Ψήφισμα για την Κύπρο προς Σούνακ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας

Ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ με θέμα το Κυπριακό ενέκρινε η πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, της παλαιότερης οργάνωσης της κυπριακής διασποράς που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1934 για να προβάλλει και να προωθεί τα συμφέροντα της κυπριακής κοινότητας.

Το ψήφισμα επισημαίνει αρχικά τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της κατοχής, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου αποτελεί αίσχος για τη διεθνή κοινότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν σας γράψουμε με αφορμή την αποτρόπαιη εξηκοστή επέτειο σε μια δεκαετία, ο αγώνας για δικαιοσύνη θα μπορούσε να χαθεί εντελώς και η αποτυχία να επανενωθεί η Κύπρος θα επιβάρυνε για πάντα την ιστορία».

Οι υπογράφοντες εκ μέρους της Αδελφότητας, ο Πρόεδρος Άρης Χαραλαμπίδης και ο Γραμματέας Ανδρέας Καραολής, καλούν τον Βρετανό Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του όπως διασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στις υποχρεώσεις του προς την Κύπρο, όπως ορίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Σημειώνουν πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα της νέας ώθησης που δημιουργεί ο διορισμός της νέας Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Το ψήφισμα υπενθυμίζει τον ιδιαίτερο ρόλο του Ην. Βασιλείου αναφορικά με την Κύπρο, καλώντας το σε συνέπεια μηνύματος έναντι της Τουρκίας, όπως έπραξε και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τονίζεται δε η ανάγκη να διασφαλιστεί πως η Τουρκία θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ και συγκεκριμένα με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια - όπως ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης να αντιστραφούν οποιεσδήποτε διχοτομικές ενέργειες που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων, να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα για την Κύπρο και να γίνει αποδεκτό πως μια επανενωμένη Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις.

Εν τέλει, ο Πρωθυπουργός Σούνακ παροτρύνεται να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, και να διπλασιάσει τις προσπάθειές του ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού που θα λειτουργούσε ως «φάρος ελπίδας» για ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ