. Ήταν ένα Audi, μου είχαν μείνει τα φώτα. Μετά πήγαμε πίσω, ήταν άσχημη η κατάσταση. Ο Αντρέας ήταν κάτω, ο ΧΧ ήταν κάτω. Καλέσαμε τα ασθενοφόρα, ήρθε το πρώτο πήρε τον Αντρέα και μετά το άλλο πήρε τον ΧΧ. Ήρθε και το περιπολικό που ήταν εκεί στον φούρνο. Ένας αστυνομικός άρχισε να φωνάζει και σε κάποια φάση λέει ‘’καλά να πάθετε’’ και εκείνη την ώρα πήγα να μαλώσω μαζί του. Ο οδηγός που του χτύπησε έμεινε εκεί και μετά έφυγε και πήγε νοσοκομείο. Μετά πήγαμε από σπίτι να αλλάξουμε και πήγαμε στο τμήμα για κατάθεση.   

-Μόνος σου;      

Ναι μόνοι μας είχαμε πάει. Δεν είχαμε γονείς μαζί μας. Μας έπαιρναν ένα ένα και μας έλεγαν ‘’ότι είπε ο άλλος’’; Μετά μας κάλεσαν ξανά που βγήκε από το νοσοκομείο και ο ΧΧ. Εκείνες τις μέρες ψάχναμε στην περιοχή. Ψάχναμε αυτοκίνητα, ψάχναμε κάμερες μόνοι μας.  

-Είχε χαθεί όντως η κατάθεση σου;  

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 έδωσα κατάθεση και χάθηκε και το καταλάβαμε σήμερα όταν πήγα να δώσω κατάθεση αλλά δεν την έβρισκαν. Ο άλλος ΧΧ που ήταν στην μοτοσικλέτα μαζί μου, επίσης έδωσε κατάθεση αλλά είχε χαθεί. Και όταν πήγε να καταθέσει ο ΧΧ, που ήταν ο συνοδηγός του Αντρέα, ήταν μαζί του και όταν τους είπε θέλει να συμπληρώσει κάτι, δεν έβρισκαν την κατάθεση του και έδωσε ξανά.  

-Στην συνάντηση για αναγνώριση οχημάτων ήσουν και εσύ με τους άλλους;  

Ναι ήμουν. Στη συνάντηση μας περίπαιζαν. Αφού εγώ ρωτούσα συνέχεια, ‘’ρε μα περιπέζουν μας τούτοι;’’. Θυμούμαι μας έδειχνε κάτι φωτογραφίες με αυτοκίνητα και διερωτώμουν τι δείχνουν.  Μας έδειχναν διάφορα αυτοκίνητα και μας ρωτούσαν αν είναι αυτό το αυτοκίνητο που έψαχναν. Ο μακαρίτης ο πατέρας του Ανδρέα, τότε μας είχε πει μια κουβέντα, δεν ξέρω πως το σκέφτηκε. Μας είπε ‘’μην αλλάξετε ούτε λέξη από όσα είπατε και είδατε’’. Και ήρθαμε στο σήμερα και βλέπεις τα αποτελέσματα. Ο άνθρωπος πέθανε και βγαίνουν τα λόγια του τωρά. Δεν αλλάξαμε τις κουβέντες μας και αλλαχτήκαν όλα στο τέλος. Μας έδειχναν άλλα αυτοκίνητα, μας έλεγαν μοιάζει με SAAB και εμείς επιμέναμε, δεν είναι αυτό. Και μας έλεγαν δεν είναι αυτό που είδατε, δεν γίνεται, αυτό είναι. Γίνεται να λες του άλλου, ‘’τα μάθκια μου είδαν τούτο το αυτοκίνητο’’ και να σου λέει ‘’ένεν τούτο’’; Να του λέω είδα αυτό και αυτό και να μου λέει δεν είναι αυτό που είδα. Μα αφού τούτο είδα, γιατί να πω κάτι που δεν είδα; Ποιο λόγο είχα να πω ότι είδα άλλο; Αφού εκείνο είδα, εκείνο είπα. Είδα ότι ήταν ένα Audi. Τους λέγαμε ήταν Audi και μας έδειχναν SAAB και Mercedes.  

-Και έντεκα χρόνια μετά η υπόθεση έρχεται ξανά στο προσκήνιο…  

Αυτή η ιστορία για μας είναι πλήγμα. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος πώς νιώθουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς κάθε χρόνο πηγαίνουμε στη γέφυρα και ανάβουμε κεριά. Ήμασταν 17 χρονών και σήμερα είμαστε 27 και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Εμείς πάντα λέγαμε τα πράγματα όπως ήταν. Λέγαμε ότι είδαμε. Έρχονταν και μας έλεγαν τι ακούστηκε. Εμείς όμως δεν είπαμε τίποτε για αυτό. Εμείς είπαμε την αλήθεια, αυτό που είδαμε, δεν είπαμε ποτέ τίποτα ψέματα. Εμείς ήμασταν 17 χρονών και ζήσαμε τον φίλο μας να πεθαίνει μπροστά μας. Εμάς το παράπονο μας όλα αυτά τα χρόνια ποιο είναι; Ότι ήμασταν μωρά, γιατί να κοροϊδέψουν ένα μωρό; Πέθανε ο φίλος μας. Ξέρουμε πως αν ήθελαν μπορούσαν να το βρουν. Πώς γίνεται να λένε δεν μπορούσαν; Γιατί να μου λέει δεν είναι αυτό το αυτοκίνητο που είδες, είναι αυτό; Θα μου πει εμένα τι είδα; Αφού εκείνο το αυτοκίνητο είδα. Γιατί να σου πω πως είδα ένα αυτοκίνητο που δεν είδα; Είτε εγώ, είτε όλοι μας; Αυτό που είδα, στο είπα. Αν μπορείς εσύ να μου αποδείξεις πως δεν είναι αυτό που είδα και όντως είναι αυτό που λες εσύ, απόδειξε μου το. Και μακάρι να το βρήκες και να είναι εκείνο και πες μου ότι δεν είναι αυτό που είδα εγώ. Πες μου είναι στραβά τα μάτια σου, δεν είδαν καλά και σου βρήκα εγώ το αυτοκίνητο και είναι εκείνο που σου έλεγα. Απέδειξε μου το όμως. Όχι απλά να επιμένεις να με πείσεις πως δεν είδαν καλά τα μάτια μου. Τούτο είναι κοροϊδία. Ήθελαν με το ζόρι να αλλάξουμε την άποψη μας.  

-Aυτό περιμένεις σήμερα;  

Έχω τόσα πολλά να πω, τόσα πράγματα που με πειράξαν από τότε… Εμάς δεν μας νοιάζει ποιος και ποια ήταν η οδηγός. Δεν μας νοιάζουν ούτε τα πολιτικά, ούτε τίποτα. Δεν έχουμε οποιοδήποτε συμφέρον. Εμείς χάσαμε τον φίλο μας. Εμείς τότε ήμασταν μωρά, 17 χρονών μωρά. Άλλαξε η ζωή μας. Και σήμερα που πήγα εγώ του είπα του ανακριτή. Εσένα είναι η δουλειά σου, διάλεξες να βλέπεις πεθαμένους. Εγώ ήμουν 17 χρονών, δεν διάλεξα να δω πεθαμένο τον φίλο μου. Ήθελα να πεθάνει ο φίλος μου μπροστά μου; Είπα ότι είδα. Δεν έχω κανένα κίνητρο. Δεν γίνεται να τους λέμε έχει κάμερες εκεί, πηγαίνετε να τις πιάσετε και να μας λένε μην μιλάτε εσείς, θα τα κανονίσουμε εμείς. Σήμερα είναι ο Αντρέας, αύριο μπορεί να είναι άλλος Αντρέας. Δεν γίνεται να δουλεύει το σύστημα λάθος.  

Μαζί με τον Αντρέα, μαυρίσαμε όλοι μέσα μας. Λες και πεθάναμε μαζί του. Ναι, συνεχίστηκε η ζωή μας αλλά μέσα μας ξέρουμε. Αύριο μπορεί να περάσουν τα ίδια άλλοι γονείς. Νομίζεις οι γονείς μας, δεν σκέφτονται πως μπορεί να ήμασταν εμείς εκείνη τη νύχτα στη θέση του Ανδρέα; Χάθηκε ένα μωρό 17 χρονών. Αυτά όλα έπρεπε να γίνουν τότε. Αλλά τουλάχιστον αν γίνει κάτι έστω και σήμερα, θα είναι μια δικαίωση. Εμείς αν κάνουμε ένα λάθος στη δουλειά μας, θα μας διώξουν. Γίνεται να πεθαίνει ένα μωρό και να μην προσπαθείς να βρεις ποιοι φταίνε;  

Εμείς είμαστε καθαροί και είπαμε την αλήθεια. Είπαμε τα πράγματα όπως ήταν. Ούτε λέξη ψέμα. Τα ζήσαμε, όπως τα είπαμε. Με όποιον και αν μιλήσουμε, εμείς θα λέμε τα πράγματα που είδαμε. Ούτε είπαμε ποτέ είναι ο τάδε ή η τάδε. Όποιος θέλει ας είναι. Εμείς είπαμε αυτά που είδαμε και τίποτε ψέμα.  

Το αγκάθι που έχουμε τόσα χρόνια μέσα μας δεν βγαίνει. Εμείς μάθαμε να ζούμε με αυτό το πράγματα. Δεν είναι τόσο απλό να πεθαίνει ένας φίλος σου μπροστά σου. Είναι πολύ άσχημο πράγματα και πόσο μάλλον να ακούεις ή να αισθάνεσαι πως προσπαθούν να το κουκουλώσουν. Όποιος και αν ήταν, ο νόμος γιατί τώρα δεν υπάρχει; Αν υπήρχε μια δικαίωση τότε, ίσως να έκλεινε ένα κεφάλαιο μέσα μας και να μην σε τρώει. Αν το λάθος όμως προσπαθεί να καλυφτεί, τότε το πράγμα αλλάζει. Σε τρώει. Ακούς, σκέφτεσαι γιατί, γιατί δεν πήραν τις κάμερες, γιατί δεν πήγαν εκεί, γιατί χάθηκε η κατάθεση μου, γιατί μας δείχνουν άλλο αυτοκίνητο, γιατί, γιατί… Μπορώ να σου πω χίλια γιατί. Μου λες δεν είναι αυτό το αυτοκίνητο και το μόνο που πέρασε είναι αυτό. Και σου λέω δεν είναι αυτό. Απέδειξε μου ότι έχεις δίκαιο και είναι αυτό και να ησυχάσω. Πήγαινε βρες το αυτοκίνητο που μου δείχνεις, ρώτα τον και απέδειξε μου το. Μπορεί να έκανε λάθος, να μην κατάλαβε τίποτε για παράδειγμα. Απέδειξε μου ότι είναι αυτός. Μην μου λες απλά και μην επιμένεις να μου λες είδα λάθος, χωρίς να μου το αποδεικνύεις.  

Ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν κάθε μέρα. Είναι μια κακή στιγμή. Κανείς δεν το θέλει. Γιατί όμως να φτάνουμε σε αυτό το σημείο; Σημαίνει κάτι έγινε. Και εγώ λέω ας υποθέσουμε δεν είναι συγκάλυψη αλλά κακή διαχείριση. Σημαίνει κάποιοι δεν κάνουν να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, να είναι στην Αστυνομία. Ότι και να είναι, να βγουν να το πουν και να αποδοθούν ευθύνες, να υπάρξει δικαιοσύνη.  Ήταν ένα μωρό, μια οικογένεια έχασε το μωρό της. Μπορεί να ήταν ο γιος τους. Τι; Σκοτώνεται ένα μωρό και όλα είναι εντάξει;  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά