Οι παλιές διαφορές, η οριστική ρήξη και η δυσφορία Προεδρικού για τον εμφύλιο Κανάρη-Γιαννάκη

Μονόδρομος είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρέμβαση του στον εμφύλιο που ξέσπασε στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ της υπουργού Πόπης Κανάρη και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκη. Πέραν από την ουσία της όλης υπόθεσης, αν δηλαδή η κα. Γιαννάκη απέκτησε νόμιμα και μετά από σχετική φοίτηση τα πτυχία που κατέχει και αν έχει την απαιτούμενη επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, το θέμα που προκύπτει στην όλη υπόθεση, είναι αν η στάση της υπουργού και η λύση που η ίδια σκέφτηκε να δώσει στο θέμα, είναι εντός των πλαισίων και των κανονισμών που προνοεί η Νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από μια σειρά αναρτήσεων από λογαριασμούς στο Twitter, όπου κατηγορήθηκε η Χριστίνα Γιαννάκη, μεταξύ άλλων, για ψεύτικά πτυχία και για ανεπάρκεια στην αγγλική γλώσσα. Η υπουργός Υγείας στον απόηχο των δημοσιευμάτων, έσπευσε να διαλευκάνει το ζήτημα, όχι μέσω προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά με τον τρόπο που θεώρησε η ίδια τον ορθό. Κι αυτός ήταν καλώντας την κα. Γιαννάκη στο γραφείο της ενώπιον τρίτων για να την εξετάσει ουσιαστικά στην αγγλική γλώσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς τέλος ο εμφύλιος Κανάρη και Γιαννάκη, αντάλλαξαν νέες επιστολές-«Τι έχεις να φοβηθείς;»

Σημειώνεται πως για το θέμα υποχρεώθηκε σε παρέμβαση και ο Γενικός Ελεγκτής, ενώπιον του οποίου είχε κατατεθεί καταγγελία από τον Άντρο Κυπριανού το 2021, σε σχέση με τα πτυχία της κας. Γιαννάκη. Τότε ο Γενικός Ελεγκτής του απάντησε πως, «από την επισκόπηση των πρωτότυπων πιστοποιητικών των ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων της, δεν προκύπτουν υπόνοιες για ενδεχόμενη πλαστογράφησή τους», ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως «η προαγωγή της στη θέση της Γενικής Διευθύντριας προσβλήθηκε δικαστικώς και η προσφυγή απορρίφθηκε».

Πάντως η στάση της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, ουσιαστικά επιβεβαίωσε όλους όσους από τον διορισμό της από τον Νίκο Χριστοδουλίδη έσπευσαν να καταγράψουν την κόντρα που προϋπήρχε μεταξύ των δύο κυρίων, αφού αμφότερες διατηρούσαν καίρια και υψηλά πόστα στο οργανόγραμμα του Υπουργείου και σε κάποιες περιπτώσεις, βρέθηκαν ενώπιον των ίδιων προαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετωπική ρήξη Κανάρη-Γιαννάκη για τα πτυχία

Το γυαλί, ωστόσο, μετά και από τις ανταλλαγές επιστολών των τελευταίων ημερών, έχει θρυμματιστεί και η όποια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, μάλλον θα πέσουν στο κενό, αφού πέραν από τα υπηρεσιακά ζητήματα, πλέον μπαίνουν και ζητήματα προσωπικών διαφορών, μεταξύ των δύο και όχι μόνο. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη, μοιάζει κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη για να εκτονωθεί η κατάσταση και το Υπουργείο Υγείας, να ξεφύγει από την εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενέργειες της Πόπης Κανάρη, δημιούργησαν δυσφορία εντός της Κυβέρνησης. Δυσφορία που αναλόγως των εξελίξεων αναμένεται να εκφραστεί με διαφόρους τρόπους το επόμενο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ενήμερος για τα τεκταινόμενα και αν κριθεί ανάγκη για δική του παρέμβαση, έτσι ώστε να επέλθει η ομαλότητα στο Υπουργείο Υγείας, τότε θα το πράξει. Την ίδια ώρα αναμένεται και η αντίδραση από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ, της οποίας η Χριστίνα Γιαννάκη είναι μέλος.

Έχει ενδιαφέρον, εξάλλου, το γεγονός, ότι στην κόντρα που βρίσκεται εδώ και ημέρες σε εξέλιξη, δεν πήρε θέση, κανένα κόμμα, ή κανένα πολιτικό πρόσωπο, ενδεχομένως αναμένοντας την πρώτη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πάντως βρίσκεται για διακοπές με την οικογένεια του στην Ελλάδα.

Ενόψει βέβαια και του Φθινοπώρου, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να προβεί στην πρώτη αξιολόγηση των υπουργών και υφυπουργών του, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο θέμα, να επηρεάσει τις αποφάσεις του, για το μέλλον της κας. Κανάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Οδυσσέα για το πτυχίο της Γιαννάκη-«Διερευνήθηκε και δεν προέκυψε υπόνοια για πλαστογράφηση»

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ
Τα μέτρα της Κύπρου για το κράτος δικαίου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ
Τη δέσμευσή του για λύση στη βάση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις
Στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ-«Στόχος μου να αγκαλιάσω του ανθρώπους μας»
Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος