Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων

Τους δήμους και τις κοινότητες, που αφορούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν μετά την ανάρτηση των εκλογικών καταλόγων, αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, με τα κυριότερα ζητήματα να εντοπίζονται στα δημοτικά διαμερίσματα Λακατάμιας, Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών, Ύψωνα, την κοινότητα Φοινιού, τον Δήμο Πάφου και το δημοτικό διαμέρισμα Πέγειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλία, στις 2 Απριλίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αίτησης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 9ης Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους

Κατά την τριμηνία από 3 Ιανουαρίου 2024 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 25.914 αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και 20.890 αιτήσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, λόγω αλλαγής διεύθυνσης εκλογέα.

Οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι αναρτήθηκαν στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, των οικείων Δήμων ή Κοινοτικών Συμβουλίων, κάθε Ενορίας ή Κοινότητας χωριστά, για διάστημα δέκα ημερών, προς επιθεώρηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ενώ σχετικές γνωστοποιήσεις δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Κατά την περίοδο που οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν αναρτημένοι υποβλήθηκαν συνολικά 3.560 ενστάσεις, εκ των οποίων 559 αφορούσαν την Επαρχία Λευκωσίας, 1,564 την Επαρχία Λεμεσού, 102 την Επαρχία Αμμοχώστου, 123 την Επαρχία Λάρνακας, 1,212 την Επαρχία Πάφου και 3 την Επαρχία Κερύνειας.

Όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους Επάρχους και 1,461 ενστάσεις ή ποσοστό 41%, εγκρίθηκαν, ενώ 2,099 ενστάσεις ή ποσοστό 59%, απορρίφθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσπάθεια να ξεγελάσουν το κράτος, η κρίση των κομμάτων και η ηθική υποψηφίων

Στην Επαρχία Λευκωσίας, οι δημαρχούμενες περιοχές με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι τα δημοτικά διαμερίσματα Λακατάμιας με 176, Ανθούπολης με 69 και Αγλαντζιάς με 65, ενώ οι Κοινότητες με τις περισσότερες ενστάσεις είναι η Δένεια με 46, η Φλάσου με 42, το Σαράντι με 19, η Βυζακιά με 16, ο Παχύαμμος με 14 και το Αρεδιού με 13. Σημειώνεται πως, 272 από τις ενστάσεις της Επαρχίας Λευκωσίας ή ποσοστό 49%, εγκρίθηκαν, ενώ 287 ή ποσοστό 51% απορρίφθηκαν.

Στην Επαρχία Λεμεσού οι δημαρχούμενες περιοχές με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι τα δημοτικά διαμερίσματα Μέσα Γειτονιάς με 445, Κάτω Πολεμιδιών με 197, Ύψωνα με 110, Λεμεσού με 89 και ο Άγιος Τύχωνας με 50. Οι Κοινότητες για τις οποίες υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ενστάσεων είναι το Φοινί με 136, η Φασούλα με 46, η Λόφου, η Ζωοπηγή και η Αψιού με 43, το 872 ή ποσοστό 56% των ενστάσεων της Πισσούρι με 35 και ο Άγιος Γεώργιος Συλίκου με 24. Λεμεσού εγκρίθηκαν, ενώ 692 ή ποσοστό 44% απορρίφθηκαν.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου η μοναδική δημαρχούμενη περιοχή με αριθμό πέραν των 50 ενστάσεων είναι το δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Νάπας, με 54 ενστάσεις, ενώ για το δημοτικό διαμέρισμα Παραλιμνίου υποβλήθηκαν 44 ενστάσεις. Συνολικά 48 ενστάσεις ή ποσοστό 47% της Αμμοχώστου έχει εγκρίθηκαν, ενώ 54 ενστάσεις ή ποσοστό 53% απορρίθηκαν.

Για την Επαρχία Λάρνακας σημειώνονται το δημοτικό διαμέρισμα Τερσεφάνου με 36 ενστάσεις και οι Κοινότητες Ζυγίου και Τόχνης με 26 και 14 ενστάσεις, αντίστοιχα. Από τις 123 ενστάσεις που υποβλήθηκαν για την Επαρχία Λάρνακας, οι 12 ή ποσοστό 10% εγκρίθηκαν, ενώ 111 ενστάσεις ποσοστό 90% απορρίφθηκαν.

Από την Επαρχία Πάφου ξεχωρίζουν ο Δήμος Πάφου με 497 ενστάσεις, η Πέγεια με 299, η Γεροσκήπου με 62, η Χλώρακα με 54, τα Κονιά με 28, η Αμαργέτη με 17, το Νέο Χωριό με 16 και η Πεντάλια με 15. Από τις 1.212 ενστάσεις που υποβλήθηκαν για την Επαρχία Πάφου, οι 257 ή ποσοστό 21% εγκρίθηκαν, ενώ 955 ενστάσεις ή ποσοστό 79% απορρίφθηκαν.

Για την Επαρχία Κερύνειας υποβλήθηκαν 3 ενστάσεις που αφορούσαν τον κατεχόμενο Κορμακίτη, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολο τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλία, «μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος αρχείου πληθυσμού. Στη συνέχεια οι εκλογικοί κατάλογοι θα οριστικοποιηθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις επικείμενες εκλογές».

Και πρόσθεσε πως, «εχοντας υπόψη διάφορα περιστατικά, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρά που είδαν και το φως της δημοσιότητας, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 103 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του παρέχει ψευδή πληροφορία σε σχέση με τη σύνταξη του εκλογικού καταλόγου ή σε οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται από τον Έπαρχο ή σκόπιμα αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους Επάρχους όπως καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες δύναται να στοιχειοποιηθεί υπόθεση».

Αυτές, εξήγησε, «θα διαβιβαστούν το συντομότερο δυνατόν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και λήψη μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στο Συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς και δημοσιεύτηκαν στη σημερινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και στον έντυπο τύπο.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές Εκλογές και Εκλογές Μελών Σχολικών Εφορειών θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρες.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Κοινοτικές Εκλογές θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. και 12.30 μ.μ. σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς και επίσης δημοσιεύτηκαν στη σημερινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας και στον έντυπο τύπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ