Πήραν κλήση και καταθέτουν Κληρίδης, Κληρίδης και Αβέρωφ για το «Κράτος Μαφία»-Στα βαθιά οι έρευνες

Στα βαθιά μπαίνει η έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία» ο συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος αγγίζει θέματα διαφθοράς, θέτοντας στο επίκεντρο του τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εξαρχής απορρίπτει τα όσα του καταλογίζονται, καταχωρώντας μάλιστα πρόσφατα αγωγή κατά του ερευνητή.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, πρώτο στη λίστα των μαρτύρων, βρισκόταν το όνομα του Μακάριου Δρουσιώτης, ο οποίος κλήθηκε ενώπιον των ερευνητών σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δίνοντας πολύωρη κατάθεση και προσκομίζοντας διάφορα έγγραφα και τεκμήρια, στα οποία βασίζονται τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του. Η πρώτη του κατάθεση, αφορούσε κατά κύριο λόγο την οικονομική κρίση του 2013 και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ η δεύτερη, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, είχε να κάνει «με την πτυχή του χρηματισμού κομμάτων, φυσικών και νομικών προσώπων, τις αντιπαραθέσεις των διαφόρων συμφερόντων για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος».

Η κατάθεση του Μακάριου Δρουσιώτη δεν έχει ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να συνεχιστεί ενώπιον της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας που διορίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, με επικεφαλής την Γκάμπριελ Λουίζ Μακ Ιντύρ από την Αυστραλία, καθώς και τους Κύπριους δικηγόρους Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου, οι οποίοι έχουν διευρυμένο πεδίο διερεύνησης, δεδομένου και των θεμάτων που αγγίζει στο βιβλίο του ο συγγραφέας.

Υπενθυμίζεται, πως πέραν της οικονομικής κρίσης του 2013, ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του κινείται σε διάφορα μέτωπα που αφορούν την μεταφορά κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο και ευνοϊκή μεταχείριση τους, το σκάνδαλο της «Focus» και το ξέπλυμα χρήματος, για τις παρακολουθήσεις και τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τη δική του καταγγελία, καθώς και για την προσπάθεια «φαγώματος» του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ως γνωστόν ήρθε σε μετωπική ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για τον οποίο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ενώπιον Δικαστηρίου.

Δεδομένου των όσων καταγράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης, οι έρευνες της τετραμελούς ομάδας γυρίζουν χρόνια πίσω, εξού και η λίστα μαρτύρων που θα κληθούν ενώπιον της, χαρακτηρίζεται μακρά και περιλαμβάνει πρώην υπουργούς και στενούς συνεργάτες του τέως Προέδρου, πρώην ανεξάρτητους αξιωματούχους, στελέχη της Εισαγγελίας, μέλη της Αστυνομίας, ακόμα και ο Αρχηγός, αναφορικά με τους χειρισμούς της γύρω από την καταγγελία του για παρακολουθήσεις, καθώς και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, που θεωρητικά θα είναι το τελευταίο πρόσωπο που αναμένεται να καταθέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η λίστα μαρτύρων για το Κράτος Μαφία-Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί ενώπιον των «4»

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ήδη διάφορα πρόσωπα άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις προκειμένου να βρεθούν ενώπιον της ερευνητικής ομάδας για να καταθέσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εξετάζονται σε βάρος τους ζητήματα διαφθοράς, ωστόσο θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις και στοιχεία, που έχουν σχέση με τα όσα υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης. Πρόκειται στην ουσία, είτε για άτομα που είχαν εμπλοκή σε διάφορα ζητήματα, είτε ενδεχομένως να γνωρίζουν πράγματα από το παρασκήνιο, είτε ακόμα να πρόκειται για «πρωταγωνιστές» στο βιβλίο Κράτος Μαφία.

Όπως για παράδειγμα, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε ήδη κλήση και ορίστηκε ημερομηνία που αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σε αυτό το κεφάλαιο, ο Μακάριος Δρουσιώτης καταγράφει την προσπάθεια φαγώματος του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος το 2015, ήρθε σε οριστική ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν αυτός αποφάσισε να δώσει οδηγίες για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που εκστόμισε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εναντίον του Κληρίδη, οι οποίες ακολούθησαν της απόφασης του τέως Εισαγγελέα να διερεύνηση την υπόθεση Providencia, η οποία ήταν αυτή που οδήγησε στην παύση του τέως Βοηθού Εισαγγελέα αλλά και την καταδίκη του. Ήταν την περίοδο αυτή, που ο Κώστας Κληρίδης, σχολιάζοντας τις ενέργειες του πρώην Προέδρου, δήλωσε «ντροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ των βασικών μαρτύρων ο Κληρίδης στις έρευνες για το Κράτος Μαφία-Αναβιώνει το μέτωπο με Αναστασιάδη

Ο Κώστας Κληρίδης διαδέχθηκε το 2013 τον Πέτρο Κληρίδη, με απόφαση Αναστασιάδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την θέση του λίγο πριν την αφυπηρέτηση του. Κάποιοι, απέδωσαν την παραίτηση του στην κριτική που δέχθηκε για σειρά υποθέσεων και στην άσκηση «έμμεσων πιέσεων» από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ωστόσο ο ίδιος σε δηλώσεις του κατά τον ουσιώδη χρόνο, απέδωσε σε άλλους λόγους, απορρίπτοντας μάλιστα τις φήμες περί σύγκρουσης με το Προεδρικό, με αφορμή την γνωστοποίηση του εκλεκτού του Αναστασιάδη πριν την αφυπηρέτηση του, που ο εκλεκτός - τότε - ήταν ο Κώστας Κληρίδης.

Σκηνικό, που επαναλήφθηκε και στη περίπτωση Κληρίδη, ο οποίος παραιτήθηκε το 2020 λίγο πριν την αφυπηρέτηση του, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ήδη είχε διορίσει νέο Βοηθό και Γενικό Βοηθό Εισαγγελέα.

Πέραν όμως του πιο πάνω και δεδομένου πως ο χρόνος γυρίζει πίσω, στα γεγονότα του 2013, κατά τα οποία Γενικός Εισαγγελέας ήταν ο Πέτρος Κληρίδης, η ερευνητική ομάδα που κατήρτισε πλάνο ενεργειών, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κάλεσε για να καταθέσει στο επόμενο δεκαήμερο. Η κατάθεση του, θα προηγηθεί αυτής του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ανέλαβε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σειρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του REPORTER, πήρε και ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επίσης έλαβε κλήση και αναμένεται να καταθέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μια κατάθεση, που κρίνεται αρκετά σημαντική, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην περίοδο διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και την κατάληξη της σχέσης τους, που ως γνωστό, από την περίοδο των Προεδρικών του 2023, έχει διαταραχθεί σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα εκατομμύρια για πάταξη της διαφθοράς, το ξεδόντιασμα των ανεξάρτητων Αρχών και ο λαβύρινθος της... Δικαιοσύνης

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις των συλληφθέντων για το «Δημητρούι»-Παραμένουν υπό κράτηση
Συνελήφθη εργαζόμενη στην Πάφο που διέμενε παράνομα στην Κύπρο