Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας

Βαθαίνει η ρήξη ανάμεσα στην ηγεσία της Αστυνομίας και στην Συντεχνία Ισότητα. Από την μια η απόφαση για πειθαρχική έρευνα του εκπροσώπου τύπου της Συντεχνίας, που έφερε την έντονη αντίδραση της Ισότητας που κάνει λόγο για φίμωση, και από την άλλη, οι αναφορές Νίκου Λοϊζίδη που βάλλει κατά καιρούς κατά της Αστυνομίας, έφεραν την σχέση των δυο πλευρών στα άκρα. Και όλα αυτά, την ώρα που η μια εγκληματική ενέργεια διαδέχεται την άλλη και οι πολίτες αναμένουν από τα σώματα ασφαλείας να τους προστατεύσουν. Για την ώρα πάντως, οι μεν προχωρούν με συνεχίζουν την έρευνα για αναφορές του Λοϊζίδη που δυσφημούν την Αστυνομία, οι δε ανταπαντούν με καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα και την Αρχή κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ σχετικές επιστολές αποστάλθηκαν τόσο στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και στη Βουλή.

Το κλίμα για τον συνδικαλιστή αστυνομικό, άρχισε να στραβώνει εδώ και καιρό, λόγω των αναφορών του, την ώρα που η ηγεσία της Δύναμης, φαίνεται να παρακολουθούσε στενά τις παρεμβάσεις του. Κάτι το οποίο διαφαίνεται μέσα από την επιστολή που επιδόθηκε στον κ. Λοϊζίδη, με την οποία ενημερωνόταν για την πειθαρχική έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην επιστολή, η ηγεσία φαίνεται να παρακολούθησε επιστάμενα τις παρεμβάσεις του συνδικαλιστή, καθώς αναφέρεται με λεπτομέρεια σε τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικές παρεμβάσεις, ενώ καταγράφεται με λεπτομέρεια το τί λέχθηκε.

Συγκεκριμένα, μεταξύ, άλλων, σημειώνεται στην επιστολή προς τον συνδικαλιστή Αστυνομικό, πως, «στις 02/11/2023 και στις 27/3/2024, στη Λευκωσία, επέδειξες με λόγια, πράξεις και συμπεριφορά, απείθεια προς τις νόμιμες διαταγές του Αρχηγού Αστυνομίας, γιατί χωρίς να είσαι ορισμένος ως εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας ή της Αστυνομικής σου Διεύθυνσης και χωρίς άλλη εξουσιοδότηση από τον Αρχηγό Αστυνομίας, προέβης σε δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για υποθέσεις που απασχολούσαν την Αστυνομία και άλλα υπηρεσιακά θέματα. τα οποία δεν εμπίπτουν στις συνδικαλιστικές σου αρμοδιότητες και καθήκοντα. Παραχωρώντας τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις κατά παράβαση των προνοιών της παραγράφου 7 την Αστυνομικής Διάταξης 1/101 και του σχετικού εγχειριδίου «Επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε. - Βασικές Αρχές και Κατευθυντήριες Γραμμές».

Της επιστολής της Αστυνομίας, ακολούθησε η απάντηση του Λοϊζίδη, στην οποία αμφισβητεί την νομιμότητα της πειθαρχικής έρευνας και σημειώνει τα περί απειλών, λέγοντας πως «η έναρξη της παρούσας πειθαρχικής έρευνας, σε σχέση με δημόσιες δηλώσεις μου, υπό την ιδιότητα του Συνδικαλιστή, συνιστά έμμεση απειλή από τον Αρχηγό Αστυνομίας προς τον Πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, δηλαδή προς το πρόσωπό μου, για μελλοντικές μου δηλώσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον από μέρους του σεβασμό των δικαιωμάτων, τα οποία με την θέση που κατέχει οφείλει να προστατεύει».

Επιπρόσθετα, η συντεχνία Ισότητα, απέστειλε σχετική επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα, καλώντας τον να διερευνήσει και ποινικά αδικήματα κατά του Αρχηγού, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας. Στην καταγγελία η συντεχνία σημειώνει πως, «η απειλή πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. Λοϊζίδη συνιστά κατάχρηση εξουσίας, καθώς είναι αυθαίρετη πράξη που παραβλάπτει τα δικαιώματά του. Εφόσον αποβλέπει σε κέρδος ή όφελος, τιμωρείται ως κακούργημα με φυλάκιση έως 7 έτη».

Επιπλέον, η συντεχνία, σημειώνει ότι οι ενέργειες της Αστυνομίας παραβιάζουν διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα που, όπως σημειώνουν, κατοχυρώνουν τη συνδικαλιστική ελευθερία. Παράλληλα, ζητούν από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως «διενεργήσει, με τη δέουσα προτεραιότητα και ενδελέχεια, πλήρη ποινική διερεύνηση των καταγγελλόμενων πράξεων και παραλείψεων, αξιολογώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και εξετάζοντας τη στοιχειοθέτηση των προαναφερθέντων ή και άλλων ποινικών αδικημάτων».

Καταγγελία υποβλήθηκε και στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, με την Συντεχνία να κάνει λόγο για σοβαρές παραβάσεις που φέρεται να έχει διαπράξει η ηγεσία της Αστυνομίας. Επιπρόσθετα, στην επιστολή, σημειώνεται, επίσης, πως «η καταγγελία μας στηρίζεται σε στοιχεία που καταδεικνύουν κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας και συστηματική προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού συνδικαλιστή, μέσω της απειλής άσκησης πειθαρχικής δίωξης λόγω των συνδικαλιστικών του δηλώσεων και δράσεων, καθώς και συστηματικό αποκλεισμό της ΙΣΟΤΗΤΑΣ από κάθε μορφής ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο εντός της Αστυνομίας».

Επιστολή, στάλθηκε και στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την συντεχνία Ισότητα, να κάνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παρέμβει, λέγοντας πως: «Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ως τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και εγγυητή του Συντάγματος. Έχετε ιερή υποχρέωση να προστατεύετε τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών. Σας καλούμε να επιδείξετε τη δέουσα ευαισθησία και αποφασιστικότητα και να λάβετε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστείτε έμπρακτα τη συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα του λόγου».

Επιπρόσθετα, η συντεχνία έκανε καταγγελία και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και σε άλλους αρμόδιους φορείς.

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του