Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν

Σαφάρι επαφών στην Γηραιά Ήπειρο αρχίζει σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τις προθέσεις σημαντικών ευρωπαϊκών κέντρων λήψεως αποφάσεων, σε σχέση με το Κυπριακό.

Το ταξίδι της κας. Ολγκίν αρχίζει από το Βερολίνο σήμερα και αύριο, όπου θα έχει επαφή με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Ακολούθως θα ταξιδέψει στο Παρίσι, επίσης για ένα διήμερο, ενώ το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η παρουσία της κας. Ολγκίν στο Βερολίνο, ενδεχομένως να ρίξει φως, σε ένα άλλο επίπεδο, όχι ακριβώς για τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία διατηρεί γέφυρες επικοινωνίας με την ηγεσία της χώρας.

Αναμένεται δηλαδή, μέσα από τα όσα θα ακούσει από τους Γερμανούς, η κα. Ολγκίν να σχηματίσει μια εικόνα για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό και μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει. Θα καταλάβει, με απλά λόγια η κα. Ολγκίν, αν η εν εξελίξει προσπάθεια της θα μπορούσε να επιστεγαστεί, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με επιτυχία, ή αν τελικά θα καταλήξει, όπως κατέληξαν και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»

O Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, φαίνεται να επενδύει στη στάση της Γερμανίας στο Κυπριακό, αφού μόλις αυτή τη βδομάδα, ευχαρίστησε δημόσια, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο δημοσιογράφων, τον Καγκελάριο Σολτς για τη στήριξη που δίνει στην Κύπρο, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως, ««τώρα στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα επιλύσει το κυπριακό ζήτημα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχω αυτή την ανοιχτή και ειλικρινή σχέση και συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος συνέβαλε ώστε η Τουρκία να αποδεχτεί την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών».

Αυτό που έχει σημασία για τη Λευκωσία, είναι από πλευράς Γερμανίας αλλά και Βρυξελλών να δοθεί το μήνυμα πως υπάρχει η πολιτική βούληση, αφενός για να στηρίξουν την υπό εκκόλαψη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και αφετέρου να δώσουν νέα ώθηση, με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα ασκώντας πίεση προς την Άγκυρα, για να επανεξετάσει την απαράδεκτη στάση που διατηρεί στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Τα αποτελέσματα των επαφών της Ολγκίν, σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, αναμένεται να γνωστοποιηθούν στη Λευκωσία από την ίδια την κα. Ολγκίν, η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει την τρίτη στη σειρά επίσκεψη της στην Κύπρο στις επτά Μαΐου, μετά δηλαδή από την εβδομάδα του Πάσχα. Σε αυτό το τρίτο ταξίδι της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα και η κα. Ολγκίν να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.

Μετά τα πρώτα της ταξίδια όπου είχαν ως στόχο να καταγράψουν τις προθέσεις των ηγετών, αλλά και να καταγραφούν οι θέσεις της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, η κα. Ολγκίν, ενδέχεται για πρώτη φορά να ανοίξει τα χαρτιά της και να εξηγήσει στους ηγέτες, ποια βήματα θα ήθελε η ίδια να συμβούν το επόμενο διάστημα για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, κοινωνεί των προθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, έχουν γίνει και οι δύο ηγέτες, οι οποίοι άκουσαν στις συναντήσεις που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, τις δικές του σκέψεις και προθέσεις για το Κυπριακό, με τον μεν Νίκο Χριστοδουλίδη να αποδέχεται και να εκφράζει την ετοιμότητα του και τον κατοχικό ηγέτη, να απορρίπτει οτιδήποτε, αν προηγουμένως δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν

Δειτε Επισης

Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος