Οι προτάσεις Κωνσταντίνου Πετρίδη για το μεταναστευτικό-Ζητά νέο σύμφωνο για τις επιστροφές

Την ώρα που οι ροές μεταναστών στην Κύπρο, τις τελευταίες ημέρες, ασκούν ασφυκτική πίεση σε όλο το κρατικό σύστημα, με την Κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, αφού σε μία προσπάθεια στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ασκήσει με τη σειρά της πιέσεις προς το Λίβανο, για να ελέγξει τις ακτές του, σε εθνικό επίπεδο έχουν αρχίσει να γίνονται διάφορες κινήσεις κι από άλλους, όπως πρόσωπα και θεσμούς, για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί, σε μία προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδομένα.

Μετά την Αννίτα Δημητρίου, η οποία σε συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα του Λιβάνου έθεσε το πρόβλημα στις διαστάσεις που υπάρχουν, ενώ επεσήμανε πως έχει προβεί σε αποστολή επιστολής προς τους ομολόγους της για το θέμα, μπροστά βγήκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, από το 2018 είχε κρούσει καμπανάκι για τις αυξανόμενες ροές μεταναστών που έπλητταν την Ευρώπη, που είχε προκαλέσει νέα δεδομένα τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, αφού η Κύπρος κλήθηκε να πληρώσει το τίμημα πολλές φορές, ενώ μέχρι και την ημέρα που παρέδωσε ηνία στο Νίκο Νουρή, είχε πολλές φορές υπογραμμίσει την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα βοηθήσει την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνει ευρωπαϊκές συμμαχίες για το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Κρίσιμο το ταξίδι στο Λίβανο

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tik Tok, με το οποίο πρόσφατα έχει ασχοληθεί, σε μία προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στη νεολαία, παραθέτει τις δικές του σκέψεις και προτάσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην πορεία των ερευνών.

«Μπορεί η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στο μεταναστευτικό; Ναι μπορεί. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τέλη του 2023 είναι μεν ένα βήμα μπροστά, αλλά ένα μικρό βήμα μπροστά. Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη, όχι οι διακινητές. Είναι η Ευρώπη η οποία πρέπει αποφασίζει πώς θα γίνεται η νόμιμη, ελεγχόμενη και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μετανάστευση», εξήγησε ο κ. Πετρίδης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά εργαλεία στην φαρέτρα της, όπως για παράδειγμα κάποιες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για ως μοχλό πίεσης προς τις τρίτες χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά εργαλεία, τα οποία οφείλει να χρησιμοποιήσει σε μία ενισχυμένη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια πάροχος ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες, σε Αφρικάνικες χώρες, στην Ασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει πολύ ευνοϊκές, εμπορικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες, στις οποίες πρόσβαση χωρίς δασμούς σε 500 εκατομμύρια ευρωπαίους καταναλωτές».

Ζητά νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό

Ανάμεσα στις θέσεις που προβάλλει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης περιλαμβάνεται και η άποψη ότι πρέπει να υπογραφεί ένα νέο σύμφωνο, το οποίο θα δεσμεύει τις τρίτες χώρες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποδέχονται τις επιστροφές.

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα των επιστροφών είναι ότι παρά πολλές φορές, οι πλείστες χώρες δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρνούνται να δεχτούν τους δικούς τους υπηκόους, οι οποίοι απορρίπτονται από τη διαδικασία ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Μία νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό πρέπει να διέπεται από αυτές τις αρχές με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και καλύτερη στόχευση αυτής της βοήθειας, της αναπτυξιακής βοήθειας που δίνεται σε αυτές χώρες, ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια των μεταναστευτικών ροών μέσω και της ανάπτυξης των τρίτων αυτών χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ευθύνη των Αρχών για τα κυκλώματα διακινητών-Δεν αρκούν τα «βαποράκια», ανάγκη για κυνήγι εγκεφάλων

Ο κ. Πετρίδης, καταλήγοντας, θέλησε να αφήσει πυρά κατά της αριστεράς και της ακροδεξιάς, αφού όπως ανέφερε δεν στηρίζουν τις προσπάθειες της κεντροδεξιάς για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, έχει αυτά τα εργαλεία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι υπέρ της χρήσης αυτών των εργαλείων και θα πιέσουμε για μία νέα συμφωνία πολύ πιο αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Δυστυχώς, ως κεντροδεξιά δεν έχουμε σύμμαχους, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ούτε την άκρα δεξιά και τις πολιτικές ομάδες που εκπροσωπεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και δυστυχώς ούτε την αριστερά».

@constantinospetrides ❓Μπορεί η Ευρώπη να κάνει περισσότερά στο Μεταναστευτικό; #ConstantinosPetrides #EuropeanElections #Europe #Cyprus #europeanelections2024 #fy #fyp #cyprustiktok ♬ πρωτότυπος ήχος - constantinospetrides

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ
Τα μέτρα της Κύπρου για το κράτος δικαίου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ
Τη δέσμευσή του για λύση στη βάση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις
Στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ-«Στόχος μου να αγκαλιάσω του ανθρώπους μας»
Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος