Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις

Αφού κατατέθηκαν κι επίσημα οι υποψηφιότητες και αφού ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με την άντληση υποστήριξης τους από τα κόμματα, οι υποψήφιοι για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετοιμάζονται μετά το Πάσχα, να μπουν στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην πρωτεύουσα αναμένεται να δοθούν μάχες σε πολλά μέτωπα, αφού τόσο η δυναμική των υποψηφίων όσο και η ανάγκη των κομμάτων για να καταγράψουν επιτυχείς επιλογές, δημιουργεί ένα κράμα που προκαλεί ενδιαφέρον, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Σε ότι αφορά τη στήριξη που αντλούν οι υποψήφιοι από τα κόμματα, προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα. Το πρώτο, είναι πως η πιο σταθερή συμμαχία που παρουσιάζεται στους τέσσερις από τους πέντε νέους δήμους της πρωτεύουσας, αλλά και στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, είναι αυτή μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ΔΗΠΑ, που σπάει μόνο στον δήμο Νότιας Λευκωσίας.

Eparxia lefkosias

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζει η απόφαση των Οικολόγων να στηρίξει τρεις ανεξάρτητους δημάρχους που δεν στηρίζονται από κανένα άλλο κόμμα, όπως ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, ο Γιάννης Πιερίδης στη Λακατάμια και ο Παναγιώτης Μεντζής στη Λευκωσία. Επίσης, κάτι άλλο που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι η απόφαση του ΕΛΑΜ να μην στηρίξει, μέχρι σήμερα, κανέναν υποψήφιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις θέσεις δημάρχων και προέδρων ΕΟΑ, στην Επαρχία Λευκωσίας, αλλά και η στήριξη που παρέχει στον Χαράλαμπο Προύντζο το Βολτ.

Ξεκινώντας από τη μάχη για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, ο Ανδρέας Ασσιώτης αντλεί στήριξη από το ΑΚΕΛ, ενώ ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, απολαμβάνει στήριξης από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Αυτό μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να σημαίνει πως ο κ. Γιωρκάτζης ξεκινά από θέση ισχύος, ωστόσο στη βάση και των δημοσκοπήσεων, αναμένεται πως για την προεδρία του ΕΟΑ, θα δοθεί σκληρή μάχη ανάμεσα στους δύο.

Όπως μάχη θα δοθεί και για τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, όπου οι Νίκος Τορναρίτης και Χαράλαμπος Προύντζος, είναι τα δύο δυνατά άλογα που θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά. Ο κ. Τορναρίτης, υποστηρίζεται από το κόμμα του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ ο κ. Προύντζος από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το Βολτ. Όπως καταδεικνύουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν για τον Δήμο Λευκωσίας, οι διαφορές ανάμεσα στους δύο είναι πολύ μικρές. Η αγωνία για το ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος Λευκωσίας, αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος, με τους υποψήφιους, να λαμβάνουν και επιπλέον στήριξη σε όλα τα επίπεδα στη μάχη που δίνουν, αφού αφενός επενδύουν σε μια νίκη στον πιο σημαντικό δήμο της Κύπρου και αφετέρου θέλουν να δικαιωθεί η επιλογή τους, που για κάθε κόμμα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ενδεχομένως ακόμα πιο αμφίρροπη, λόγω και της ιδιαιτερότητας, ότι τρέχουν τρεις βασικοί υποψήφιοι, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κάθε ένας παίρνει το ένα τρίτο της πίτας, είναι και αυτή του Στροβόλου. Τρεις άνθρωποι, που γνωρίζουν άριστα τα θέματα του συγκεκριμένου δήμου, που ανδρώθηκαν μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνουν τη μάχη για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα, μαζί με αυτόν της Πάφου, ότι δεν επηρεάζεται από τη Μεταρρύθμιση και μένει ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Ο Χρίστος Τσίγκης, κατέρχεται σε αυτή τη μάχη, απολαμβάνοντας της στήριξης του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, διαθέτοντας ερείσματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Την ίδια ώρα, έχει απέναντί του τον Σταύρο Σταυρινίδη, ο οποίος υπηρετεί για πολλά χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, αλλά και τον νυν δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, τον οποίο στηρίζουν οι Οικολόγοι. Πρόκειται για μια αμφίρροπη μάχη που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, χωρίς κανένας να είναι σε θέση σήμερα να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις.

Τα κεκτημένα της, θα επιχειρήσει να διατηρήσει, όπως και ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλλα Χατζήπαπα, έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Απέναντι της ο Λουκάς Ελευθερίου, ο οποίος προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο οποίος στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ. Στη Λακατάμια, κατέρχεται ως ανεξάρτητος και ο Γιάννης Πιερίδης, πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ, τον οποίο στηρίζει το Κίνημα Οικολόγων.

Σε ότι αφορά τον νέο δήμο Λατσιών-Γερίου, αυτός έχει την ιδιαιτερότητα, ότι αναβιώνουν ακριβώς οι ίδιες συμμαχίες, που καταγράφονται και στον Δήμο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ο Σάββας Νικολάου στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, ενώ ο Χρίστος Πιτταράς, στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ.

Τέλος ο Δήμος της Νότιας Λευκωσίας, είναι ο μοναδικός από αυτούς της πρωτεύουσας, που σπάει η κοινή στήριξη υποψηφίων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη ΔΗΠΑ Συνεργασία. Ειδικότερα, ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ στηρίζουν τον Ανδρέα Ιωσήφ, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, παρέχουν στήριξη στον Σταύρο Χατζηγιάννη.

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης