Άνοιξε ο δρόμος για διαχωρισμό ΕΕΕ από επιδόματα αναπηρίας-Φωνές οργανώσεων για καθυστέρηση

Αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τις πρόνοιες που επηρεάζουν τα άτομα με αναπηρίες προανήγγειλε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που να ικανοποιεί όλους. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία πιστεύουν ότι τέτοιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν νωρίτερα και ότι υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς κράτους.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, είχε αναφέρει πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαμόρφωση ειδικής νομοθεσίας για άτομα με αναπηρία, ώστε να αποσυνδεθούν τα επιδόματα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), ενώ επεσήμανε πως είχε ήδη συνάντηση με την ΚΥΣΟΑ και εντός Μαρτίου θα συναντηθούν ξανά.

Πάντως, τη δεδομένη στιγμή, αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όσον αφορά στο κατά πόσο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και τι αλλαγές θα επιφέρει στις διαδικασίες, είναι ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι λόγω της φύσης του νομοσχεδίου και των θεμάτων που άπτεται, δεν μπορούν να τεθούν χρονοδιαγράμματα, καθώς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θέλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται πως το θέμα της διασύνδεσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τα επιδόματα αναπηρίας είχε προκαλέσει διάφορα προβλήματα σε αρκετά άτομα με αναπηρία, αφού υπήρχαν περιπτώσεις που δεν λάμβαναν το επίδομα που δικαιούντο, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα κριτήρια, καθώς υπήρχε διασύνδεση του ΕΕΕ με τα εν λόγω επιδόματα.

Υπάρχει καθυστέρηση στην αλλαγή της νομοθεσίας

Πάντως, από πλευράς Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, σημειώνεται πως υπάρχει μία καθυστέρηση ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές οικογένειες ατόμων με αναπηρίες που αδικούνται και καλούνται να πληρώσουν ένα ακριβό κόστος αναπηρίας, χωρίς την απαραίτητη στήριξη από το κράτος.

«Ελπίσουμε το κράτος να αποφασίσει υπεύθυνα να διαθέσει σημαντικά κονδύλια, για να καλύψει το κόστος αναπηρίας στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κόστος αναπηρίας, για να μπορούν να ζουν πιο άνετα, πιο αξιοπρεπώς και πιο ενταγμένοι στην κοινωνία. Μέχρι να γίνει η νομοθεσία το κράτος πρέπει να διευρύνει τις κοινωνικές παροχές και να αυξήσει κάποιες και να τροποποιήσει κάποιες πρόνοιες του ΕΕΕ, οι οποίες αδικούν συνανθρώπους μας», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία είναι όπως ρυθμιστεί η νομοθεσία, ώστε να υπάρχουν κάποιες παροχές για τους ΑμεΑ που να είναι δίκαιες και συμπεριληπτικές. «Πέραν από τα δικαιώματα που έχουν στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για κάποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, δεν έχουμε κάτι άλλο για να καλύψει τη μάζα του πληθυσμού. Είχα πει πολλές φορές ότι στη χώρα μας κάποιος για να είναι δικαιούχος επιδομάτων, πρέπει να είναι πολύ ανάπηρος. Αυτό είναι λάθος, επειδή υπάρχουν συνάνθρωποί μας, με ελαφρές μορφές αναπηρίας, που έχουν ανάγκες και έχουν κόστος αναπηρίας και πρέπει το κράτος υπεύθυνα να τους στηρίζει».

Σημειώνεται πως, όπως εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν ΕΕΕ και με το συγκεκριμένο ποσό πρέπει να καλύπτουν έξοδα που αφορούν το κόστος αναπηρίας, ενώ άλλοι πρέπει να καλύπτουν έξοδα για υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε κανονικά να προσφέρονται μέσα από το ΓεΣΥ.

«Πολλά άτομα με αναπηρίες και ειδικά παιδιά, έχουν κόστος αναπηρίας, το οποίο δεν καλύπτεται από επιδόματα του κράτους. Για κάποιους καλύπτεται, λόγω του ότι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η νέα νομοθεσία που ελπίζω να δημιουργηθεί άμεσα, θα έρθει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να εξυπηρετήσει το κράτος την υποχρέωσή του για κάλυψη του κόστους αναπηρίας, σε κάθε άτομο που έχει κάποια αναπηρία. Όμως, θα συνεχίσουν κάποια άτομα να είναι άπορα και θα πρέπει να δικαιούνται να λάβουν το ΕΕΕ, αφού ο σκοπός του είναι να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη και φυσικά πρέπει να γίνει και καθυστέρησε να γίνει».

Πάντως, αυτό που υπογραμμίζει η ΟΠΑΚ είναι πως όποιες και να είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για το ΕΕΕ, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη πως πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε μεγαλώνοντας να μην επιδεινώνεται ο βαθμός της αναπηρίας τους.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για δύο λόγους. Πρώτο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση του ατόμου και δεν θα του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην πορεία της ζωής του και δεύτερον για το κράτος να μην δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες ανάγκες στήριξης του ατόμου. Είναι εδώ που έρχεται η πρόληψη και οι υπηρεσίες πρόληψης, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβούν αυτά».

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO