Σε ρόλο πυροσβέστη ο Χριστοδουλίδης, σβήνει υπουργικές φωτιές λίγο πριν την πρώτη αξιολόγηση
06:00 - 12 Αυγούστου 2023
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το να προβλέπεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πολιτική, είναι ανάλογο του να προβλέπεις τους αριθμούς του Τζόκερ. Αναμφίβολα, αλλιώς τα υπολόγιζε ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον περασμένο Μάρτιο και αλλιώς του ήρθαν, όχι κατ΄ ανάγκην λόγω δικών του λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών, αλλά κυρίως λόγω της εντύπωσης και της εικόνας που δημιούργησαν κάποιοι εκ των υπουργών του.
Άλλωστε ο πρώτος που ουσιαστικά οδηγήθηκε στην έξοδο, κυρίως λόγω της δικής του απειρίας και έλλειψης πολιτικής κρίσης, ήταν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίο ενώ βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο λόγω της αναγνωρισιμότητας του, μπήκε στο στόχαστρο μέσων, πολιτών και αντιπολίτευσης, για τους λάθος λόγους. Για ένα διορισμό και για μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, που ήταν αρκετά για να χαλάσουν το καλό κλίμα, πράγμα που τελικά λίγες εβδομάδες αργότερα μετατράπηκε στην παραίτηση του.
Εξάλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν τον περασμένο Ιούνιο προέβαινε στην αξιολόγηση των πρώτων εκατό ημερών της Κυβέρνησης, ρωτήθηκε και απάντησε για την προσέγγιση του στο θέμα των διορισμών υπουργών και συνεργατών του. Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε πως αστοχίες και παραλείψεις θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ σε σχέση με τον ανασχηματισμό, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση των υπουργών θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Τον επόμενο μήνα δηλαδή τοποθετείται χρονικά η πρώτη αξιολόγηση των υπουργών, του έργου που παρουσίασαν, της ικανότητας τους να είναι ευέλικτοι, αποτελεσματικοί αλλά και ικανοί να ενεργούν μέσα στα πλαίσια που ο ίδιος ο Πρόεδρος έθεσε. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση, αυτή της Πόπης Κανάρη, φαίνεται ότι δεν ίσχυσε αφού η υπουργός Υγείας, είτε κάποιος συμφωνεί είτε όχι μαζί της, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως υπερέβη τα όρια και πιάστηκε από troll και parody account του διαδικτύου για να φέρει σε δύσκολη θέση τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου της, με την οποία είχαν παλιές, υπηρεσιακές διαφορές, με τα τελευταία γεγονότα να αποτελούν την κορυφή της κόντρας που χρονολογείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτεραιότητα να επέλθει η ομαλότητα στο Υπουργείο Υγείας-Οι επιλογές Χριστοδουλίδη
Η υπόθεση Κανάρη, αναμένεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ξεκαθαρίσει την εβδομάδα μετά τον δεκαπενταύγουστο. Αυτό που απομένει να φανεί, είναι με ποιον τρόπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κλείσει οριστικά το θέμα. Από τη μια η υπουργός, είναι εκτεθειμένη για τον τρόπο με τον οποίο έσπευσε να χειριστεί το θέμα Γιαννάκη και από την άλλη, παραμένουν οι σκιές που δημιουργήθηκαν γύρω από την Γενική Διευθύντρια, σε ότι αφορά τα πτυχία της και την επάρκεια της στην αγγλική γλώσσα.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται ουσιαστικά να λύσει δύο παράλληλα προβλήματα, που αποτελούν την αφορμή δημοσιοποίησης μιας όχι φυσιολογικής κατάστασης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο κυριών στο Υπουργείο Υγείας εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Από τη στιγμή μάλιστα που το γυαλί ράγισε και η ρήξη θεωρείται βαθιά και οριστική, οι αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να είναι και άμεσες και τολμηρές, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σήριαλ.
Πηγαίνοντας πίσω στο ζήτημα του ανασχηματισμού, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα Κανάρη, ενδεχομένως αναμένεται να επηρεάσουν τις όποιες ανακοινώσεις από πλευράς Προέδρου, δεδομένης και της απουσίας του από την Κύπρο, για μεγάλο διάστημα το δεύτερο μισό Σεπτεμβρίου, αφού θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Με αυτό ως δεδομένο και στη βάση της εξαγγελίας του για πρώτη αξιολόγηση και ενδεχόμενο ανασχηματισμό εντός Σεπτεμβρίου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ίσως χρειαστεί να επισπευσθούν οι αποφάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παλιές διαφορές, η οριστική ρήξη και η δυσφορία Προεδρικού για τον εμφύλιο Κανάρη-Γιαννάκη
Πήγε να ανάψει φωτιές η Προκοπίου
Και οι πονοκέφαλοι για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δεν σταματούν εδώ, αφού τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο βρέθηκε για μια σειρά από λόγους και η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου. Η απόφαση της κας. Προκοπίου να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο οποίος καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και βρίσκεται σε αποκλεισμό από όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δημιούργησε σκιές, τις οποίες έσπευσε να διαλύσει πριν γίνουν πυκνά σύννεφα, το Προεδρικό.
Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, και θέλοντας να προλάβει πράγματα και καταστάσεις, το Προεδρικό ανεπίσημα, μέσω πηγών έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας λόγο για άτυπη συνάντηση. «Σε ότι αφορά την συνάντηση με συγκεκριμένο Ισραηλινό αξιωματούχο, σαφώς επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση που δεν προσχεδιάστηκε και διευθετήθηκε σε έκτακτη βάση, κατόπιν δικής του παράκλησης καθώς εκπροσωπούσε το κράτος του Ισραήλ και επρόκειτο για τον αρμόδιο Υπουργό για τα πτητικά μέσα και τα πληρώματα που βρίσκονταν στην Κύπρο», ανέφεραν οι συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, ενώ υπέδειξαν ότι η συνάντηση έγινε αποκλειστικά και μόνο με στόχο την απόδοση ευχαριστιών σε εκπρόσωπο την γειτονικής χώρας για την άμεση αποστολή υποστηρικτικής βοήθειας ομάδας στα της καταπολέμησης των πυρκαγιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά κατά Προκοπίου για τη συνάντηση με Μπεν Γκβιρ-«Σεσημασμένος και καταδικασθείς για τρομοκρατία»
Βέβαια, προηγουμένως, η υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, είχε αναφέρει πως «έγινε μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση, η οποία ήταν συνάντηση εργασίας. Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και μόνο», συνέχισε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα σε πολιτικό επίπεδο, από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θέματα ενημέρωσης. Ερωτηθείσα κατά πόσο συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και θεσμοθέτηση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα πυρκαγιών αλλά και σε θέματα ασφάλειας, υπέδειξε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει πολλά άλλα ζητήματα πέραν του ζητήματος των πυρκαγιών».
Εξάλλου μιας και ο λόγος για τις πυρκαγιές, είναι ξεκάθαρο πλέον πως για ακόμη μια φορά τίθενται θέματα συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά και συνεργασίας μεταξύ υπουργών, αφού όπως κι αν το δει κανείς, η εικόνα δύο συντονιστικών κέντρων με τον ένα υπουργό στο ένα και τον άλλο στο άλλο, δεν είναι εικόνα αγαστής συνεργασίας, ενώ στην εξίσωση προστίθενται και οι αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών. Και αυτό διότι, ο υπουργός Γεωργίας είχε αναφέρει πως θα γίνει αποτίμηση ώστε να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και αν πήγε κάτι λάθος, και από την άλλη, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «νομίζω είναι παρεξήγηση και παρανόηση του τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός».
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες, κάνουν λόγο για δυσφορία που εκφράστηκε με τον τρόπο που η κα. Προκοπίου διαχειρίστηκε κάποια ζητήματα που προέκυψαν τις ημέρες της πυρκαγιάς, τόσο σε πρακτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ειδικά τις ώρες που στο Συντονιστικό Κέντρο ήταν παρούσα και η προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως η υπουργός Δικαιοσύνης κατά καιρούς δέχεται επικρίσεις και για διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με θέματα που άπτονται της Αστυνομίας και υπάρχει πολιτικός αντίκτυπος, όπως για παράδειγμα το ζήτημα με τη βία στα γήπεδα και τα μέτρα που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, την αύξηση της εγκληματικότητας κτλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά-Τα ερωτήματα για αναζωπύρωση, η συνεργασία και ο ρόλος των αξιωματούχων
Πίσω στην αξιολόγηση
Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει και για άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, που μπορεί να μην βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για αυτούς, όταν λάμβανε την απόφαση του για τον διορισμό τους.
Κι αν οι περισσότεροι θεωρούν ότι μια εκ των αρνητικών αξιολογήσεων θα είναι αυτή της Πόπης Κανάρη έχει σημασία η μοναδική έως τώρα έρευνα κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκε από τη ΓΝΩΡΑ τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία η υπουργός Υγείας, ήταν σε εκείνη την ομάδα (πρώτη κατηγορία) υπουργών που οι πολίτες είχαν διαμορφώσει μια θετική άποψη, τοποθετώντας την στην ομάδα των υπουργών που είναι και αναγνωρίσιμοι και δυναμικοί.
Στην αντίπερα όχθη, στη χαμηλότερη (τέταρτη κατηγορία) κυβερνητικών στελεχών, και αυτό έχει τη σημασία του ενόψει της προσωπικής αξιολόγησης Χριστοδουλίδη σε λίγες εβδομάδες, ήταν οι υφυπουργοί Τουρισμού και Καινοτομίας, Κουμής και Χατζηζαχαρίας, αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη κατηγορία με τους αναγνωρίσιμους μεν, όχι δυναμικούς δε, ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις 100 πρώτες μέρες Χριστοδουλίδη και ποιους υπουργούς ξεχώρισαν