Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα

Τα μέτρα της Κυβέρνησης, σε σχέση με τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται έντονα τον τελευταίο χρόνο τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία την ίδια ώρα διέταξε διοικητική έρευνα σε σχέση με τους χειρισμούς της Αστυνομίας, το επιχειρησιακό πλάνο της οποίας φαίνεται να μην ήταν το ενδεδειγμένο ώστε να αποτρέψει τα επεισόδια, για τα οποία υπήρχα πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφήνει εκτεθειμένη την Αστυνομία η Κυβέρνηση-Δείχνει ευθύνες, οδηγίες για διοικητική έρευνα

Κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού φαίνεται, παρά τις πληροφορίες, να μην ελέγχθηκαν τα λεωφορεία που έφθασαν στη Λευκωσία, ενώ τρύπιοι φαίνεται να ήταν και οι έλεγχοι στους οπαδούς που θα εισέρχονταν στο κλειστό γήπεδο, οι οποίοι πέτυχαν είσοδο, έχοντας στην κατοχή τους κροτίδες, πέτρες, ξύλα, σίδερα και καπνογόνα.

Η Κυβέρνηση, καταλογίζει μεταξύ άλλων ευθύνες στην Αστυνομία, εξού και ζήτησε διοικητική έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα λάθη και οι παραλήψεις, τις οποίες υπέδειξαν πρώτα τα μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν στα μέτωπα με τους χούλιγκαν, οι οποίοι καταλόγισαν ευθύνες στην ηγεσία.

Πέραν της διοικητικής έρευνας, η υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε και τα μέτρα που θα λάβει από εδώ και πέρα η Κυβέρνηση, για μείωση του φαινομένου και καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, τα οποία είναι:

  1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.
  2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.
  3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.
  4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.
  5. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.
  6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.
  7. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.
  8. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.
  9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία. 

Ερωτηθείσα για τη μετακίνηση των οπαδών, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι φίλαθλοι έρχονται με τα λεωφορεία και πιστεύουν ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα συγκεκριμένα λεωφορεία από την Αστυνομία πρέπει να εντατικοποιηθούν για λόγους που θεωρούν «προφανείς».  

Ως προς την εκτέλεση αυτού του μέτρου, είπε ότι θα αποφασίζεται βάσει των πληροφοριών που έχουν. «Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες θα είναι οι δράσεις της Αστυνομίας. Θα αξιολογούνται οι πληροφορίες. Θα αξιολογείται η επικινδυνότητα του κάθε αγώνα. Θα αξιολογείται βεβαίως και η συμπεριφορά των φιλάθλων. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι υπάρχει πληροφόρηση για συγκεκριμένους οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι συνεχώς εμπλέκονται σε επεισόδια. Κάποιοι άλλοι δεν εμπλέκονται ποτέ. Άρα, δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο το εφαρμόζω πάντοτε και σε όλους επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται με τρόπο απαράδεκτο και παράνομο. Είναι όμως ένα μέτρο, το οποίο θα λάβει οπωσδήποτε η Αστυνομία και πιθανόν εάν είχαμε περισσότερους ελέγχους να μην είχαμε και τα συγκεκριμένα επεισόδια», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε τίθενται σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα μέτρα που δεν αφορούν οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση είναι αυτονόητο ότι μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αυτό θα πράξουν.

«Την Παρασκευή θα έχουμε τη σύσκεψη μαζί με τις Ομοσπονδίες. Θα συζητηθεί ακριβώς αυτή η τροποποίηση που χρειάζεται να γίνει στο νόμο όσον αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων και πρέπει να φτάσουμε σε ένα κοινό παρονομαστή» ανέφερε.

Είπε ότι μια τέτοια συζήτηση έχει γίνει στο παρελθόν, ειδικά με την ΚΟΠ τον περασμένο Ιανουάριο όπου συζητήθηκε το θέμα των συστάσεων που δίνει η Αστυνομία προς την ΚΟΠ και οι οποίες δεν ακολουθούνται. «Πρέπει να δούμε πως αυτές οι συστάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο νομοθετικά να γίνουν δεσμευτικές προς την κάθε Ομοσπονδία, διότι δεν είναι μόνο με το ποδόσφαιρο που έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Όπως είδαμε την Κυριακή, υπήρχε και ζήτημα με τους αγώνες καλαθόσφαιρας. Άρα πρέπει να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση και πιστεύω ότι πρέπει και οι ομοσπονδίες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν θα εντάξουν και τα Σωματεία στο διάλογο και αν θα κληθούν στη σύσκεψη της Παρασκευής, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θεωρεί απαραίτητο.

«Τα Σωματεία πάρα πολλές φορές μπαίνουν σε διάλογο με την πολιτεία. Την Παρασκευή δεν θα είναι τα Σωματεία, διότι θα κάνουμε μια πρώτη συζήτηση μαζί με τις Ομοσπονδίες. Μετά θα συζητήσουμε και με τα Σωματεία. Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε και με τους φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα στάδια, αλλά πρέπει να το κάνουμε σταδιακά και να μπαίνουμε σε κάποια διαβούλευση, η οποία να έχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο κάθε φορά. Στο τέλος της ημέρας αν απαιτείται να έρθουν όλοι στο ίδιο τραπέζι κάποια στιγμή και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις όλοι μαζί και αυτό θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο αλλά «κάπου πρέπει να τελειώσουν τα λόγια» και να προχωρήσουν με πράξεις.

«Και αυτό που θέλω να επαναλάβω και να είμαι έντονη, είναι ότι τα Σωματεία απαιτούν τη στήριξη της πολιτείας σε πάρα πολλά ζητήματα είτε οικονομικά είτε άλλα και από την άλλη μεριά εμείς αναμένουμε ότι και οι ίδιοι πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αστυνομίας, τις προσπάθειες του Υπουργείου, τις προσπάθειες της πολιτείας, για να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Ούτε μόνοι μας εμείς ως Υπουργείο μπορούμε να το κάνουμε, ούτε η Αστυνομία μόνη της μπορεί να το πράξει, ούτε τα Σωματεία, ούτε οι Ομοσπονδίες. Πρέπει όλοι μαζί να συνδράμουμε με ένα τρόπο που να είναι αποδεκτός σε όλους μας για το καλό της κοινωνίας και των όλων των πολιτών», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δεν μπορούμε τα συμφέροντα των λίγων να τα αφήνουμε πάντα να υπερτερούν έναντι της ασφάλειας των πολλών».

Σε ερώτηση αν η συγκρότηση της ειδικής μονάδας θα γίνει άμεσα, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «θα γίνει άμεσα, αλλά βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι έχει να κάνει και με πρακτικά ζητήματα όπως εκπαίδευση, να βρεθούν τα άτομα που θα συγκροτήσουν την ομάδα, αν και η ΜΜΑΔ ήδη έχει τις ομάδες που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα της μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας».

«Άρα, θεωρείστε ότι είναι ένα άμεσο μέτρο που επιδέχεται βελτίωσης μέσα στους επόμενους μήνες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το σημαντικό είναι να συμφωνήσει και η Βουλή σε αυτό που θα προτείνουν. «Θέλουμε τη στήριξη των νομοθετών, διότι χωρίς να αλλάξει η νομοθεσία όσα και αν επιθυμεί η εκτελεστική εξουσία να πράξει δε μπορούν να υλοποιηθούν εάν δεν υπάρχει τροποποίηση της νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις αναφορές της για διερεύνηση ευθυνών μελών της Αστυνομίας, κατά πόσο περιλαμβάνεται και η ηγεσία της Αστυνομίας, η Υπουργός απάντησε «οπωσδήποτε. Υπάρχει αμφιβολία;».

«Έχω δώσει οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας να υπάρξει μια προκαταρκτική διοικητική έρευνα. Δεν είναι σωστό να βάζουμε ενοχές στον οποιονδήποτε και ευθύνες χωρίς να κάνουμε μια έρευνα. Όποιες και αν είναι οι ενδείξεις, ό,τι και αν νομίζουμε θεωρητικά. Πρέπει να γίνει διοικητική έρευνα, να δούμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Μπορεί να υπάρχει αμέλεια, μπορεί να υπάρχει ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα. Πρέπει να τα δούμε. Δεν θέλω να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε και να επιρρίψω ευθύνες σε οποιονδήποτε ονομαστικά ή σε οποιαδήποτε ομάδα της Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Η διοικητική έρευνα, συνέχισε, θα διεξαχθεί από τον υπαρχηγό της Αστυνομίας και θα συμπεριλαμβάνει όσα άτομα εμπλέκονταν στον σχεδιασμό για το επιχειρησιακό πλάνο της Κυριακής.

«Αυτή είναι η διαδικασία και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία. Απ΄ εκεί και πέρα, αν χρειάζεται να γίνει οτιδήποτε άλλο σε πολιτικό επίπεδο αυτό το ενδεχόμενο θα το εξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Δεν θέλω να μπαίνω σε εικασίες πριν να κάνουμε την έρευνα», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση όσων σταδίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Αυτό είναι το ένα και μπορεί να γίνει άμεσα».

«Και ακόμα εκείνα τα στάδια που δεν είναι υποχρεωμένα να το πράξουν σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή την στιγμή θα τους ζητήσουμε να το πράξουν. Θα τροποποιήσουμε τη νομοθεσία ώστε η αστυνόμευση να γίνεται σωστά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τους αγώνες του Σαββατοκύριακου σε σχέση με την μετακίνηση των οπαδών, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα υπάρξει πληροφόρηση για αυτά τα ζητήματα την Πέμπτη.   

Δειτε Επισης

«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
20 Ιουλίου 1974... Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας πόνου και οργής
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Η επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, τα αντίθετα μηνύματα και η ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Με καρφιά το μήνυμα ΠτΔ για το θέμα των αγνοουμένων-«Χρειάζεται ειλικρίνεια που δεν υπήρξε για πολλά χρόνια»
Προανήγγειλε εξελίξεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης»
Το Εφετείο ανέτρεψε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για τους έξυπνους μετρητές