Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών

Μέχρι και τη Δικαιοσύνη ενδέχεται να φτάσει το ζήτημα των αιτήσεων ψηφοφόρων για να αλλάξουν έδρα κατοικίας και συνεπώς να ασκήσουν σε άλλο δήμο τα εκλογικά τους δικαιώματα, στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Επαρχιακές Διοικήσεις, δέχθηκαν μέχρι τις 2 Απριλίου συνολικά 20890 αιτήσεις, αριθμός που είναι πολλαπλάσιος, ανάλογων αιτημάτων πριν από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Το θέμα αναδείχθηκε μέσα από σχετική καταγγελία της δημάρχου Λακατάμιας, Φωτούλλας Χατζήπαπα, η οποία ουσιαστικά κατήγγειλε πως δημότες άλλων περιοχών, μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα στη Λακατάμια, προφανώς για να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο, χωρίς ωστόσο να διαμένουν ή να έχουν οποιαδήποτε άλλη σχέση με τον δήμο.

Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεχίζουν τον έλεγχο των ενστάσεων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατά πολύ, προερχόμενες είτε από κόμματα, είτε από υποψηφίους, που θεωρούν πως οι αντίπαλοι τους, σχεδίασαν και προώθησαν τις αιτήσεις για αλλαγή διεύθυνσης των ψηφοφόρων, με στόχο να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Ευθύνες, πάντως, βαραίνουν και τους κατά τόπους κοινοτάρχες, οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους στην υπεύθυνη δήλωση, η οποία αναφέρει πως εξ όσων γνωρίζουν ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση του νέου δήμου, ενώ ξεκάθαρα η ευθύνη βαραίνει και τους υποψηφίους ή εκπροσώπους τους, που μεθόδευσαν την εν λόγων διαδικασία.

Δεν αποκλείεται πάντως, ανεξαρτήτως με το τι θα συμβεί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα να απασχολήσει σε μεταγενέστερο χρόνο των εκλογών και εκεί και όπου διαπιστωθεί πως υπήρξε δόλος, οι υπεύθυνοι, ακόμα και οι ψηφοφόροι που δήλωσαν πως διαμένουν σε εικονική διεύθυνση, να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως είναι και η πρόθεση της Υπηρεσίας Εκλογών.

«Την κύρια ευθύνη την έχει ο ψηφοφόρος ο οποίος δηλώνει μια διεύθυνση κατοικίας που δεν ισχύει. Προτιθέμεθα σαν υπουργείο να τελειώσουμε τις εκλογές και εκεί που κρίνουμε ότι υπήρξε δόλος θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Αστυνομία», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών, Ελίκκος Ηλία.

Πάντως, πέραν της Λακατάμιας, ανάλογη και μη φυσιολογική αύξηση των αιτημάτων αλλαγής διεύθυνσης, υπήρξε και σε άλλους δήμους, όπως αυτός της Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό και κάποιες κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού.

Συνολικά μέχρι χθες που εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων, υποβλήθηκαν 3516 ενστάσεις που αφορούν είτε μετοικίσεις, είτε διευθύνσεις πρώτης εγγραφής. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές αιτήσεις μετοικίσεων ανήλθαν σε 20890, ενώ πριν από τις εκλογές του 2016 ήταν μόλις 7248 και πριν τις εκλογές του 2011 9500. Την ίδια ώρα φαίνεται μέσα από τους προκαταρκτικούς ελέγχους του ΥΠΕΣ, πως ψηφοφόροι, είτε που αιτήθηκαν μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων, ειτε που εγγράφησαν για πρώτη φορά στον εκλογικό κατάλογο, δηλώνουν ως διευθύνσεις, αποθήκες, καφετέριες, υπεραγορές, ακόμα και τις οικίες των υποψηφίων, στα σπίτια των οποίων εμφανίζονται ναι διαμένουν τρεις και τέσσερις οικογένειες. Κάτι βέβαια που παραπέμπει σε προσπάθεια αφενός να ξεγελάσουν το κράτος και αφετέρου να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Δειτε Επισης

Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους