Η... δικαίωση, οι μοναχικοί καβαλάρηδες και η περιρρέουσα των Προεδρικών
07:12 - 01 Δεκεμβρίου 2020
Η υποβόσκουσα για χρόνια κρίση, λόγω των δύσκολων σχέσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήρθε η ώρα να λυθεί οριστικά, αφού, όπως όλα δείχνουν, κρίθηκε από την Κυβέρνηση πως είναι η κατάλληλη ώρα δεδομένης και της δοθείσης αφορμής από τη νέα ειδική έκθεση για τις πολιτογραφήσεις, να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέλαβε το κρίσιμο πόστο του Γενικού Ελεγκτή το 2014 μετά από τη μεταπήδηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Κεντρική Τράπεζα. Υπήρξε δηλαδή επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη, όπως υπήρξαν και ο Κώστας Κληρίδης αλλά και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, οι οποίοι όμως είχαν διοριστεί σχεδόν οκτώ μήνες νωρίτερα.
Στην πορεία των έξι χρόνων, οι σχέσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη αποδείχθηκαν δύσκολες. Ουκ ολίγες φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε με διάφορους τρόπους τη δυσφορία του, υποδεικνύοντας στον Γενικό Ελεγκτή να περιοριστεί στους ελέγχους που εκπορεύονται μέσα από τις εξουσίες του και να πάψει να τοποθετείται επί παντός επιστητού. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, μετά την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σχέσεις έγιναν ακόμα πιο δύσκολες.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την παρουσία του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διατηρούσε άριστη συνεργασία, η Κυβέρνηση ακόμα και να ήθελε να προσφύγει στο Ανώτατο για να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή, αυτό ήταν δύσκολο έως ανέφικτο, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, την Κυβέρνηση ενώπιον του Ανωτάτου, θα πρέπει να την εκπροσωπεί ο Γενικός Εισαγγελέας.
Μοναχικοί καβαλάρηδες
Οι δύο Γενικοί διατηρούσαν στενές σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκαν, ενώ και δημόσια ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης, χαρακτήρισε τόσο τον εαυτό του όσο και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως μοναχικούς καβαλάρηδες, που αφέθηκαν μόνοι να επιτελέσουν το έργο που είχαν αναλάβει. Μάλιστα, πριν ακριβώς από ένα χρόνο σε εκδήλωση του Cyprus Integrity Forum, έκανε λόγο για αήθη και ανελέητο πόλεμο που δεχόταν ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής, με φόντο τη διαφθορά.
Εξάλλου, ο Κώστας Κληρίδης, είχε συγκρουστεί μετωπικά με το Προεδρικό για μια σειρά ζητημάτων που ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη σύγκρουση του με τον Βοηθό του, Ρίκκο Ερωτόκριτου, ο οποίος διορίστηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέληξε στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ συνεχίσθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα της παρουσίας του στη Νομική Υπηρεσία, ακόμα και για το φαινομενικά απλό θέμα της ημέρας αποχώρησης του λόγω αφυπηρέτησης.
Στην ίδια εκδήλωση του Φόρουμ κατά της διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2019, ο Γενικός Ελεγκτής είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι η αφυπηρέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, θέτει σε κίνδυνο μια ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου που υπάρχει σήμερα. Ένα χρόνο μετά, εκείνη η ανησυχία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που επί της ουσίας αφορούσε την ανασφάλεια για τη θέση του μετά από την απομάκρυνση του Κώστα Κληρίδη, δικαιώνεται.
Η αλλαγή στάσης του ΑΚΕΛ με φόντο τις Προεδρικές
Μάλιστα χαρακτήρισε την Κύπρο τυχερή που είχε ένα Γενικό Εισαγγελέα όπως ο Κώστας Κληρίδης, ενώ υπέδειξε πως έγνοια κάποιων είναι πως θα καρατομήσουν και τον ίδιο. «Θυμήθηκαν τελευταία πως δεν μας κάμνει το αγγλοσαξονικό σύστημα που έχουμε στην Κύπρο και πρέπει να βάλουμε διευθυντήριο, ως δερβέναγα να προσέχουν τον Οδυσσέα». Βέβαια η συγκεκριμένη αναφορά τότε, τον Δεκέμβριο του 2019, δεν αφορούσε την Κυβέρνηση, αλλά το ΑΚΕΛ, αφού προηγουμένως ο Άντρος Κυπριανού είχε προτείνει την αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή από Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σήμερα, ωστόσο, το ΑΚΕΛ άλλαξε τη θέση του κατά 180 μοίρες, στηρίζοντας πλήρως τον Γενικό Ελεγκτή, και μαζί με τον ΔΗΚΟ, λειτουργούν ως οι βασικοί πυλώνες υποστήριξής του. Αυτή την υπόδειξη, για την αλλαγή στάσης του ΑΚΕΛ, έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ο οποίος σε ανακοίνωση του την Κυριακή, υπενθύμισε ότι, «στο ΑΚΕΛ ότι πρώτος ο Γενικός του Γραμματέας είχε εγείρει θέμα Γενικού Ελεγκτή ζητώντας τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου. Όλα αυτά άλλαξαν μετά από μία συνάντηση με τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα Γραφεία του ΑΚΕΛ».
Σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ προετοιμάζονται για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, με υποψήφιο πρόσωπο κοινής αποδοχής, κάποιοι δεν αποκλείουν, αυτό το πρόσωπο να είναι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ο ίδιος ωστόσο, ερωτηθείς για αυτό το σενάριο στις εννέα Νοεμβρίου, απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές.
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να εγκαταλείψω την Υπηρεσία μου επειδή με τους συναδέλφους μου έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι σημαντικό ο καθένας να ενεργεί από το δικό του μετερίζι. Θεωρώ ασυμβίβαστο όσο είμαι Γενικός Ελεγκτής να έχω στο μυαλό μου οτιδήποτε άλλο εκτός από την υπηρεσία μου», δήλωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Από τότε μέχρι σήμερα, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά και αναμένονται να αλλάξουν ακόμη περισσότερα, εάν τελικά το Προεδρικό προσφύγει στο Ανώτατο για την παύση του.
Προετοιμάζεται η προσφυγή
Την ίδια ώρα στο Προεδρικό, οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ετοιμάζουν μια σειρά από «ενοχοποιητικά» στοιχεία βάσει τον οποίων θα επιδιώξουν να αποδείξουν, μέσω του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη στο Ανώτατο, την ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, η οποία τον καθιστά ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Οι εξελίξεις δεν αναμένεται να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς, αφού αφενός θα πρέπει να υπάρξει επιμελής προετοιμασία της προσφυγής και αφετέρου στο Ανώτατο, θα δοθεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα μάχη μέχρι την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του.