Επανακλητεύθηκαν Αβέρωφ και Κληρίδης για την έρευνα για «Κράτος Μαφία»-Λήφθηκαν πέραν των 50 καταθέσεων

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες της Αρχής κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τα όσα καταγράφονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη, τα οποία κατά κύριο λόγο στρέφονται κατά τους τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με το ανακριτικό έργο να υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Οι τέσσερις ερευνητές, Χαρίλαος Χρυσάνθου, Ορέστης Νικήτα και Ανδρέας Ευθυμίου, με επικεφαλής την Αυστραλή Γκάμπριελ Λουίζ ΜακΙντάιρ, έχουν υπεισέλθει στην ουσία των όσων υποστηρίζει ο συγγραφέας στο βιβλίο του και σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πέραν των 50 καταθέσεων. Αριθμός ο οποίος δείχνει τον όγκο του ανακριτικού έργου, αν λάβει κανείς υπόψη πως η διερεύνηση βρίσκεται στα μισά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν κληθεί για κατάθεση όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα που καταρτίστηκε με βάση τα προκύπτουν από τα γραφόμενα στο βιβλίο.

Ανάμεσα σε αυτούς, πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, τραπεζίτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ακόμα και ο Αρχηγός της, οι οποίοι συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους ισχυρισμούς του Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος έδωσε πολύωρες καταθέσεις στους ανακριτές, παραδίδοντας στοιχεία με τα όσα υποστηρίζει σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε άλλες πέντε ώρες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς ο Δρουσιώτης-Παρέδωσε έγγραφα

Ωστόσο, πέραν των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, κατά τη διερεύνηση των ισχυρισμών προκύπτει η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων καταθέσεων από άλλα πρόσωπα ή ακόμα και από τα ίδια, αφού οι ερευνητές εξετάζουν κάθε πτυχή και προσπαθούν να στήσουν κάθε ψηφίδα του παζλ, το οποίο κρίνεται περίπλοκο, αφενός λόγω του ότι το βιβλίο αναφέρεται σε γεγονότα ολόκληρης δεκαετίας και αφετέρου λόγω της εμπλοκής αρκετών προσώπων.

Σημειώνεται πως τα πρόσωπα που καλούνται για κατάθεση, δεν ελέγχονται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να προκύψει οτιδήποτε κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών, ωστόσο καλούνται για να επιβεβαιώσουν, να ενισχύσουν ή να διαψεύσουν τα όσα σοβαρά ισχυρίζεται ο Μακάριος Δρουσιώτης για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, από τους πρώτους που κλήθηκαν για κατάθεση, ήταν οι πρώην Γενικοί Εισαγγελείς, Κώστας και Πέτρος Κληρίδης, με την κατάθεση του πρώτου να θεωρείτο σημαντική, δεδομένου πως στο βιβλίο του συγγραφέα υπάρχει κεφάλαιο για το «φάγωμα» του. Ως γνωστόν, ο Κώστας Κληρίδης ήρθε σε μετωπική ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν αυτός αποφάσισε να δώσει οδηγίες για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που εκστόμισε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες ακολούθησαν της απόφασης του για διερεύνηση της υπόθεσης Providencia, η οποία ήταν αυτή που οδήγησε στην παύση του τέως Βοηθού Εισαγγελέα αλλά και την καταδίκη του. Ήταν την περίοδο αυτή, που ο Κώστας Κληρίδης, σχολιάζοντας τις ενέργειες του πρώην Προέδρου, δήλωσε «ντροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ των βασικών μαρτύρων ο Κληρίδης στις έρευνες για το Κράτος Μαφία-Αναβιώνει το μέτωπο με Αναστασιάδη

Στα πλαίσια διερεύνησης αυτού του κεφαλαίου, κλήθηκαν για κατάθεση, πέραν του Κώστα Κληρίδη, διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ την δική του μαρτυρία κλήθηκε να δώσει και ο ίδιος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Επίσης, μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν για κατάθεση, βρίσκεται και ο πρώην υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης, αλλά και η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πελαγία, η οποία εκπροσωπούσε την πρώην σύζυγο του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Πέραν του Κώστα Κληρίδη, από τους πρώτους μάρτυρες που κλήθηκε να καταθέσει, ήταν και ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μια κατάθεση, που κρίνεται επίσης αρκετά σημαντική, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην περίοδο διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και την κατάληξη της σχέσης τους, που ως γνωστό, από την περίοδο των Προεδρικών του 2023, έχει διαταραχθεί σημαντικά.

Το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την επόμενη εβδομάδα, η επικεφαλής των ερευνών Γκάμπριελ Λουίζ ΜακΙντάιρ, επιστρέφει στην Κύπρο, για νέο γύρο καταθέσεων από διάφορα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι δύο πιο πάνω μάρτυρες, Κώστας Κληρίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά το γεγονός πως έδωσαν πολύωρες καταθέσεις στους ερευνητές, κλήθηκαν εκ νέου ενώπιον τους. Και αυτό διότι, από την περαιτέρω διερεύνηση προέκυψαν επιπρόσθετα δεδομένα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση, αφού οι ανακριτές θέλουν να διερευνούν το φάσμα των ισχυρισμών στο σύνολο τους, ώστε στο τέλος των ερευνών να έχουν ξεκάθαρη και συνολική εικόνα.

Από εκεί και πέρα, για κατάθεση μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΜΟΚΑΣ.

Σημειώνεται πως στο επίμαχο βιβλίο, γίνονται αναφορές σε μια σειρά από κεφάλαια που απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά. Μεταξύ άλλων, πέραν των πιο πάνω, γίνεται αναφορά στην υπόθεση Focus με τη χρηματοδότηση κομμάτων και την εμπλοκή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σε Ρώσους ολιγάρχες που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, τα οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, συνδέονται με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, στις πιο γνωστές υποθέσεις με τα διαβατήρια προς την οικογένεια του Σαουδάραβα, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές στους συνεργάτες του Προέδρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του και τον ρόλο τους στο Κυπριακό. Επιπρόσθετα, γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, καθώς επίσης και στην υπόθεση των καταγγελιών του Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθηση του και του χειρισμού της υπόθεσης από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν κλήση και καταθέτουν Κληρίδης, Κληρίδης και Αβέρωφ για το «Κράτος Μαφία»-Στα βαθιά οι έρευνες

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας