Μετασεισμοί από την… άθελη παραδοχή της Δράκου για σύστημα παρακολουθήσεων
06:33 - 11 Ιουλίου 2022
Σε σοβαρούς μπελάδες φαίνεται να βάζει την Κυβέρνηση η έμμεση παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης για κατοχή συστήματος παρακολουθήσεων, το οποίο ήθελε να εγκαταστήσει στις Φυλακές, κάτι για το οποίο αντιτίθεται η Διεύθυνσης του σωφρονιστικού ιδρύματος δείχνοντας πως πρόκειται για παράνομη διαδικασία, ζητώντας την καθολική φραγή των κινητών, ώστε να κοπεί το πρόβλημα από τη ρίζα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντί καθολική φραγή κινητών, ζητούσε παράνομες παρακολουθήσεις ακόμα και πολιτών η Δράκου
Κάτι που φαίνεται να μην πρόκρινε η υπουργός Δικαιοσύνης, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, αφού το ζητούμενο είναι η απενεργοποίηση των κινητών, ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο με το «όπλο» που έχει στα χέρια της η Κύπρος, καθώς η πρόταση της Στέφης Δράκου είναι να εντοπίζονται μέσω παρακολουθήσεων τα κινητά και ακολούθως να ενημερώνεται η Διεύθυνση από την Αστυνομία για κατάσχεση, κάτι που επίσης ελλόχευε κινδύνους. Και αυτό διότι, από τη μία το σύστημα δεν θα έδειχνε το πρόσωπο που το κρατούσε αλλά το σημείο στο οποίο μπορεί να βρίσκονταν και άλλα πρόσωπα, ενώ θα μπορούσε να καταστραφεί πριν τον εντοπισμό του.
Συνεπώς, αυτό που ζητούσε η Διεύθυνση είναι η πρόληψη με την καθολική απενεργοποίηση των κινητών, δίνοντας τέλος στο σήριαλ, ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται από την επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Φιλελεύθερο, να έδινε οδηγίες στη Διεύθυνση ώστε να προβεί «άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε συνεννόηση με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», ώστε χρησιμοποιηθεί το σύστημα για παρακολουθήσεις, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται σχετικό διάταγμα Δικαστηρίου.
Μάλιστα, όπως προκύπτει, το σύστημα θα κατέγραφε το ΙΜΕΙ του κινητού, το ΙΜSΙ της κάρτας, τον μοντέλο της συσκευής, την ημερομηνία και ώρα της κλήσης και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου, ενώ θα είχε πρόσβαση σε όλα τα τηλέφωνα της ακτίνας των φυλακών και περιμετρικά, κάτι που συνεπάγεται με παρακολουθήσεις των κινητών, πέραν των παράνομων, των προσώπων που σταθμεύουν στους χώρους στάθμευσης, των επισκεπτών στα φυλακισμένα μνήματα, συμπεριλαμβανομένου κρατικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Προέδρου, περιοίκων αλλά και περαστικών.
Πάντως, για τις προθέσεις της υπουργού που βρισκόταν σε κοινή γραμμή με την Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου επεξηγήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει των κανονισμών και είναι παράνομο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει ξεκάθαρες οδηγίες όπως γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες για εφαρμογή του συστήματος για απενεργοποίησης των κινητών με νόμιμο τρόπο.
Στην ουσία η Στέφη Δράκου, προέβη σε μια… απρόσμενη αποκάλυψη μέσω της επιστολής της που ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, αφού από τη μια παραδέχεται κατοχή ενός τέτοιου συστήματος και από την άλλη αφήνει σκιές ως προς την χρήση του, χωρίς την εξασφάλιση σχετικών διαταγμάτων. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που άρχισε η συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κατά πόσο κατέχει και η Κύπρος το λογισμικό, το οποίο είναι σε θέση να διαβάζει μηνύματα κειμένου, να παρακολουθεί κλήσεις, να συλλέγει κωδικούς πρόσβασης, να παρακολουθεί τοποθεσία, να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής που τοποθετήθηκε και να συλλέγει πληροφορίες από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό.
Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντηθούν πλέον είναι ποια υπηρεσία ή ποιες υπηρεσίες, κατέχουν τέτοια συστήματα; Πώς αγοράστηκαν; Κατέχει τελικά τέτοιο σύστημα η Αστυνομία ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία και προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις, χωρίς διάταγμα; Εάν έχει τέτοιες δυνατότητες το σύστημα που εγκαταστάθηκε στις Φυλακές, χρησιμοποιήθηκε ποτέ για παρακολουθήσεις; Ποιος και με ποιον τρόπο ελέγχει τα συστήματα αν χρησιμοποιούνται παράνομα;
Η αποκάλυψη της υπουργού Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο, αφού αναγκάζει την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, αφού θεωρείται δεδομένο πως οποιαδήποτε παρανομία, δεν μπορεί να παταχθεί με παράνομους τρόπους.
Την ίδια ώρα, στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Στέφη Δράκου ζητούσε παρακολουθήσεις κινητών, παρά την απόφαση του Ανωτάτου τον περασμένο Οκτώβριο, όπου έκρινε πως η γενική και χωρίς διάκριση διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με την έννοια ότι προβλέπεται η διατήρηση όλων των δεδομένων κινήσεως και των δεδομένων θέσεως όλων των συνδρομητών και των εγγεγραμμένων χρηστών που αφορούν τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με σκοπό την διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, αντιβαίνει των κανονισμών της ΕΕ.
Στην απόφαση του το Ανώτατο υπέδειξε πως «σε σχέση με το θέμα της διατήρησης των δεδομένων δυνάμει του Νόμου, απουσιάζουν οι απαιτούμενοι ρητώς περιορισμοί με την έννοια της στόχευσης συγκεκριμένων ομάδων ατόμων ή τοποθεσιών. Μη υπαρχόντων τέτοιων περιορισμών, ο Νόμος έχει καθολική εφαρμογή σε όλους τους συνδρομητές και εγγεγραμμένους χρήστες των μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας αδιακρίτως, σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκτίμηση της εγκυρότητας ενός μέτρου, το οποίο, ενώ επηρεάζει δικαιώματα, μπορεί να δικαιολογείται στο πλαίσιο της επιδίωξης κάποιου νόμιμου σκοπού, όπως η καταστολή του σοβαρού εγκλήματος, απολήγει, τελικά, σε ζήτημα αναλογικότητας. Το μέτρο, δηλαδή, δεν πρέπει να εκπίπτει των ορίων του απολύτως αναγκαίου για την επίτευξη τους νομίμως επιδιωκόμενου σκοπού της νομοθεσίας. Η στοχευμένη διατήρηση δεδομένων σε αυτό φαίνεται να αποσκοπεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H απόφαση βόμβα που απενεργοποιεί τηλεπικοινωνιακά υπόπτων-Στον αέρα υποθέσεις