Από προπύργιο της δεξιάς, πηγή εσωστρέφειας-Τα δεδομένα για τον δήμο Παραλιμνίου στον ΔΗΣΥ

Μικρές πληγές, που επηρεάζουν και τις μεγαλύτερες, που δεν έκλεισαν μετά από τις Προεδρικές του 2023, ανοίγουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό και οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας εκ των Δημων που δημιουργεί τέτοιες πληγές στο κόμμα, είναι αυτός του Παραλιμνίου Δερύνειας, όπου το κόμμα δεν κατάφερε να συγκεράσει τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των τοπικών του στελεχών, με αποτέλεσμα, να δημιουργείται ζήτημα, αποστασίας, όπως χαρακτηρίζεται από το κόμμα.

Διαχρονικά, ο Δήμος Παραλιμνίου, αφενός λόγω του έντονου τοπικιστικού στοιχείου και ιδιόμορφων συνθηκών και συμφερόντων, που τον χαρακτηρίζουν, αφετέρου λόγω της ισχυρής και παραδοσιακής δυναμικής του κόμματος στην περιοχή, αντιμετώπιζε ανάλογα ζητήματα, με διπλές υποψηφιότητες, εσωτερικές έριδες, αποστασίες κτλ. Ποτέ όμως στο παρελθόν, δεν είχε παρατηρηθεί το σημερινό φαινόμενο, όπου οκτώ κομματικά στελέχη, διεκδικούν, άλλα έχοντας το χρίσμα και άλλα ως ανεξάρτητα, δύο θέσεις, αυτές του δημάρχου του νέου δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας και της αντιδημαρχίας Παραλιμνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκκληση της Αννίτας, ο εσωτερικός εχθρός και ο επόμενος μεγάλος στόχος του ΔΗΣΥ

Αυτό καταδεικνύει εξάλλου, το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, στηρίζει τον Γιώργο Νικολέττο, ο οποίος θα έχει απέναντι του πρόσωπα από το Συναγερμικό περιβάλλον, όπως ο Λούκας Πολυκάρπου, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στη Δερύνεια, ο γιατρός και στέλεχος του κόμματος Παναγιώτης Κύζας καθώς και οι προερχόμενοι από τον χώρο της δεξιάς, Κωνσταντίνος Φυτιρής, και Μιχάλης Ζουβάνης, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα, για τις θέσεις των αντιδημάρχων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δεν έλαβε απόφαση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου και το Πολιτικό Γραφείο κάλεσε αρχικά τα μέλη του να ψηφίσουν κατά βούληση μεταξύ των μελών του, Αβραάμ Μουλαζίμη και Γιώργου Καρρά, ενώ μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του κ. Κκαρά, κατέληξε στον κ. Μουλαζίμη. Επιπλέον, υποψήφιος για τη θέση του αντιδημάρχου, είναι και το υπό παραίτηση στέλεχος του κόμματος, Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε διεκδικήσει και το χρίσμα για τον Δήμο Παραλιμνίου, ενώ εκλέχθηκε πρόσφατα ως μέλος του Πολίτικού Γραφείου του κόμματος. Άλλος ένας υποψήφιος είναι ο Τάσος Βλίττης, επίσης μέλος του κόμματος, καθώς επίσης κατέρχεται ως ανεξάρτητος και ο Σίμος Σπαρτιάτης. Εξάλλου, ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά, ενώ αρχικά είχε εξαγγείλει υποψηφιότητα για να επαναδιεκδικήσει τη θέση του, τελικά θα υποβάλει υποψηφιότητα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, απέναντι στον Γιάννη Καρούσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καρφιά και αμφισβήτηση της ηγεσίας παραιτήθηκε από το ΠΓ του ΔΗΣΥ ο Κουτσόφτας

Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον οκτώ στελέχη του κόμματος, θα διεκδικήσουν δύο θέσεις και ως εκ τούτου, εν μέσω του κλίματος εσωστρέφειας που κυριεύει στην Πινδάρου ευρύτερα, η περίπτωση του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, προκαλεί ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους στον ΔΗΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία με επιστολές ενημέρωσε τα μέλη που κατέρχονται ως ανεξάρτητοι χωρίς χρίσμα από το κόμμα, για τις κυρώσεις που θα έχουν, στη βάση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της προσπάθειας του κόμματος για να αποφευχθούν αποστασίες υιοθετήθηκε πρόταση στις 11 Ιανουαρίου από το Πολιτικό Γραφείο, όπως να μην επιτραπεί σε μέλη του κόμματος που θα κατέλθουν στις εκλογές ανεξάρτητοι-αποστάτες, να είναι υποψήφιοι σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες για περίοδο έξι χρόνων.

Μια τέτοια επιστολή έλαβε και ο Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο του κόμματος, καταγγέλλοντας μια σειρά από κατάστασης, που σε κάποιο βαθμό, καταδεικνύουν και τις παθογένειες της Πινδάρου στη μετα-Αβερωφική εποχή. Ο κ. Κουτσόφτας ρίχνει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης, τόσο στην ίδια την Αννίτα Δημητρίου αλλά και στον αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο, και δίνει στο όλο θέμα μεγαλύτερες διαστάσεις, πέραν από το μικρόκοσμο της τοπικής κοινωνίας του Παραλιμνίου. Άλλωστε, πέρασε στα ψηλά, αλλά έχει τη δική της σημασία η καταγγελία του κ. Κουτσόφτα, ότι ο Ευθύμιος Δίπλαρος του πρότεινε να μεσολαβήσει ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε να διατηρήσει την προεδρία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, σε περίπτωση που αποσύρει την υποψηφιότητα του.

Από αυτή την αναφορά, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, για την επιρροή που δείχνει ότι διαθέτει ο αναπληρωτής κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, στο Προεδρικό, αλλά και για την πρόθεση του, ένα κομματικό στέλεχος να επαναδιοριστεί από την παρούσα Κυβέρνηση σε μια υψηλόβαθμη θέση. Αγγίζει δηλαδή το ζήτημα, αν τελικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα κανονικό κόμμα της συμπολίτευσης, ή αν τελικά όταν κάποιοι μίλησαν για ελέφαντα στην Πινδάρου, είχαν δίκαιο και μια σειρά από στελέχη, είχαν και συνεχίζουν να έχουν στενή συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ζητήματα, που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και καιρό εντός του κόμματος, συνεχώς ανοίγουν με νέες αφορμές.

Από εκεί και πέρα ένα άλλο σημείο που χρήζει αναφοράς από την επιστολή παραίτησης Κουτσόφτα από το Πολιτικό Γραφείο, είναι η αναφορά του πως η ίδια η Αννίτα Δημητρίου, του ανέφερε πως την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Παραλίμνι, φέρουν άλλα μέλη της ηγεσίας. Αφήνεται να νοηθεί δηλαδή, ότι η πρόεδρος του κόμματος, άδειασε συνεργάτες της, στην προσπάθεια της να μεταπείσει τον κ. Κουτσόφτα.

Άλλωστε η περίπτωση του Κλεάνθη Κουτσόφτα, δεν ήταν η πρώτη που απασχόλησε την ηγεσία του κόμματος για το Παραλίμνι. Τόσο οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Κύζα και Λούκα Πολυκάρπου, όσο κι αυτές των υποψηφίων αντιδημάρχων, προκάλεσαν πονοκεφάλους σε διάφορα στάδια της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων. Εξ αρχής, άλλωστε, ακόμα και ο υποψήφιος του κόμματος για τη Δημαρχία, εξέφρασε την πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Λόγω, ωστόσο, της υποψηφιότητας Καρούσου, μπήκε στην κούρσα για τον νέο δήμο, προκαλώντας την αντίδραση των στελεχών, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσουν το χρίσμα και συμφώνησαν με τη διαδικασία, που επέλεξε η ηγεσία, για τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πορεία από το υπόγειο στο ρετιρέ και ο νέος συνδιαχειριστής της δεξιάς πολυκατοικίας

Αυτή η απόφαση, για την υποψηφιότητα Νικολέττου, με την αιτιολόγηση μάλιστα ότι είχε εκφραστεί πρόθεση κι από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία να τον στηρίξει, προκάλεσε αντιδράσεις και έφερε στο προσκήνιο της ανεξάρτητες υποψηφιότητες των Λουκά Πολυκάρπου και Παναγιώτη Κύζα. Γενικότερα στο Παραλίμνι, επικρατεί αναβρασμός και πλέον έχουν στηθεί διάφορα στρατόπεδα, με την μάχη να χαρακτηρίζεται αμφίρροπη, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εκ του ασφαλούς για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ένα ιδιαίτερα ιδιόμορφο εκλογικό σώμα, στο οποίο εντάσσεται και η Δερύνεια, στην οποία διατηρεί μεγάλα ερείσματα η αριστερά καθώς επίσης και οι κοινότητες της Αχερίτου και του Φρενάρους.

Το σίγουρο, είναι πως αυτή τη στιγμή, χαμένος από το όλο σκηνικό, είναι ο ίδιος ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού από τη μια οι χειρισμοί που έγιναν σε κεντρικό επίπεδο κι από την άλλη η πολυκοσμία δικών του στελεχών ως υποψηφίων, δημιουργεί εσωστρέφεια και κατ΄ επέκταση κίνδυνο για να χαθεί ένας δήμος που παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο της δεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντάρτικο χωρίς αντάρτη στον ΔΗΣΥ Πάφου-Επανέρχεται ο Τσέλεπος, δεν ανησυχεί η Πινδάρου

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν