Τα έντεκα επεισόδια στα γήπεδα επί εποχής Παπαθεοδώρου-Από το Παπαδόπουλος στο Aλφαμέγα

Tα περιστατικά βίας στα γήπεδα δεν είναι ούτε σημερινά, ούτε χθεσινά. Είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, ωστόσο χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και χειρότερο, την ίδια ώρα που η στάση των Αρχών και της Πολιτείας, παραμένει σταθερή, με αποτέλεσμα οι χούλιγκαν να έχουν κερδίσει κατά κράτος -μέχρι στιγμής- το παιχνίδι.

Τα μέτρα δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, ωστόσο τίποτα δεν βελτιώνεται. Αντίθετα, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μία παρακμή και σε ένα επικίνδυνο σενάριο να θρηνήσουμε θύματα. Ως προς τούτου, ευθύνες υπάρχουν. Είναι πλέον ξεκάθαρο από όλους, ότι αυτές οι ευθύνες, ανήκουν στο κράτος, στην ίδια την ομοσπονδία ποδοσφαίρου, στις ομάδες, στο εκπαιδευτικό σύστημα και φυσικά στην Αστυνομία.

Την τελευταία τετραετία, κατά την οποία ανέλαβε την αρχηγία του Σώματος ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, καταγράφηκαν από τα σοβαρότερα ίσως επεισόδια, που είδαν τα μάτια του φίλαθλου κοινού, στα γήπεδα και γύρω από αυτά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, παρότι οι Αρχές επιχείρησαν να λάβουν αυστηρά μέτρα, επιστρατεύοντας εκατοντάδες μέλη της Δύναμης, όπως επίσης και ελικόπτερο για περιπολίες, σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια, αλλά ούτε και να τα σταματήσουν εν τη γενέσει τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Αστυνομία έχασε το παιχνίδι από τους χούλιγκαν, οι οποίοι κατάφεραν να εκθέσουν την αναλγησία που επέδειξαν οι Αρχές για επιβολή της τάξης.

Τα επεισόδια στο στάδιο Αλφαμέγα, την περασμένη Κυριακή, μετά την απόφαση για μη έναρξη του αγώνα ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ, ήταν τα υπ’ αριθμόν 11 την τελευταία τετραετία, που αφορούσαν συμπλοκές και επεισόδια μεταξύ οπαδών ή μεταξύ Αστυνομίας και οπαδών.

Ουσιαστικά, τα δύο πρώτα χρόνια Αρχηγίας του κ. Παπαθεοδώρου, λόγω της διακοπής πρωταθλήματος από τον κορωνοϊό και κατόπιν των μέτρων που λαμβάνονταν, σε συνδυασμό με την απόφαση των οργανωμένων να μην πηγαίνουν στους αγώνες λόγω της εφαρμογής της κάρτας οπαδού, δεν καταγράφονταν επεισόδια.

Στο Παπαδόπουλος τα πρώτα επεισόδια

Τα πρώτα επεισόδια, μετά την επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα, έλαβαν χώρα στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Απρίλιο του 2022, μεταξύ των οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα.

Σε εκείνο τον αγώνα, τα μέτρα της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια, με τις δυνάμεις ασφαλείας να μεταφέρουν στο χώρο το υπερσύγχρονο όχημα «Αίαντας». Κατά την άφιξη των οργανωμένων οπαδών του Απόλλωνα, προκλήθηκε χάος, με πετροβολισμούς, μολότοφ και ανταλλαγή φωτοβολίδων ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Σε πλάνα που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν ως θεατές τα επεισόδια, ενώ ένας 20χρονος, άσχετος με τις οδομαχίες που εκτυλίσσονταν, τυλίχθηκε στις φλόγες από μολότοφ που έπεσε δίπλα του, την ώρα που είχε βγάλει περίπατο τον σκύλο του.

Στις Αρχές ασκήθηκε έντονη κριτική για τη στάση τους στον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ προκλήθηκαν και πολιτικές αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο 20χρονος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από τη ρίψη μολότοφ.

Τεράστια μέτρα, τεράστια αποτυχία στο Τσίρειο

Δέκα μέρες μετά τα όσα τραγικά έλαβαν χώρα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, οι Αρχές προετοιμάστηκαν για το μεγάλο ντέρμπι Απόλλων-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, ο νικητής του οποίου θα έκρινε ενδεχομένως τον πρωταθλητή.

Η Αστυνομία μετέφερε ισχυρές δυνάμεις στο γήπεδο, έλαβε πρωτοφανή για τα δεδομένα μέτρα, αποκόπτοντας δρόμους, ενώ σήκωσε και ελικόπτερο για να εποπτεύει την κατάσταση. Λίγο πριν ο αγώνας ολοκληρωθεί, άγνωστοι πυρπόλησαν οχήματα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, έξω από το γήπεδο, χωρίς να τους αντιληφθεί οποιοσδήποτε.

Ακολούθησε χάος, με οργανωμένους οπαδούς των γαλαζοκιτρίνων να κρατούν σίδερα και ξύλα έξω από το γήπεδο, ενώ όχημα στο οποίο επέβαιναν οπαδοί της μίας ομάδας, δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς, κατά τη λήξη της αναμέτρησης.

951516

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαψαν έξι οχήματα ΑΠΟΕΛιστών δίπλα από το Τσίρειο-Βίντεο ντοκουμέντο

Τα επεισόδια στην Αρένα

Το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν ολοκληρώθηκε, χωρίς άλλα σοβαρά επεισόδια, ωστόσο με την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς, οι χούλιγκαν φρόντισαν να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στα γήπεδα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, στον αγώνα ΑΕΚ-Νέα Σαλαμίνα, σημειώθηκαν επεισόδια μετά το τέλος της αναμέτρησης, ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων και την Αστυνομία.

Αρχικά, κατά την αποχώρηση των οπαδών από το στάδιο, μερίδα οπαδών της μίας ομάδας, έριξε πέτρες εναντίον μελών της Αστυνομίας, που βρίσκονταν στο στάδιο. Ακολούθησε δεύτερος γύρος επεισοδίων κατά τον οποίο μέλος της Αστυνομίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο, από μπουκάλι που ρίχθηκε εναντίον του.

452711_.width-750

Κυνηγητά στον αυτοκινητόδρομο

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες, μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα, για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ.

Οπαδοί των δύο ομάδων ενεπλάκησαν σε οδομαχίες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, πετώντας ξύλα και πέτρες, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις.

Κατά τα επεισόδια, πυρπολήθηκε όχημα, ενώ σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οπαδοί των δύο ομάδων τσακώνονταν διαδικτυακά για το ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Από την άλλη, η Αστυνομία συνέχισε για άλλη μια φορά να υπεραμύνεται των ενεργειών της.

Το ξύλο στο ταρτάν του Τσιρείου

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Τσίρειο στάδιο στις 30 Οκτωβρίου του 2022, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, oι οποίοι είχαν προηγούμενα από την πυρπόληση οχημάτων, τον Μάιο του ιδίου έτους.

Φίλαθλοι των δύο ομάδων μπήκαν στο γήπεδο και επιδόθηκαν σε ένα αγώνα πυγμαχίας, ενώ οι χούλιγκαν χρησιμοποιούσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους.

Μάλιστα, μετά τη λήξη του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το στάδιο, με οπαδούς των δύο ομάδων να ρίχνουν αντικείμενα προς τα μέλη της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επεισόδια στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ, μπούκαραν στο γήπεδο οι οπαδοί

Μολότοφ και σοβαρά επεισόδια στο τελευταίο στάδιο στο Τσίρειο

Στις 4 Δεκεμβρίου 2022, θα διεξαγόταν ο τελευταίος αγώνας ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, με τους οργανωμένους οπαδούς των δύο ομάδων να θέλουν να αποχαιρετήσουν το στάδιο που τους φιλοξένησε για δεκάδες χρόνια, με ανταλλαγή μολότοφ, πετρών και φωτοβολίδων.

Οι οπαδοί, επιδόθηκαν σε πετροβολισμούς, ρίψη μεγάλου αριθμού κροτίδων, μόλοτοφ και κάθε λογής επιθετικών αντικειμένων που έβρισκαν.

Από την πλευρά της η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, ωστόσο οι χούλιγκαν είχαν προλάβει να κάψουν και να προκαλέσουν ζημιές σε ξένες περιουσίες.

NIC_8159

Tα επεισόδια που ζύμωσαν την απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης

Στις 26 Μαρτίου 2023, έλαβαν χώρα τα χειρότερα ίσως επεισόδια των τελευταίων χρόνων και μάλιστα όχι σε αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά σε αγώνα καλαθόσφαιρας, μεταξύ οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων, συνεπλάκησαν εντός του σταδίου Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, με ρίψη κροτίδων και πυρσών, στο περιθώριο του αγώνα για το final-4 του κυπέλλου.

Τα επεισόδια εκτραχύνθηκαν εκτός γηπέδου, με τους χούλιγκαν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους και να μετατρέπουν την Έγκωμη σε πολεμικό πεδίο. Φωτιές, ζημιές και μια περιοχή που έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, άφησαν πίσω τους οι χούλιγκαν.

Ο εκνευρισμός της Κυβέρνησης, διαφάνηκε μέσα από τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προανήγγειλε μέτρα, ενώ η Αστυνομία και ο ίδιος ο Αρχηγός δέχθηκαν σφοδρή κριτική για τα μέτρα που… δεν έλαβαν για τον αγώνα.

Μάλιστα, μετά από εκείνα τα επεισόδια, άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

334900616_251631110628655_2266162210191619966_.width-750_fkWNElM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα

Παρατράγουδα στον τελικό κυπέλλου

Ακολούθησε μια μικρή περίοδος νηνεμίας, μέχρι την ημέρα του τελικού κυπέλλου, ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΕΛ, στις 24 Μαΐου 2023, όταν εκτυλίχθηκαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών της ΑΕΛ και της Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας για το πρώτο ημίχρονο οι οπαδοί έριξαν καρέκλες εναντίον μελών της ΜΜΑΔ που ήταν παρατεταγμένα στην εξέδρα. Σε κάποια στιγμή επιχείρησαν να πλησιάσουν την ανατολική εξέδρα, όμως η ΜΜΑΔ τους απέτρεψε.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, εκτυλίχθηκαν νέα επεισόδια, στον εναέριο με οπαδούς να ρίχνουν πέτρες, μολότοφ, κροτίδες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Οι χούλιγκανς προέβησαν σε ζημιές, θέτοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, καίγοντας ένα αυτοκίνητο και προκαλώντας ζημιές σε δεύτερο, ενώ η Αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων για να τους διαλύσει. Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία η Ομόνοια κατήγγειλε ρίψη δακρυγόνων στο λεωφορείο της ομάδας από την Αστυνομία.

33.width-750

Η διακοπή στο Αμμόχωστος

Στις 16 Ιανουαρίου, διακόπηκε ο αγώνας ανάμεσα σε Νέα Σαλαμίνα και ΑΠΟΕΛ για το κύπελλο, όταν οπαδός των γαλαζοκιτρίνων έριξε κροτίδα πάνω στον ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας, Γιώργο Παπαγεωργίου.

Από την κροτίδα, ο ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, με την Αστυνομία να καταζητεί πρόσωπο, το οποίο τελικά δεν ήταν στο γήπεδο. Λίγο αργότερα, παραδέχθηκε το λάθος της και διαπίστωσε ότι για την υπόθεση αναζητείτο άλλο πρόσωπο.

Ακολούθως, λήφθηκε η απόφαση για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, η οποία θα ίσχυε άμεσα.

Untitled-1_ch6Bzpp.width-750

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φιάσκο της σύλληψης, η παραδοχή αποτυχίας και η επιμονή σε λάθος χειρισμούς

Το τελευταίο επεισόδιο στο Αλφαμέγα

Παρά την απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ο αγώνας κυπέλλου ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ, στις 24 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε να διεξαχθεί με κόσμο, όπως συνέβη και με όλους τους αγώνες της συγκεκριμένης φάσης.

Η απόφαση, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένη, αφού οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στο γήπεδο, με την Αστυνομία να τρέχει να τους απομακρύνει από το γήπεδο.

Εκείνος ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ και τελικά διεξήχθη κάποιες μέρες αργότερα, χωρίς κόσμο. Μέχρι την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, δεν σημειώθηκαν οποιαδήποτε παρατράγουδα, λόγω της μη παρουσίας οπαδών των δύο ομάδων στα γήπεδα.

SSAK5932-thumbnail_preview-1

Η έναρξη της νέας χρονιάς και η επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα, προκάλεσε νωρίς νωρίς επεισόδια, που έλαβαν χώρα την προηγούμενη Κυριακή στο στάδιο Αλφαμέγα και πάλι στον αγώνα Απόλλων-ΑΕΛ.

Μάλιστα και πάλι η Αστυνομία δέχθηκε έντονη κριτική, ωστόσο τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας έστρεψαν τα πυρά στην ΚΟΠ, η οποία παρά τις εισηγήσεις τους αποφάσισε να επιτρέψει την επανέναρξη μετακίνησης οπαδών.

Δειτε Επισης

Έριχναν φωτοβολίδες πριν την έναρξη του Ανόρθωση-Ομόνοια-Έγιναν δύο αυτόφωρες συλλήψεις
Έτρεχε η Πυροσβεστική-Κουζίνα οικίας έπιασε φωτιά λόγω χαλασμένου φούρνου
Τα έντεκα επεισόδια στα γήπεδα επί εποχής Παπαθεοδώρου-Από το Παπαδόπουλος στο Aλφαμέγα
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Έλενας από την οικία της στη Λεμεσό (pic)
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους