Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων

Πολύ ομαλά κύλησε η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές το πρωί της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία άνοιξε τον κύκλο των υποβολών για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η καλή οργάνωση που υπήρξε βοήθησε να αποφευχθούν τα απρόοπτα στον βαθμό που ήταν δυνατόν, αν και δεν αποκλείστηκαν εντελώς. Το κλίμα ήταν φιλικό και ευχάριστο, ενώ παρά την επισημότητα της περίστασης και τα τυπικά της διαδικασίας, ήταν αρκετά χαλαρό.

Τα είκοσι στοιχεία που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν:

  1. Συνολικά υποβλήθηκαν 63 υποψηφιότητες. Εξ’ αυτών δύο ήταν ανεξάρτητες και 61 ως μέρος κομματικών συνδυασμών.
  2. Σε θέματα έμφυλης ισότητας για άλλη μία φορά η Κύπρος έδειξε να υστερεί σοβαρά, καθώς το 71% των υποψηφίων είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες ήταν μόλις 18 άτομα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 29%. Μόνο το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το Volt παρουσίασαν ψηφοδέλτια με 50%-50% εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών. Η ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ και το Κίνημα Ενωμένων Κυνηγών έχουν μόλις μία, ενώ το Κίνημα Εθνικής Δράσις δεν έχει ούτε και μία γυναίκα.
  3. Αν και πολλοί παρευρισκόμενοι, είτε ως υποψήφιοι είτε ως υποστηρικτές, έχουν συμμετέχει σε διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων πολλές φορές, μόνο ο Ανδρόνικος Ζερβίδης υπήρξε υποψήφιος και στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και είναι και στις Ευρωεκλογές. Παρόντες ήταν, ωστόσο, ακόμη δύο υποψήφιοι των Προεδρικών. Ο ένας ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, οποίος πρότεινε την υποψηφιότητα δύο υποψηφίων του ΑΚΕΛ, της Σταύρης Καλοψιδιώτου και της Μέλανης Στέλιου και ο άλλος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συνόδευε τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ.
  4. Δύο πρόσωπα κατήλθαν ως υποψήφιοι κομμάτων, ωστόσο το έπραξαν μόνοι τους. Ο Ανδρέας Νικολάου είναι ο εκπρόσωπος της Νίκης και ο Κυριάκος Κυριάκου του Κόμματος για τα Ζώα.
  5. Ούτε το Κίνημα Εθνικής Δράσις δεν κατάφερε να βρει έξι υποψηφίους αλλά πλησίασε αρκετά, καθώς οι υποψήφιοι του είναι πέντε.
  6. Αν και όσα άτομα αναρτήθηκαν υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους, δεν ήταν όλοι παρόντες στο διαδικαστικό μέρος της υποβολής, είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων είτε λόγω καθυστέρησης. Φαίνεται ότι ένα τροχαίο, στην είσοδο της Λευκωσίας, ήταν αιτία για κάποιες από αυτές τις καθυστερήσεις. Μάλιστα, ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ προσήλθε τρέχοντας ακριβώς την στιγμή που οι υποψήφιοι του κόμματός του κατέβαιναν από το πάνελ, ενώ η Παντελίτσα Γιόκκα της ΕΔΕΚ πρόλαβε στην εκπνοή του χρόνου.
  7. Τον πιο πολύ θόρυβο στο πάνελ τον έκανε ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, καθώς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου. Ωστόσο ο κ. Τρυφωνίδης το έκανε μάλλον από μεγάλη εμπειρία, καθώς έκανε πλάκα, ενώ ο κ. Παναγιώτου από απειρία, καθώς υπέβαλλε ερωτήσεις.
  8. Εκ μέρους κάθε κόμματος έγιναν δηλώσεις μόνο από τον αρχηγό του. Υπήρξαν, ωστόσο, δύο εξαιρέσεις. Στο Κίνημα Οικολόγων, πέραν του Γιώργου Περδίκη, δηλώσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι των δύο συνεργαζόμενων κινήσεων, ο Οζ Καραχάν και ο Δημήτρης Παπαδάκης. Επίσης το Volt διαθέτει δύο προέδρους, την Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τον Χαρίλαο Βελάρη, οι οποίοι έκαναν από μισή δήλωση.
  9. Μόνο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε την σύνδεση της ημερομηνίας με την επέτειο της απόρριψης του σχεδίου Ανάν, παρόλο που σχεδόν όλοι έκαναν αναφορά στο Κυπριακό.
  10. Ο Οζ Καραχάν ήταν ο μόνος που μίλησε στην τουρκική γλώσσα, παρόλο που συνολικά υπέβαλαν υποψηφιότητα τρεις Τ/κ και ένας αριθμός Τ/κ πρότεινε ή υποστήριξε υποψηφίους.
  11. Το ρεκόρ της πιο μακροσκελούς δήλωσης ανήκει, πάντως, στον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν, ο οποίος μιλούσε για πολλαπλάσιο χρόνο από άλλους υποψηφίους ή αρχηγούς κομμάτων, περίπου επτά λεπτά.
  12. Κάποιοι υποψήφιοι επέλεξαν να συνοδεύονται από κομματικά στελέχη ή τις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι άλλοι ήρθαν σχεδόν μόνοι. Τους λιγότερους συνοδούς είχαν οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, Ανδρόνικος Ζερβίδης και Φειδίας Παναγιώτου.
  13. Τη μεγαλύτερη συνοδεία την είχαν οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, καθώς παρούσα ήταν σύσσωμη η ανώτατη ηγεσία του κόμματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέλη του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και μέλη των οικογενειών των υποψηφίων. Την προσοχή, πάντως, κέντρισε η παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου.
  14. Ο νεαρότερος υποστηρικτής στο Συνεδριακό ήταν ένα βρέφος που μπουσουλούσε με μεγάλη ευχαρίστηση στον χώρο. Πρόκειται για τον βαφτιστικό του βουλευτή και υποψήφιου της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου.
  15. Οι υποψήφιοι του ΕΛΑΜ συνοδεύονταν από λίγα πρόσωπα, όμως τουλάχιστον δύο θα είναι επίσης υποψήφια στις διπλές εκλογές. Πρόκειται για τους βουλευτές του κόμματος, Λίνο Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τις Δημαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας αντίστοιχα.
  16. Με όλα την εξαρτήματα… influencer προσήλθε να υποβάλει την υποψηφιότητά του ο Φειδίας Παναγιώτου, καθώς φορούσε συνεχώς το μικρόφωνό του και είχε άτομο μαζί του να γράφει εικόνα για τα social media. Ήταν επίσης ο μόνος που συνοδευόταν από ιερέα, καθώς ο πατήρ Κυπριανός που πρότεινε την υποψηφιότητά του είναι ο πατέρας του.
  17. Πάντως selfies δεν έβγαζε μόνο ο Φειδίας Παναγιώτου αλλά πολλοί παρευρισκόμενοι και υποστηρικτές. Ενδεχομένως τα περισσότερα βγήκαν από τη μεγάλη ομάδα που έφερε ο ΔΗΣΥ.
  18. Αν και ήταν γνωστή η μεταγραφή του τελευταίου Κυβερνητικού Εκπροσώπου του Νίκου Αναστασιάδη, Μάριου Πελεκάνου, από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ, όπως διαφάνηκε αντίστοιχη μεταγραφή υπήρξε και για την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της ίδιας περιόδου, καθώς η Νιόβη Παρισινού πρότεινε την υποψηφιότητα Γεάδη Γεάδη και υποστήριξε την υποψηφιότητα Μάριου Πελεκάνου.
  19. Δύο κόμματα επέλεξαν σε ό,τι αφορά τους προτείνοντες και τους υποστηρίζοντες να λειτουργήσουν εντελώς πρακτικά, παρά συμβολικά και δημιουργικά. Έτσι, όλοι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ προτείνονται από την Τασούλα Γεωργιάδου και τον Μάριο Καρογιάν και υποστηρίζονται από τον Πέτρο Ξενοφώντος και τον Μενέλαο Κυπριανού. Στους Οικολόγους, όλοι οι υποψήφιοι προτείνονται από τον Γιώργο Περδίκη και την Αλεξία Σακαδάκη και υποστηρίζονται από τον Γιώργο Στυλιανίδη και τη Μυυριάνα Χρίστου.

20. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εσωτερικών απέρριψαν την υποψηφιότητα μίας γυναίκας που προσήλθε στον χώρο για να υποβάλει, καθώς ανακάλυψαν ότι δεν ήταν εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές