Χαμένοι στη μετάφραση για επιστροφή μισού εκατομμυρίου από κομματικά ταμεία

Τις λανθασμένες αποφάσεις πριν από πέντε χρόνια, τις παραλείψεις που κλήθηκε να πληρώσει ο φορολογούμενος και το κυπριακό φαινόμενο «κρύψε να περάσουμε» με κρατικά χρήματα, επιβεβαιώνει στην μακροσκελή επιστολή της η εκτελούσα χρέη Διευθυντρίας της Βουλής, Τασούλα Ιεροδιακόνου προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται στο ζήτημα της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα.  

Κόμματα και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο αφενός θα ανακτήσουν ποσό πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κομμάτων που έλαβαν μειωμένα ποσοστό ή δεν μπήκαν στη Βουλή και αφετέρου να επαναϋπολογίσουν τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν σε κόμματα που έλαβαν αυξημένα ποσοστά ή μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Η επιστολή της αναπληρώτριας διευθύντριας της Βουλής, Τασούλας Ιεροδιακόνου, αποτελεί απάντηση σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε στις 4 Αυγούστου προς τον διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για το ίδιο θέμα, με την οποία ζητούνταν οι θέσεις και του εν λόγω Υπουργείου και δίδει μια σφαιρική εικόνα σε σχέση με τη νομική διάσταση του όλου ζητήματος. 

Από την επιστολή της κυρίας Ιεροδιακόνου προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, πριν και μετά από τη σύσκεψη αρχηγών, υπήρξε μια πολύ έντονη κινητικότητα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε η γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, που έδινε προς όλους τους εμπλεκόμενους το μήνυμα πως η ορθότερη λύση είναι ο επαναϋπολογισμός της κρατικής χορηγίας, ενώ προκύπτει πως ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του ημερομηνίας 4 Ιουνίου προς τον Γενικό Εισαγγελέα είχε ζητήσει την εν λόγω γνωμάτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίποινα, σκοπιμότητες και εκδικητικές διαθέσεις μέσω κρατικής χορηγίας

Με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ζητείτο η ερμηνεία της νομοθεσίας και κατά πόσον, το σύνολο της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης που προϋπολογίσθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να κατανέμεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα στην αρχή του έτους, δηλαδή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και να μην επαναϋπολογίζεται ή αν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο προϋπολογίσθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να παραχωρείται στην αρχή του έτους και μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών να γίνεται επαναϋπολογισμός κατ΄αναλογίαν των ποσοστών που τα κόμματα θα έχουν εξασφαλίσει στις νέες βουλευτικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο, σημειώνεται ότι προϋποθέτει πως τα πολιτικά κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή για πρώτη φορά θα δικαιούνται κατ΄αναλογία ποσοστό ενώ τα κόμματα που έλαβαν στην αρχή του έτους τακτική χρηματοδότηση και δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή ή έλαβαν μειωμένα ή αυξημένα ποσοστά, θα πρέπει κατ΄αναλογίαν να λάβουν επιπρόσθετο ποσό ή να επιστρέψουν κάποιο ποσό.

Σε δεύτερη επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής στις 28 Ιουλίου προς τη Βουλή, επισημαίνοντας τη γνωμάτευση του Σάββα Αγγελίδη, στην οποία ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, απεφάνθη πως θα πρέπει η κρατική χορηγία θα πρέπει να επαναυπολογισθεί και να κάποια κόμματα να επιστρέψουν χρήματα τα οποία θα πήγαιναν κυρίως στην Δημοκρατική Παράταξη, το ΕΛΑΜ και το ΔΗΣΥ (σ.σ. η πρώτη μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ έλαβαν αυξημένα ποσοστά), ζήτησε όπως η Βουλή να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να επαναϋπολογίσει τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει κάθε κόμμα.

Η Βουλή, ωστόσο, δηλώνει αναρμόδια για να προβεί σε επαναϋπολογισμό των χρημάτων και γι' αυτό το λόγο κρίθηκε πως στο παρών στάδιο επιβάλλεται όπως ο υπουργός Οικονομικών ενημερωθεί για το ζήτημα, το οποίο εξάλλου έθεσε υπόψη του Υπουργείου Εσωτερικών και η Δημοκρατική Παράταξη, που δικαιούται να λάβει ένα σημαντικό ποσό για τις αυξημένες ανάγκες της από τη στιγμή που βρίσκεται εντός της Βουλής με τέσσερις βουλευτές.

Όπως σημειώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια της βουλής, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, προέκυψε πως το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων χρήζει επανεξέτασης και αναθεώρησης με στόχο την πλήρωση κενών και την άρση αμφιβολιών. Μάλιστα σημειώνει πως δεν αποκλείεται να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση αφού το ζήτημα αφορά σε δημόσιο χρήμα.

Η ουσία του προβλήματος όπως καταδεικνύεται μέσω της εν λόγω επιστολής, αλλά και με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη σύσκεψη αρχηγών, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο τα κόμματα που δικαιούνται να λάβουν κρατική χορηγία και που δεν έλαβαν μέχρι στιγμής, θα την λάβουν. Πιο συγκεκριμένα το όλο ζήτημα αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη, αφού παρά τη γνωμάτευση του Σάββα Αγγελίδη, το ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κατέθεσε την άποψη πως αυτό θα πρέπει να συμβεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους ή μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πρόταση νόμου θα βάλει τέλος στο σήριαλ με τις κομματικές χορηγίες η Βουλή

Η πολιτική διάσταση

Και κάπου εδώ είναι που στην νομικού περιεχομένου συζήτηση που διεξάγεται, με ανταλλαγές επιστολών μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών, είναι που μπαίνει και η πολιτική διάσταση που αφορά την κόντρα μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μάριου Καρογιάν, αλλά και των υπολοίπων στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ.

Αν και στη σύσκεψη λίγο πολύ υπήρξε συμφωνία όλων των κομμάτων με τη γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για ανακατανομή της χορηγίας που δόθηκε προκαταβολικά τον Φεβρουάριο για όλο το έτος 2021, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποτέλεσε την εξαίρεση.

Με ακατανόητο τρόπο, όπως χαρακτηρίζουν την στάση του στελέχη της ΔΗΠΑ, δεν δέχθηκε την ανακατανομή. Αξίζει να σημειωθεί πως αν τελικά γίνει η ανακατανομή, τότε το ΔΗΚΟ θα πρέπει να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία ποσό περίπου 47 χιλιάδων ευρώ. Την στάση του, δεν άφησε ασχολίαστη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ που εκπροσωπούσε το κόμμα του στη σύσκεψη ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, του είπε, «Νικόλα τελικά δεν μπορείς να είσαι ούτε δημοκράτης ούτε δίκαιος, έχεις σοβαρό πρόβλημα», με τον κ. Παπαδόπουλο να αποχωρεί από τη σύσκεψη, πριν αυτή ολοκληρωθεί, γεγονός που σχολιάστηκε με αρνητικά.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ αν και βρίσκεται στο εξωτερικό παραμένει ενημερωμένος για το ζήτημα και έστειλε το ζήτημα πως όποια λύση και αν δοθεί, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή λύση που θα επιβαρύνει έστω και με ένα ευρώ επιπλέον τα κρατικά ταμεία. Κάτι που συνέβη μετά από γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα το 2016, όταν τα κόμματα που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή, έλαβαν χρήματα μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενώ τα κόμματα που έλαβαν μειωμένα ποσοστά δεν επέστρεψαν τα χρήματα που έλαβαν πριν από τις εκλογές.

Ένα λάθος που σύμφωνα με την αλληλογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικότερα η Νομική Υπηρεσία, δεν συναινεί ώστε να επαναληφθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη οφείλουν να επιστρέψουν πίσω σχεδόν €578.000 για να είναι πολιτικά και ηθικά σωστοί, ανεξάρτητα με το αν το κράτος έχει ή θα αποκτήσει μέσω νομοθετικής ρύθμισης τους μηχανισμούς για να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη μέσα από δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα και της Ελένης Θεοχάρους αντίστοιχα, έχουν εκφράσει την ετοιμότητα τους να επιστρέψουν τα χρήματα με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, με βάση τους υπολογισμούς, θα πρέπει να επιστρέψει ένα αρκετά μικρό ποσό σε σχέση με τα χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους