Κρούουν τον κώδωνα τα περιστατικά θερμοπληξίας-Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους τις τελευταίες ημέρες, καθώς με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί μας, καλούν τους πολίτες, αλλά κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, όπως προστατευθούν από την ανυπόφορη ζέστη που μας κατακλύζει, ενώ την ίδια ώρα, μετράμε ένα θάνατο λόγω θερμοπληξίας, όπως και επτά περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Σημειώνεται, ότι ο ένας θάνατος που υπήρξε ήταν ενός ατόμου 90 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ στην παρούσα φάση, νοσηλεύονται δύο άτομα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 78 και 77 ετών των οποίων η κατάστασή είναι σοβαρή και ακόμη ένα άτομο 80 ετών διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, λόγω θερμοπληξίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα τρία νέα περιστατικά που έγιναν εισαγωγή το βράδυ της Δευτέρας και νοσηλεύονται, αφορούν άτομα ηλικίας 77, 78 και 94 ετών. Επίσης, το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού επισκέφθηκε με συμπτώματα θερμοπληξίας και άτομο 66 ετών, όπου του παρασχέθηκε η πρέπουσα ιατρική φροντίδα και απολύθηκε.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το 2004 μέχρι το 2021, έχουν καταγραφεί συνολικά 45 θάνατοι, με τελική αιτία θανάτου την θερμοπληξία και αφορούν συγκεκριμένα 20 άνδρες και 25 γυναίκες.

Πάντως, το φονικότερο καλοκαίρι, ήταν το 2007, όπου και καταγράφηκαν 11 θάνατοι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν άνδρες και οι έξι γυναίκες.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων:

1

2

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας (Υπουργείο Υγείας, Κύπρος) είναι το αρμόδιο τμήμα για τη συλλογή των Ιατρικών Πιστοποιητικών Αιτιών Θανάτου καθώς και εγγράφων από άλλες πηγές και σκοπός είναι η ετήσια κωδικοποίηση και ανάλυση των αιτιών θανάτου στο πληθυσμό. Η κυριότερη πηγή δεδομένων θνησιμότητας είναι το Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου, το οποίο αποτελεί επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας λαμβάνει όλα τα Ιατρικά Πιστοποιητικά Αιτιών Θανάτου από τις Επαρχιακές Διοικήσεις όλων των επαρχιών καθώς και τα Ληξιαρχικά έντυπα, που εκδίδει η Επαρχιακή Διοίκηση. Ακολούθως, γίνεται ηλεκτρονική μετατροπή όλων των εγγράφων και κατ’ επέκταση η ηλεκτρονική καταχώρηση σε ένα Access based λογισμικό. Οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται με βάση το λογισμικό IRIS, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα για αυτόματη κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι κανόνες κωδικοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αναθεωρήσεις του ICD10, του εκάστοτε έτους.

Αριθμός θανάτων λόγω θερμοπληξίας κατά την περίοδο 2004-2021

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Καθησυχαστικοί παρουσιάζονται την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, να αναφέρει πως, «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανησυχία για τα περιστατικά θερμοπληξίας, καθώς βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Είναι περιστατικά που βλέπουμε κάθε χρόνο και δεν είναι κάτι άγνωστο. Τα Νοσοκομεία μας είναι σε ετοιμότητα για να δεχθούν περιστατικά θερμοπληξίας».

Οι συστάσεις, πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου, «είναι πως ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, πρέπει να είναι προσεκτικά αυτές τις μέρες που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, να βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση σε κλιματιζόμενο χώρο, να αποφεύγουν επίσης την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να ενυδατώνονται αρκετά καλά, να φοράνε ελαφριά ρούχα και αν νιώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ζαλάδες, πονοκέφαλο και τάση για λιποθυμία, να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό για να τους ενημερώνει για τις ενέργειες που οφείλουν να πράξουν».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ανάμεσα στις ευάλωτες ομάδες, βρίσκεται η μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια ασθένεια των νεφρών, είτε άτομα τα οποία έχουν βεβαρημένο ιστορικό, εξασθενημένα άτομα και άτομα τα οποία διενεργούν εργασία κάτω από ψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε πως, «τα φαινόμενα θερμοπληξίας, παρατηρούνται κυρίως όταν υπάρχει καύσωνας, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, που μπορεί να έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Όταν υπάρχει καύσωνας, υπάρχει και δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση και ειδικότερα εάν μένουν και μέσα σε παράγκες κάποιοι ηλικιωμένοι, τα περιστατικά είναι πιο ψηλά, γι’ αυτό και οι δημαρχίες μεριμνούν να ανοίγουν κάποια κέντρα που να μπορούν οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν εκεί και να περνούν τη μέρα τους, μέσα σε δροσερές συνθήκες».

Ως λαός, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, «θεωρώ ότι είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες και είναι πιο επικίνδυνα σε άλλες χώρες που είναι ψυχρές υπό κανονικές συνθήκες και ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος. Οπότε εκεί, παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά θερμοπληξίας. Έτσι, οι γέροντες μας καλό είναι να αποφεύγουν να είναι κάτω από τον ήλιο και να βρίσκονται σε χώρους που αερίζονται και είναι δροσεροί».

Δειτε Επισης

Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα