Ανοιχτή επιστολή προς Χριστοδουλίδη για την Αλυκή Λάρνακας

Για "έγκλημα" στον υγροβιότοπο Αλυκής – Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας κάνει λόγο η Ομάδα για την Προστασία του Υγροβιότοπου σε ανοικτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναδιαμόρφωση του χώρου και ζητούν την παρέμβασή του για άμεσο τερματισμό των εργασιών. 

Η Ομάδα ενημερώθηκε από τον Δήμο Λάρνακας για τα σχέδια την περασμένη Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επισημαίνει ότι η επικείμενη ανάπτυξη εντοπίζεται εντός του Δικτύου Natura 2000 και σημειώνει ότι "με παραδοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)".

Αναφέρεται ακόμη ότι το Πάρκο Παττιχείου φιλοξενεί δεκάδες σημαντικά, ίσως και σπάνια είδη χλωρίδας και Πανίδας, καθώς και είδη άγρια ζωής, αλλά και μεταναστευτικά είδη.

Στην επιστολή υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Λάρνακας δεν προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση πριν να ξεκινήσει το έργο, προχώρησε στη διαδικασία προσφορών, όχι για αρχιτεκτονικά σχέδια (αυτό έγινε με απευθείας ανάθεση), αλλά για την χαμηλότερη αμοιβή του έργου, είπε ότι έχει εξασφαλίσει έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, "αλλά έγκριση από την υπηρεσία Θήρας δεν έχει εντοπιστεί".

«Η αιτιολογημένη διαπίστωση του Τμήματος Περιβάλλοντος που έχουμε στα χέρια μας δεν ισοδυναμεί με έγκριση από την Επιτροπή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα έπρεπε να φέρει μια τέτοιας κλίμακας παρέμβαση σε περιοχή Natura 2000. Στην εν λόγω επιτροπή παρακάθονται εκτός από όλα τα Αρμόδια Τμήματα, και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που είμαστε βέβαιοι ότι θα έγειραν αμέσως ενστάσεις για τις παρεμβάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Παττίχειο», αναφέρεται.

Η Ομάδα αναφέρει ότι έχει ζητήσει ήδη τον τερματισμό των εργασιών από τον Δήμο Λάρνακας.

Παραθέτει δε τις διεθνείς συμβάσεις που το κράτος πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζεται, όπως την σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας (Σύμβαση Ramsar), την σύμβαση για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών (Σύμβαση της Βόννης) και την σύμβαση για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικότοπων (Σύμβαση της Βέρνης).

«Εκλιπαρούμε για την παρέμβαση σας ούτως ώστε να τερματιστούν άμεσα τα έργα στο Παττίχειο Πάρκο/Υγροβιότοπο Αλυκής Λάρνακας, και να δοθεί χρόνος να γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΔΕΟΥΣΑ) προτού το Πάρκο υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά» σημειώνεται.

Δειτε Επισης

Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας