Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Σε φάση προετοιμασίας, ενόψει του επόμενου κύκλου επαφών με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άγνχελα Ολγκίν, εισέρχεται η Λευκωσία. Έχοντας ενώπιον της και άλλα κρίσιμα διπλωματικά μέτωπα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αναμένεται να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρά το γεγονός, ότι η στάση της άλλης πλευράς, σε καμία περίπτωση δεν είναι βοηθητική για την επίτευξη του στόχου.

Πλέον μετά τη συμπερίληψη στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδικής αναφοράς που συνδέει τα Ευρωτουρκικά με το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να επιδιώξει να προκαλέσει και νέες εξελίξεις, που θα οδηγούν στην επίτευξη ενός στόχου που ο ίδιος έθεσε από την περίοδο που ακόμα ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτός δεν είναι άλλος, από τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου για το Κυπριακό, με στόχο να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα και να υπάρξει μέσω συγκεκριμένου πλάνου προσπάθεια, ώστε ο Ταγίπ Ερντογάν, να πειστεί πως η οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια που ορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν και προς το δικό του συμφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»

Πλέον ο στόχος στο Κυπριακό, είναι απλός και σαφής: Η Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας για επανέναρξη των Συνομιλιών. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, η Λευκωσία θεωρεί πως η μόνη διέξοδος που έχει στην παρούσα φάση, δεδομένων και των θέσεων της Άγκυρας, είναι να δοθούν κίνητρα ή να δημιουργηθεί ο κίνδυνος να απωλέσει τα κεκτημένα της, έτσι ώστε να εργαστεί υπέρ του σκοπού.

Η διασύνδεση που έγινε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά. Τίποτα, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, καίγεται για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, πολλά διότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η τουρκική οικονομία και η τουρκική Κυβέρνηση, το κίνητρο της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο.

Από εδώ και πέρα, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Ολγκίν, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, το πρώτο μισό του Μάιου, ενώ θα πραγματοποιήσει και τις πρώτες της επισκέψεις, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αυτές τις επισκέψεις, σε συνδυασμό με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να δημιουργήσουν μια νέα ώθηση, για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα του διορισμού και Ευρωπαίου απεσταλμένου. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την τελευταία φορά που κλήθηκε να σχολιάσει, πού βρίσκεται το θέμα του συγκεκριμένου διορισμού, δήλωσε πως προχωρεί, βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον οποίο έχει συζητήσει και συγκεκριμένα ονόματα και πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα υπάρξουν εξελίξεις.

Το μήνυμα που δόθηκε από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, προς τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως αν εμπλακεί εποικοδομητικά στο Κυπριακό, μόνο τότε θα υπάρξει αντίστοιχη στήριξη στα Ευρωτουρκικά. Το πλέον σημαντικό πάντως, είναι πως ηγέτες χωρών, όπως η Γερμανία, που παραδοσιακά, έβλεπε με επιφύλαξη την όποια διασύνδεση των δύο αλλά και την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, στο παρελθόν, πλέον αναγνώρισαν την στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για επανέναρξη των συνομιλιών και άναψαν πράσινο φως στη διασύνδεση.

Υπενθυμίζεται πως το σημαντικότερο σημείο των συμπερασμάτων, είναι η αναφορά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας όπως επίσης και η αναφορά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν

Δειτε Επισης

Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν