Με πρόταση νόμου θα βάλει τέλος στο σήριαλ με τις κομματικές χορηγίες η Βουλή
16:01 - 04 Αυγούστου 2021
Με πρόταση νόμου που θα ετοιμαστεί από τις Υπηρεσίες της, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιδιώξει να επιλύσει οριστικά το θέμα που αφορά την κρατική χορηγία την οποία λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίποινα, σκοπιμότητες και εκδικητικές διαθέσεις μέσω κρατικής χορηγίας
Το θέμα της τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων τέθηκε επί τάπητος σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή/και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, υπό την Προεδρία της Προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου, μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι θα πρέπει να γίνει επανακατανομή της κρατικής χορηγίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Ειδικότερα, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να επιστρέψουν τα 7/12 της κρατικής χορηγίας που έλαβαν, ενώ ένα ποσό καλούνται να επιστρέψουν και τα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αφού έλαβαν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή.
Στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, μετά από σχετική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σημειώνεται πως «πολιτικά κόμματα τα οποία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 έχασαν τη θέση τους στη Βουλή και έπαψαν να είναι κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν είναι πλέον δικαιούχοι της τακτικής χρηματοδότησης. Σε αντίθεση, πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά, δικαιούνται στη βάση του Νόμου να λάβουν μέρος της τακτικής χρηματοδότησης. Περαιτέρω το γεγονός ότι μετά τις εκλογές έχουν μειωθεί ποσοστά κοινοβουλευτικών κομμάτων και αυξηθεί άλλων, είναι επίσης ένας παράγοντας που δεν μπορεί να παραβλεφθεί».
Μάλιστα ο Σάββας Αγγελίδης υποδεικνύει στην γνωμάτευσή του πως, η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται την χρονιά που υπάρχει γνώση και είναι δεδομένο ότι θα διεξαχθούν εκλογές και θα υπάρχει αλλαγή των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της εν λόγω χρηματοδότησης, είναι να υπολογίζεται το ποσό του προϋπολογισμού μέχρι την ημέρα που καθορίζεται η διάλυση της Βουλής και το υπόλοιπο ποσό να παραμένει με σκοπό τον υπολογισμό και κατανομή του μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και αφού καθορίζονται τα νέα δεδομένα.
Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας είναι πως μετά τις εκλογές του Μαΐου πρέπει να γίνει επαναϋπολογισμός των ποσών που δικαιούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της νέας Βουλής έτσι ώστε να ικανοποιείται το γράμμα του Νόμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως η Βουλή ετοιμάσει πρόταση νόμου, που θα επιλύει το θέμα οριστικά, η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του χρόνου και πριν την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την κρατική χορηγία που δόθηκε στις αρχές του έτους στα κοινοβουλευτικά κόμματα για το 2021, ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλή θεωρεί ότι η απόφαση για επανακατανομή ή όχι εναπόκειται στην εκτελεστική εξουσία.
Συμφωνεί ο ΔΗΣΥ, διαφωνεί το ΔΗΚΟ
Ήδη κάποια κόμματα έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για το ζήτημα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να παρουσιάζεται έτοιμος να επιστρέψει το μέρος των χρημάτων που του αναλογούν. Για το θέμα έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματός του να επιστρέψει μέρος των χρημάτων.
«Η θέση που εκφράζεται στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, εκφράζει πλήρως τον Δημοκρατικό Συναγερμό και συμφωνούμε με αυτή. Δηλαδή η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ότι σε χρονιές διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών να υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και η κρατική χορηγία να καταβάλλεται στην αρχή του έτους ενώ το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται αφού υπολογιστούν τα νέα δεδομένα μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι και δική μας θέση», αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Έτοιμο να επιστρέψει μέρος των χρημάτων, εμφανίζεται και το ΑΚΕΛ, ενώ στο ΔΗΚΟ διαφωνούν, τόσο με την επιστροφή των χρημάτων όσο και με τον επαναπροϋπολογίσμό των χρημάτων.
Η στάση του ΔΗΚΟ ωστόσο, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα, αφού εάν τα χρήματα δεν επαναπροϋπολογιστούν άμεσα, τότε τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα η Δημοκρατική Παράταξη, δεν θα λάμβανε κανένα ποσό και θα υποχρεωνόταν να λειτουργήσει ως κοινοβουλευτικό κόμμα χωρίς να υπολογίζει στην κρατική χορηγία. Γεγονός που εύλογα κάποιος μπορεί να κατανοήσει, ότι θα δημιουργούσε λειτουργικά, οργανωτικά και άλλα προβλήματα, αφού θα αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις επικείμενες εκλογές (δημοτικές), στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η παρουσία της με τέσσερις βουλευτές στη Βουλή, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας κομματικών δομών.
Εξάλλου η στάση του ΔΗΚΟ, συγκρούεται και με προηγούμενες αποφάσεις της Βουλής, αφού το 2016, το ΕΛΑΜ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης που έμπαιναν για πρώτη φορά στη Βουλή, έλαβαν την κρατική χορηγία μετά τις εκλογές για το έτος.
Θέση αρχής των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι ότι κακώς δόθηκε η κρατική χορηγία για όλο το έτος 2021, θα έπρεπε να δοθούν τα 5/12 του 2021 μόνο. Πρόκειται για μια θέση που βασίζεται στη λογική και το δίκαιο, σε μια περίοδο που οι πολίτες, έχουν κουραστεί από τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις ραδιουργίες συγκεκριμένων κύκλων που συχνά πυκνά, λειτουργούν και πολιτεύονται με τρόπο που δημιουργεί προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα της κρατικής χορηγίας το 2021, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, από το βουλευτή της τότε Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνο Μουσιούττα και στη συνέχεια ακολούθησαν επιστολές των τότε βουλευτών Γιώργου Προκοπίου, Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή.