Προβληματισμός στην Πινδάρου για τους αποστάτες-Ποιοι είναι και γιατί βρέθηκαν απέναντι από το κόμμα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ξεκινούσε στον Δημοκρατικό Συναγερμό η διαδικασία επιλογής υποψηφίων, ο στόχος που τέθηκε ήταν αφενός η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία και αφετέρου η επίτευξη πολιτικού διαλόγου που θα απορρίπτει την εσωστρέφεια.

Αυτό το δεύτερο συστατικό στοιχείο, ήταν απαραίτητο για το κόμμα, έτσι ώστε να αφήσει οριστικά πίσω του τα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις Προεδρικές Εκλογές, που πλήγωσαν το κόμμα, δυσαρέστησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους ψηφοφόρους του και προκάλεσαν δομικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ένας από τους τρόπους που επιλέχθηκε για να συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών στη διαδικασία, ήταν οι δημοσκοπήσεις, που θα έδιναν μια κατεύθυνση στην ηγεσία, προς τα που θα έπρεπε να κινηθεί. Σε κάποιους δήμους, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων υιοθετήθηκαν πλήρως. Αλλού έγιναν εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, ενώ υπήρξε αστερίσκος για δήμους, όπου ήταν δυνατό να υπάρξουν συνεργασίες υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, να υποστηριχθεί αυτός, έναντι άλλων ενδιαφερομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε υποψηφιότητα για τον ΕΟΑ Πάφου ο Τσέλεπος-Κατήγγειλε ετσιθελισμούς στον ΔΗΣΥ

Πλέον οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και συνεπώς μπορεί να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση, τόσο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν όσο και των επιλογών που έγιναν. Ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως σε καμία περίπτωση, δεν απορρίφθηκε η εσωστρέφεια, κάτι που είχε τεθεί ως στόχο, και τονιζόταν σε ανακοίνωση του κόμματος στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι ενδεχομένως το μοναδικό κόμμα, που έχει μέλη και στελέχη του ως υποψηφίους απέναντι στις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος. Και μάλιστα δεν είναι μια ή δύο περιπτώσεις, αλλά ενδεχομένως να φτάνουν και τις δέκα. Κάθε περίπτωση βέβαια, είναι ξεχωριστή και με τα δικά της δεδομένα. Αυτό που μένει ωστόσο ως συμπέρασμα, είναι πως η ηγεσία του κόμματος, είτε λόγω λανθασμένων χειρισμών, είτε γιατί δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες φιλοδοξίες των μελών, δεν απέφυγε τις κακοτοπιές και τις διπλές υποψηφιότητες.

Άλλωστε εμπλοκή υπήρξε και για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, όπου η μη επιλογή του Μάριου Πελεκάνου από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου για μια από τις έξι θέσεις του ψηφοδελτίου, έφερε την παραίτηση του από τη θέση του αντιπροέδρου, την αποχώρηση του από το κόμμα και την ένταξη του στο ΕΛΑΜ, με τον ίδιο μάλιστα να καταγγέλλει έντονο παρασκήνιο και πλεκτάνη που στήθηκε εις βάρος του από στελέχη του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καρφιά και αμφισβήτηση της ηγεσίας παραιτήθηκε από το ΠΓ του ΔΗΣΥ ο Κουτσόφτας

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πιο σημαντικές αποστασίες καταγράφονται για τις θέσεις των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, των δημάρχων και των αντιδημάρχων. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους των Επαρχιακών Οργανισμών, μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μάριου Τσιέλεπου, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απέναντι στην επιλογή του κόμματος που είναι ο Κωστάκης Κωνσταντίνου.

Αυτή η υποψηφιότητα, έχει το ενδιαφέρον της, διότι ενδεχομένως είναι η μοναδική, που εδράζεται και ταυτίζεται με το μείζων θέμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, που προέκυψε ύστερα από τις Προεδρικές Εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιέλεπος εδώ και μήνες έθεσε ζήτημα για τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, για τον λόγο ότι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών και ένθερμων υποστηρικτών της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Με επιστολές και παρεμβάσεις ο κ. Τσιελεπος, έδωσε αγώνα για να μην τεθεί ενώπιον των οργάνων του κόμματος ο κ. Κωνσταντίνου ως επιλογή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Υπήρξε η αφορμή, ωστόσο, για να επανέλθει ως κύριο θέμα συζήτησης στην Πινδάρου, η ανοικτή πληγή που άφησε στο κόμμα η διαδικασία των Προεδρικών Εκλογών.

Μια άλλη ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για προεδρία Επαρχιακού Οργανισμού, είναι αυτή του Θεόδωρου Πυρίλλη στην Αμμόχωστο. Αν και ο κ. Πυρίλλης, κρατά αποστάσεις από το κόμμα εδώ και χρόνια, -εξάλλου εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος δήμαρχος Παραλιμνίου το 2016- συνεχίζει να θεωρείται στέλεχος του κόμματος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν έχει αφαιρεθεί από τα μητρώα του κόμματος, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει στο παρελθόν. Απέναντι από τον κ. Πυρίλλη, θα είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από προπύργιο της δεξιάς, πηγή εσωστρέφειας-Τα δεδομένα για τον δήμο Παραλιμνίου στον ΔΗΣΥ

Σε επίπεδο δημάρχων, η περίπτωση που ξεχωρίζει είναι αυτή του Στροβόλου, με τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους απέναντι στην υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ. Ο κ. Παπαχαραλάμπους, ο οποίος άλλωστε είχε εκλεχθεί ως ανεξάρτητος και το 2016, δεν συμμετείχε στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος για να αποτελέσει εν δυνάμει επιλογή για το κόμμα και αποφάσισε να εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία στηρίζεται μόνο από το Κίνημα Οικολόγων.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο κ. Παπαχαραλάμπους βρέθηκε στο στόχαστρο κομματικών στελεχών για το γεγονός, ότι όπως και ο κ. Κωνσταντίνου στην Πάφο, υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές και για αυτό το λόγο, απορρίφθηκε ως επιλογή, κάτι όμως που δεν συνέβη για τον Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση Παπαχαραλάμπους, αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες εντός του κόμματος και θα κληθεί ενώπιον των Πειθαρχικών Οργάνων, για να του επιβληθεί ποινή μη συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα έξι χρόνια.

Όχι μια αλλά τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υποψηφίων δημάρχων, είναι αυτές του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας. Κομματική επιλογή για τον συγκεκριμένο δήμο, είναι ο Γιώργος Νικολέττος, ενώ απέναντι του μεταξύ άλλων κατέρχονται τα μέλη του κόμματος, Παναγιώτης Κύζας και Λούκας Πολυκάρπου. Και ο κ. Κύζας και ο κ. Πολυκάρπου, ακολούθησαν τις εσωκομματικές διαδικασίες και εξέφρασαν ενδιαφέρον, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος κατέληξε στην υποψηφιότητα Νικολέττου, ο οποίος στην εσωκομματική διαδικασία, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού.

Την ίδια ώρα σύγκρουση συναγωνιστών υπάρχει και για τη θέση του αντιδημάρχου Παραλιμνίου, όπου το παραιτηθέν μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Κλεάνθης Κουτσόφτας και Αναστάσιος Βλίττης, θα τεθούν ως ανεξάρτητοι απέναντι στην κομματική υποψηφιότητα του Αβραάμ Μουλαζίμη. Μάλιστα αρχικά ο ΔΗΣΥ, είχε λάβει απόφαση για ψήφο κατά βούληση ανάμεσα στον κ. Μουλαζίμη και τον Γιώργο Κκαρά, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Διπλή συναγερμική υποψηφιότητα καταγράφεται και για την αντιδημαρχία του Ύψωνα, όπου ο Κλεάνθης Καραμανίδης, θα είναι ανθυποψήφιος με την Αλέκα Στυλιανού επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές, που διενεργήθηκαν για τη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτή η περίπτωση έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αφού αρχικά η κα. Στυλιανού, κατέθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία του δήμου δυτικής Λεμεσού, ακολούθως την απέσυρε και τελικά συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία επιλογής αντιδημάρχου.

Ο κ. Καραμανίδης, εξ αρχής είχε καταθέσει στο κόμμα το ενδιαφέρον του για την αντιδημαρχία, ωστόσο το απέσυρε, όταν αντιλήφθηκε πως πρόκειται να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από αυτή που είχε συμφωνηθεί, δεδομένης και της στήριξης της υποψηφιότητας του από άλλο κόμμα και δη από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Ειδικότερα, αν και ο κ. Καραμανίδης εξασφάλισε τη στήριξη της ΔΗΠΑ, συνεπώς το κόμμα θεωρητικά θα έπρεπε να στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης, τελικά επιλέχθηκε η διαδικασία εσωκομματικών εκλογών. Την ώρα μάλιστα, που για παράδειγμα στην περίπτωση του δημάρχου Παραλιμνίου-Δερύνειας, το κόμμα έλαβε απόφαση υπέρ του κ. Νικολέττου, στη βάση της απλής πρόθεσης από τη ΔΗΠΑ, να στηρίξει τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ. Σημειώνεται πως ακόμα και σήμερα, που ο κ. Καραμανίδης εξήγγειλε ανεξάρτητη υποψηφιότητα, στηρίζεται από τη ΔΗΠΑ.

Μια ακόμη τέτοια περίπτωση, είναι αυτή για την αντιδημαρχία του δήμου Κάτω Πολεμιδίων, όπου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των πιο πάνω μελών ή στελεχών του ΔΗΣΥ, είχαν ήδη επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, παραθέτοντας τις δικές τους θέσεις και επιχειρήματα. Μάλιστα ενώπιον του κ. Δημητρίου, καταγγέλθηκαν αντικαταστατικές, παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, για την επιλογή υποψηφίων. Το επόμενο διάστημα και ειδικά μετά την υποβολή των επίσημων υποψηφιοτήτων στο τέλος Απριλίου, κι αφού ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό, αναμένεται πως το Πειθαρχικό του ΔΗΣΥ, θα σηκώσει μανίκια και θα εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το σίγουρο, είναι πως κάποιος που παρακολούθησε τη διαδικασία επιλογής υποψηφιότητων του ΔΗΣΥ, εντοπίζει ενέργειες κατά το δοκούν, και αποφάσεις ή καταστατικές πρόνοιες που αλλού ακολουθηθήκαν και αλλού όχι. Το ελαφρυντικό για την ηγεσία, είναι το γεγονός, ότι κλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κατευνάσει φιλοδοξίες στελεχών και βρει λύσεις σε προβλήματα που ήταν ιδιαίτερα σύνθετα και δύσκολα. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί, ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί που, παρατείνουν την εσωστρέφεια και ίσως να κοστίσουν και εκλογικά, το βράδυ της 9ης Ιουνίου στο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκε στην αντεπίθεση κατά των ανταρτών η Αννίτα-«Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός ο ΔΗΣΥ»

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ