Εκ των βασικών μαρτύρων ο Κληρίδης στις έρευνες για το Κράτος Μαφία-Αναβιώνει το μέτωπο με Αναστασιάδη

«Παρακολούθησα με πολλή προσοχή, τόσο τις δηλώσεις του βοηθού γενικού εισαγγελέα όσο και την ανακοίνωση του προέδρου της Δημοκρατίας. Απαξιώ να απαντήσω καθ΄οιονδήποτε τρόπο σε όσα αστήρικτα λέχθηκαν προς δημιουργία προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού. Δυστυχώς, βλέπω να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχα για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου. Ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες και τελικά οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας. Ντροπή!»

Αυτή ήταν η δήλωση, που έμεινε στην ιστορία, του τέως Γενικού Εισαγγελέα, τον Απρίλιο του 2015, η οποία αποτέλεσε την κορύφωση της κόντρας μεταξύ του Κώστα Κληρίδη και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, εν μέσω της πολύκροτης υπόθεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Αφορμή για την πιο πάνω δήλωση, ήταν η απόφαση του Αναστασιάδη να δώσει οδηγίες για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που εκστόμισε ο Ρίκκος εναντίον του Κώστα Κληρίδη, οι οποίες ακολούθησαν της απόφασης του τέως Εισαγγελέα να διερεύνηση την υπόθεση Providencia, η οποία ήταν αυτή που οδήγησε στην παύση του τέως Βοηθού Εισαγγελέα αλλά και την καταδίκη του. Μάλιστα, η απόφαση του Αναστασιάδη να καταθέσει στο Δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, πέραν του ότι χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σχοινί.

Μπορεί ο Κώστας Κληρίδης να διορίστηκε το 2013 από τον Νίκο Αναστασιάδη στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο η σχέση τους στη συνέχεια ήταν συγκρουσιακή, ειδικότερα μετά την υπόθεση Ρίκκου, ενώ επεισοδιακή ήταν και η αποχώρηση του πρώην Εισαγγελέα. Και αυτό διότι, ο τέως Πρόεδρος, διόρισε νέο Βοηθό και Γενικό Βοηθό Εισαγγελέα, μη αναμένοντας την αφυπηρέτηση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από ότι προβλεπόταν η αφυπηρέτηση του.

Ο Κώστας Κληρίδης, όχι μόνο παραιτήθηκε πυροβολώντας, αλλά φρόντισε να στείλει μηνύματα, λέγοντας πως η επταετής θητεία του ήταν «ταραχώδης» και «σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες», ενώ είχε αναφέρει πως «δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησης μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητας μου, λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει, καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται». Επιπρόσθετα, ανέφερε, «υποχρεώθηκα σε πλείστες περιπτώσεις να έρθω σε σύγκρουση και αντιπαράθεση και με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους και με έντυπα, τα οποία δυστυχώς ανέλαβαν να προωθήσουν τη φθορά μου για λόγους καθόλου άσχετους με τη στάση που τήρησα στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πολλοί τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ή και συγκαλύπτουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η λίστα μαρτύρων για το Κράτος Μαφία-Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί ενώπιον των «4»

Πέραν των πρωταγωνιστών, Μακάριου Δρουσιώτη και Νίκου Αναστασιάδη, που αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των ερευνητών της Αρχής κατά της Διαφθοράς που θα διερευνήσει των όσων καταγράφονται στο βιβλίο Κράτος Μαφία, μαρτυρία θα κληθούν να προσκομίσουν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και πρώην συνεργάτες του πρώην Προέδρου, ενώ εν δυνάμει μάρτυρας είναι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Χωρίς να σημαίνει πως τα πρόσωπα που θα κληθούν ελέγχονται, οι ερευνητές αναμένεται να καλέσουν διάφορα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο βιβλίο, με τον αριθμό των μαρτύρων να υπολογίζεται σε τριψήφιο.

Ανάμεσα σε αυτούς, θεωρείται δεδομένο πως θα είναι και ο Κώστας Κληρίδης, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους βασικότερους μάρτυρες, πέραν των δύο πρωταγωνιστών. Και αυτό διότι, το όνομα του αναφέρεται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις από τον συγγραφέα, ενώ στο βιβλίο υπάρχει κεφάλαιο που ονομάζεται «επιχείρηση φαγώματος» του πρώην Γενικού Εισαγγελέα από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές σε παρασκήνιο γύρω από πολύκροτες υποθέσεις αλλά για συναντήσεις, αφού ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας, πέραν του ότι έχει το ρόλο του δημόσιου κατήγορου, λειτουργεί και ως νομικός σύμβουλος του Προέδρου.

Ως εκ τούτου, ο Κώστας Κληρίδης αναμένεται να κληθεί να δώσει από τη μια τη δική του μαρτυρία σε σχέση με τα όσα καταγράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης και από την άλλη, να μιλήσει για γκρίζες πτυχές που ενδεχομένως να σχετίζονται με ζητήματα διαφθοράς, κατά την επταετή θητεία του ως Γενικός Εισαγγελέας.

Το αν θα κληθεί ή όχι και ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όπως και οποιασδήποτε μάρτυρας, ο τελικός λόγος είναι στην τετραμελή ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Gabrielle Louise McIntyre και τους τρεις νομικούς Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου. Σημειώνεται, πως η Επικεφαλής αναμένεται να αφιχθεί ξανά στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται παρούσα στην λήψη καταθέσεων από τους βασικούς μάρτυρες.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο πως ο Κώστας Κληρίδης θα κληθεί ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς για να μιλήσει για ζητήματα, κάποια εκ των οποίων απασχόλησαν την κοινή γνώμη και για τα οποία ήρθε σε ρήξη με την εκτελεστική εξουσία, ενδεχομένως να προκαλέσει την αναβίωση της εποχής των έντονων διαφωνιών του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίκεινται αποκαλύψεις εγγράφων και στοιχείων στα πλαίσια της αγωγής τεσσάρων αστυνομικών κατά Δρουσιώτη

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι