Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ

Δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι την αίτηση που καταχώρησε στο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας για παύση του Γενικού Ελεγκτή τα κόμματα, ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης κατηγορείται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την στάση που τηρεί στο θέμα.

«Η καταχώρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα αιτήματος παύσης του Γενικού Ελεγκτή συνιστά ακραίο, πρωτοφανές μέτρο που εμβαθύνει περαιτέρω τη θεσμική σύγκρουση που ταλανίζει τη δημόσια ζωή», ανέφερε το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τις περιπτώσεις που υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της κι άλλο πράγμα είναι η δρομολόγηση διαδικασίας παύσης του Γενικού Ελεγκτή. «Ειδικά δε η Γενική Εισαγγελία που -από το σκάνδαλο των διαβατηρίων μέχρι το μαύρο βαν- είναι εκτεθειμένη σε κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, θα έπρεπε να τηρεί άλλους τόνους», τόνισε.

«Μείζον ζήτημα αποτελεί και η απόλυτη σιωπή του κ. Χριστοδουλίδη για αυτή την οξύτατη σύγκρουση των θεσμών, ως να αφορά άλλη χώρα και όχι την χώρα που πρέπει να κυβερνήσει. Η στάση του επιτήδειου ουδέτερου είναι απαράδεκτη. Έστω και τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική λύση αυτής της σύγκρουσης», κατέληξε το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είχε δηλώσει πως με δεδομένο το συνταγματικό πλαίσιο το οποίο οι θεσμοί και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σέβονται, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αυτή τη διαφορά. «Υπάρχει διάκριση εξουσιών, η δικαιοσύνη θα κρίνει και η απόφαση της θα είναι απόλυτα σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί

Ζητά ενημέρωση από τον Εισαγγελέα το ΔΗΚΟ

«Η αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή θα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπέδειξε από πλευράς του το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ. «Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει πλέον και θα αποφανθεί για την όποια κατ´ ισχυρισμό «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γενικού Ελεγκτή. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε αυτή τη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο», ανέφερε.

«Οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την εικόνα που σχηματίζεται στην κοινή γνώμη, ότι αυτή η αίτηση έχει καταχωρηθεί εκδικητικά και ως απάντηση σε σοβαρές κατηγορίες που έχει προτάξει ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίες αφορούν την Γενική Εισαγγελία και τις οποίες εξετάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς», πρόσθεσε τον ΔΗΚΟ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ανέφερε, καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τους λόγους για τους οποίους έχει καταθέσει αυτή την πρωτόγνωρη αίτηση.

«Ανεξαρτήτως των πιο πάνω το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να τονίσει ότι θεωρεί το έργο του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πολύτιμο και ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επί των ημερών του, το κύρος, η υπόσταση και η αποτελεσματικότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναβαθμίστηκε ουσιαστικά», τόνισε.

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για μια νέα σύγκρουση ανεξάρτητων Θεσμών, η οποία δυστυχώς εκτιμούμε πως πλήττει το κύρος των ίδιων των Θεσμών, αλλά και της πολιτείας», κατέληξε το ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»

«Να τοποθετηθούμε απέναντι στο κατεστημενο»

«Η από πολλού σύγκρουση του βαθέως κράτους της Κύπρου με τον Γενικό Ελεγκτή μπαίνει σε νέα φάση», σχολίασαν από πλευράς τους οι Οικολόγοι. Οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν, αφού τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος και στους κάθε λογής θρόνους, τόνισαν.

«Είναι η ώρα να τοποθετηθούμε απέναντι στο κατεστημένο, στην διαφθορά και στην διαπλοκή που ενοχλείται από την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γενικού ελεγκτή», υπογράμμισε το κόμμα.

Καταληκτικά, ανέφερε πως ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή και το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το βαθύ κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Δειτε Επισης

BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς
Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι έπεσαν «θύμα του παιχνιδιού» του Μπάιντεν-«Ξαφνιάστηκαν» από τη Χαμάς