Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Συνολικά 3.516 ενστάσεις υποβλήθηκαν για τον συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι κάθε ένσταση θα τύχει διερεύνησης και αν χρειαστεί, διόρθωσης.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 566 ενστάσεις στη Λευκωσία, 3 στην Κερύνεια, 100 στην Αμμόχωστο, 130 στη Λάρνακα, 1.517 στη Λεμεσό, 1.200 στην Πάφο και 230 για Λακατάμια, όπου προέκυψε θέμα για παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων.

«Είτε πρόκειται για μετοικήσεις είτε για νέες εγγραφές θα γίνει ενδελεχής διερεύνηση κι αν προκύψει λανθασμένη εγγραφή ή ότι υποδείχθηκαν λανθασμένα στοιχεία θα γίνει σχετική διόρθωση», είπε ο κ. Βασιλείου.

Καταβάλλεται, τόνισε, μεγάλη προσπάθεια να εξεταστούν έγκαιρα μέχρι και την Παρασκευή για να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων και η καταχώρηση των διορθώσεων στο σύστημα και να οριστικοποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος που θα ισχύσει για τις εκλογές.

Όπως ανέφερε, οι νέες αιτήσεις εκλογέων στον εκλογικό κατάλογο ανέρχονται στις 25.914 εκ των οποίων 12.868 αφορούν Κύπριους, οι 103 είναι Τουρκοκύπριοι με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, 10.146 αιτήσεις αφορούν Ευρωπαίους που διαμένουν στην Κύπρο για εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ 2.900 αιτήσεις αφορούν Ευρωπαίους για Ευρωεκλογές.

Σε σχέση με εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός δηλώσεων, βάσει των οποίων έχουν εξασφαλίσει εκλογικό κέντρο οι Βρυξέλες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα. Στην Αγγλία, το Μάντσεστερ, το Λονδίνο (2 κέντρα), το Μπέρμιγχαμ και η Γλασκόβη.

Επεσήμανε ότι η ιδιαιτερότητα των εκλογών της 9ης Ιουνίου έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνουν οκτώ εκλογές ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων, Κοινοταρχών, μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μελών Σχολικών Εφορειών.

Στις επικείμενες εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο, καθώς και οι πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στις 24 Απριλίου θα είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, στις 25 Απριλίου για τα δημοτικά συμβούλια, Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και μέλη Σχολικών Εφορειών και στις 29 Απριλίου για τα κοινοτικά συμβούλια.

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την δαπάνη των εκλογών είναι €6.650.000.

Η διαλογή καταμέτρησης των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Όσον αφορά τα τελευταία αποτελέσματα είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση επειδή θα αφορούν αποτελέσματα οκτώ εκλογών την ίδια νύκτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο, θα ανακοινωθούν μια με μιάμιση ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 19 Απριλίου θα γίνει δημοσίευση γνωστοποιήσεων Γενικού Εφόρου Εκλογής και Εφόρων Εκλογής για τον καθορισμό των ημερομηνιών και των τόπων υποβολής υποψηφιοτήτων.

Στις 10 Μαΐου θα εκδοθεί διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Στις 31 Μαΐου θα υπάρξει δημοσίευση γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Ως γνωστό, η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα γίνει στις 9 Ιουνίου με την διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Στις 10 Ιουνίου θα γίνει ανακήρυξη εκλεγέντων, επιστροφή Ενταλμάτων Εκλογής από το Γενικό Έφορο Εκλογής και τους Εφόρους Εκλογής στον Υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η 25χρονη Ήλια Ηροδότου εξελέγη Κοινοτάρχης Πέρα Πεδιού έπειτα από επαναληπτική εκλογική διαδικασία
Στήριξη στην κυριαρχία Ουκρανίας εξέφρασε ο ΠτΔ στον Ζελένσκι-Συναντήθηκε και με Μητσοτάκη
H παρέμβαση του Προέδρου στη Διεθνή Διάσκεψη-«Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»
Ζητά από τον Σιζόπουλο εκλογές ο Ηλιοφώτου-«Η ΕΔΕΚ χρειάζεται οξυγόνο και αυτός που θα της το δώσει δεν είσαι εσύ»
ΠτΔ: Ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για για ενίσχυση μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών
Στη Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία ο ΠτΔ
Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου