Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS), ένα όπλο που δίνει στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπά βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Το Politico, που κάνει την αποκάλυψη βασισμένο σε Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει το όπλο δύο φορές για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους. Η πρώτη ήταν έναντι ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κριμαία και, έπειτα, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά του Μπερντιάνσκ κοντά στην Αζοφική Θάλασσα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν αθόρυβα τη μεταφορά ενός αριθμού πυραύλων ATACMS που έχουν βεληνεκές που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα συμπεριλάβει επιπλέον ATACMS σε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ενέκρινε την Τετάρτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του ATACMS βάζει τέλος, όπως σχολιάζει το Politico, σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου. Η Ουκρανία ζητούσε επίμονα το όπλο, αλλά οι ΗΠΑ δίσταζαν να παραχωρήσουν την έκδοση με το μεγαλύτερο βεληνεκές.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι ΗΠΑ είχαν στείλει αθόρυβα την έκδοση μεσαίου βεληνεκούς, αλλά η Ουκρανία συνέχισε να πιέζει για την έκδοση που θα της επέτρεπε να χτυπήσει πιο μακριά πίσω από τις γραμμές της Ρωσίας.

Παρά την πίεση από το εσωτερικό των ΗΠΑ και διεθνώς, ο Λευκός Οίκος ήταν απρόθυμος να χορηγήσει στην Ουκρανία την έκδοση με μεγάλο βεληνεκές λόγω (χαμηλών) αποθεμάτων και του φόβου ότι θα κλιμακωνόταν ο πόλεμος. Αυτό που άλλαξε τη γνώμη των ΗΠΑ ήταν η ρωσική επιθετικότητα και η ενίσχυση της παραγωγής του όπλου από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Με τα ATACMS οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα έχει νέα δυναμική στον πόλεμο και ότι θα μπορεί να χτυπά ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας μέσα από τις γραμμές του μετώπου, μεταξύ άλλων στην κατεχόμενη Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα νέο πακέτο όπλων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μεταφερθούν γρήγορα στην Ουκρανία τώρα που ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που καθυστερούσε επί μακρόν. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων όπλων, η δόση θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger για την αεράμυνα, βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, αντιαρματικά συστήματα Javelin και νάρκες κατά προσωπικού Claymore, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πενταγώνου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή κατάρρευσης γέφυρας στη Βραζιλία-Φονικές πλημμύρες με 39 νεκρούς
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις μεγάλες φιλο παλαιστινιακές κινητοποιήσεις των φοιτητών
Τουλάχιστον 14 νεκροί σε πλημμύρες στο νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Τουλάχιστον 11 νεκροί και 26 τραυματίες σε βομβαρδισμούς καταυλισμών προσφύγων στο Κονγκό
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου θα γίνει η τελετής Αφής του Αγίου Φωτός
Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
Ποινική δίωξη σε Αμερικανό βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος
Το Ισραήλ έχει ενημερώσει τον Μπάιντεν για το σχέδιο εκκένωσης της Ράφας
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές