Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι λειτουργοί του Τμήματος Δασών, ενόψει της μαζικής εξόρμησης πολιτών στην ύπαιθρο για την τήρηση του εθίμου της Καθαράς Δευτέρας, αφού όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται ότι χιλιάδες κόσμου θα κατακλύσει χωράφια και δασικά πάρκα, με τους αρμόδιους ωστόσο, να προχωρούν σε ειδικές συστάσεις για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Μάλιστα, τα παρατράγουδα, δεν απουσιάζουν τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς όπως διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι θα «προκρατήσουν» από την προηγούμενη τον χώρο τους είτε με κώνους και κορδέλες σε χωράφια, είτε με κόλλες επάνω σε τραπέζια του δασικού πάρκου, για να έχουν έτοιμο ουσιαστικά τον χώρο τους την Καθαρά Δευτέρα.

Περιστατικά, τα οποία προτρέπει το κοινό όπως αποφευχθούν ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, καθώς είναι κάτι που είναι παράνομο και γι’ αυτό τον λόγο οι λειτουργοί του Τμήματος Δασών βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίζουν άμεσα τέτοιου είδους φαινόμενα, όπου παρατηρούνται στην ύπαιθρο.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, «έχουμε αυξημένα μέτρα περιπολιών περισσότερο για συντονισμό και να ενημερώνουμε τον κόσμο, ώστε να προσέχει ειδικά για τις πυρκαγιές. Προτρέπουμε τον κόσμο, πως οπουδήποτε και να εξορμήσει απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς μέσα στα κρατικά δάση, ή σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τα κρατικά δάση. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο σε εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους επιτρέπεται, μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους και διαπιστευμένους χώρους».

Επίσης, το Τμήμα Δασών, προτρέπει τον κόσμο να μην αφήνει σκουπίδια πίσω του και να καθαρίζει τον χώρο όπου θα επιλέξει για να περάσει τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «επιβάλλεται η προστασία της φύσης και να μην κόβονται αγριολούλουδα ή να χαράζουν στα δέντρα και να καταστρέφουν γενικώς τη φύση».

Για τους χώρους που αναμένεται η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, «ο περισσότερος κόσμος πρόκειται να σπεύσει σε αγροτικές περιοχές, παρά σε κρατικά δάση. Σίγουρα πάρα πολλής κόσμος θα υπάρχει στα πάρκα του Τμήματος Δασών, δηλαδή για παράδειγμα στο χώρο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και γενικώς στους εκδρομικούς χώρους που υπάρχουν και είναι ειδικά διαμορφωμένοι για την εξυπηρέτηση του κόσμου».

Για τα παρατράγουδα που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, ανέφερε ότι, «οι προκρατήσεις τραπεζιών με κόλλες αλλά και διάφορα σημεία με κώνους και κορδέλες, είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο να συμβαίνει εντός των κρατικών δασών. Όσον αφορά τα περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψή μας που ορισμένοι προκράτησαν με κορδέλες κάποια χωράφια, πήγαμε επί τόπου και αφαιρέσαμε τόσο τις κορδέλες όσο και τους κώνους. Πρόκειται για ένα έθιμο που είναι συνηθισμένος ο κόσμος να βγαίνει στη φύση και να εξορμά, αλλά είναι κάτι παράνομο και όπου εντοπιστούν τέτοια φαινόμενα οι λειτουργοί του Τμήματος Δασών, επεμβαίνουν για αποκατάσταση της τάξης».

Επιπρόσθετα, για τις προκρατήσεις σε τραπέζια σε διάφορα πάρκα, το Τμήμα Δασών, θεωρεί από την πλευρά του ότι είναι και θέμα σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, καθώς, «όποιος θέλει να πάει σε ένα χώρο, ας πάει νωρίτερα και να καθίσει εκεί με την οικογένεια του, αλλά δεν είναι σωστό να πηγαίνουν από την προηγούμενη ημέρα για να προκρατήσουν τραπέζια, ώστε τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας να το βρουν εκεί με το που θα πάνε εκεί».

Γενικώς ωστόσο, η μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού φαίνεται να είναι συνειδητοποιημένη και εάν υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που κάνουν παρανομίες, είναι ελάχιστες αυτές και μεμονωμένες. «Ο κόσμος μπορεί να μας καλεί ανά πάσα στιγμή στο 1407 για να του δίνουμε είτε πληροφορίες, είτε εάν θέλει να καταγγείλει, είτε εάν θέλει να πληροφορήσει το Τμήμα και την Πυροσβεστική, σε περίπτωση όπου εντοπίσει καπνό ή φωτιά», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης και έτσι καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου ή με τις φωλιές της και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει να αποταθεί για ιατρική συμβουλή και φροντίδα.

Σημειώνεται ότι το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τις παρυφές του συνιστά αδίκημα, το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια