Πυρά κατά Προκοπίου για τη συνάντηση με Μπεν Γκβιρ-«Σεσημασμένος και καταδικασθείς για τρομοκρατία»

Προεκτάσεις στη συνάντηση της υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδου Προκοπίου με τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν Γκβιρ, δίνει με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει αν αντιλαμβάνεται τα όρια που θέτουν οι δημοκρατικές αρχές απέναντι σε «τέτοιους εκπροσώπους της ακροδεξιάς και της τοξικής μισαλλοδοξίας», όπως χαρακτηρίζει τον Ισραηλινό υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπεν Γκβιρ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και έξω από το ξενοδοχείο του στην Πάφο υπήρξε ειρηνική συγκέντρωση Ισραηλινών εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στη δικαιοσύνη.

Μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην ορεινή Λεμεσό και τη βοήθεια που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη γειτονική χώρα, ο υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Παραμύθα και παρακάθησε σε σύσκεψη με την Κύπρια ομόλογό του.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως, «η επιλογή της Υπουργού Δικαιοσύνης να συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, είναι ένας σεσημασμένος και προκλητικός ακροδεξιός, καταδικασθείς στο παρελθόν για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση ρατσισμού, ο οποίος είναι απομονωμένος από τον δημοκρατικό κόσμο της ίδιας της χώρας του αλλά και διεθνώς».

Μάλιστα, προσθέτει το ΑΚΕΛ, «εξαιτίας των απόψεων και ενεργειών του, δεν τον έχει συναντήσει κανένας αξιωματούχος της ΕΕ και των κρατών-μελών της από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ ακύρωσε εκδήλωση στο Τελ Αβίβ εξαιτίας της παρουσίας και της συμμετοχής του Μπεν Γκβιρ».

Ωστόσο, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ, «η Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να συναντήσει την περασμένη Τρίτη τον Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο, δίνοντας του τη πολιτική νομιμοποίηση που δεν βρίσκει διεθνώς. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συνάντησή τους επέλεξε να επισημάνει ότι «δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και μόνο» και ότι «συζήτησαν διάφορα θέματα σε πολιτικό επίπεδο».

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, «αν αντιλαμβάνεται τα όρια που θέτουν οι δημοκρατικές αρχές απέναντι σε τέτοιους εκπροσώπους της ακροδεξιάς και της τοξικής μισαλλοδοξίας. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να απαντήσει αν συναισθάνεται τις πολιτικές προεκτάσεις της επιλογής της να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που συναντήθηκε με τον Μπεν Γκβιρ».

Η τοποθέτηση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα τοποθετήθηκε μετά από ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως, «οι αξιωματούχοι των κρατών μελών μπορούν να έχουν διμερείς επαφές με όποιον κρίνουν αναγκαίο»

«Οι αξιωματούχοι των κρατών μελών είναι ελεύθεροι να συναντηθούν με οποιονδήποτε κρίνουν αναγκαίο για διμερείς σχέσεις και / ή συνεργασία, ενώ, την ίδια στιγμή, μεταφέρουν τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε γραπτή δήλωσή του στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Μπεν-Γκβιρ θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο στο Ισραήλ αλλά και από την ΕΕ λόγω των ακραίων θέσεων που εκφράζει και συγκεκριμένες ενέργειες του. Τον περασμένο Μάιο η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ ακύρωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Τελ Αβίβ, λόγω του ότι ο Ισραηλινός Υπουργός επρόκειτο να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση.

Στην ανακοίνωσή της στις 8 Μαΐου η αντιπροσωπεία είχε σημειώσει πως «δεν θέλουμε να προσφέρουμε πλατφόρμα για κάποιον του οποίου οι απόψεις έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Στάνο είχε σημειώσει στις 8 Μαΐου ερωτηθείς για το θέμα πως η Κομισιόν βρισκόταν σε «εσωτερική διαβούλευση καθώς και με τα κράτη μέλη μας για το πώς να χειριστούμε την κατάσταση» καθώς η ΕΕ «δεν υιοθετεί τις πολιτικές απόψεις του κ. Μπεν-Γκβιρ» ή του κόμματός του.

Δειτε Επισης

Απαντά στο Υπ. Οικονομικών ο ΔΗΣΥ-«2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης, είναι ρεκόρ δεκαετίας»
Ενημέρωσε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις στον Αγ. Δομέτιο ο Γιωργάλλας-Παρουσίασε οπτικό υλικό
Ποιοι ευρωβουλευτές εκφράζουν ενδιαφέρον για τις επικείμενες Εκλογές
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατέρχεται στις εκλογές ο Γιαννάκης Κοιτάζος
Απαντά στον ΔΗΣΥ το Υπ. Οικονομικών-«Δεν αυξάνει την απασχόληση στο δημόσιο η αποπαγοποίηση θέσεων»
Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή για τις συστάσεις GRECO στην Κυβέρνηση
Ενημέρωσε Σίσι και Αμπντάλλα για την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ο Πρόεδρος
Στεφάνου: Mόνος δρόμος η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες
«The elephant in the room»: Το χρονοδιάγραμμα του Κυπριακού, η πλατφόρμα για διαφθορά και οι μετασεισμοί
Οι απαντήσεις για τη νέα απεσταλμένη και οι πυκνές εξελίξεις του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν το Κυπριακό