Το φιάσκο της σύλληψης, η παραδοχή αποτυχίας και η επιμονή σε λάθος χειρισμούς

Την ώρα που ολόκληρη η αθλητική Κύπρος, επικρίνει την απόφαση της ΚΟΠ, της οποία ακολούθησε η αυστηρή προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αγώνες χωρίς την παρουσία φιλάθλων εάν συνεχιστούν τα επεισόδια, η Αστυνομία προχώρησε με τον πιο επίσημο τρόπο στην παραδοχή αποτυχίας του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, θα πρέπει να σημειωθεί πως το όλο θέμα με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών των φιλοξενούμενων ομάδων, ξεκίνησε από τη διακοπή του αγώνα κυπέλλου, μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και του ΑΠΟΕΛ, λόγω τραυματισμού ποδοσφαιριστή της γηπεδούχου ομάδας, από κροτίδα που έριξε στο γήπεδο, ανεγκέφαλος οπαδός του ΑΠΟΕΛ.

Της διακοπής του εν λόγω αγώνα, προηγήθηκαν και κάποιες άλλες κροτίδες σε άλλα γήπεδα, που έφεραν την αντίδραση των ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα του ΠΑΣΠ, που ζήτησε μέτρα προστασίας των μελών του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και ζήτησε από την Αστυνομία την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων. Μέτρα που αναμένουμε να δούμε, εάν η Αστυνομία τελικά μπορεί να εφαρμόσει, τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα απαγόρευσης που αποτελούν παραδοχή αδυναμίας και αποτυχίας

Την ίδια ώρα, η ΚΟΠ, συναντήθηκε με τον ΠΑΣΠ για να συζητήσουν την κατάσταση. Το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης, ήταν η ΚΟΠ να ανακοινώσει την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, στους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους, από την 21η αγωνιστική. Από την εν λόγω απόφαση, ο ΠΑΣΠ τήρησε αποστάσεις, αφού διευκρίνισε σε ανακοίνωση του, πως η δική του πρόταση ήταν διαφορετική. Η πρόταση των ποδοσφαιριστών, ήταν να δικαιούνται να πηγαίνουν στα εκτός έδρας παιχνίδια, οι κατόχοι εισιτηρίου διαρκείας της κάθε ομάδας.

Εξάλλου με τον εν λόγω μέτρο έχουν διαφωνήσει και μια σειρά από ομάδες, οι οποίες λένε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, το εν λόγω μέτρο δεν θα βοηθήσει, αφού οι κροτίδες είναι άσχετες με την παρουσία των φιλοξενούμενων οπαδών στα γήπεδα, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί και από οπαδούς της μιας ομάδας.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα μέτρα της ΚΟΠ, λήφθηκαν σε συνεννόηση και πλήρη ταύτιση με την Κυβέρνηση. Αυτό είπε και ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ο οποίος δήλωσε πως πριν τη λήψη των μέτρων επικοινώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση Χριστοδουλίδη ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ μετά τα τελευταία γεγονότα και του είπε, «να ενημερώσει τα ποδοσφαιρικά Σωματεία, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης, της Πολιτείας – δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση – είναι αν δεν τερματιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων, όλοι οι αγώνες να γίνονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Χρειάζεται και συναπόφαση της ΚΟΠ και του ζήτησα να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στα Σωματεία».

Την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, εντός της Αστυνομίας, εκτυλισσόταν ένα πραγματικό φιάσκο. Η Αστυνομία επιχειρούσε με μισόλογα να απαντήσει τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης του 22χρονου, φερόμενου, πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, κουκουλοφόρου που έριξε την κροτίδα στον αγώνα Νέα Σαλαμίνα-ΑΠΟΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου. 24 ώρες μετά τον αγώνα, η Αστυνομία δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός φιλάθλου, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν στον εντοπισμό του, αφού ήταν το πρόσωπο που έριξε την κροτίδα στο γήπεδο. Δύο ημέρες μετά τον αγώνα, στις 18 Ιανουαρίου, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 22χρονο από τη Λευκωσία, που φέρεται να είναι το πρόσωπο που έριξε την κροτίδα. Μάλιστα ο νεαρός οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα κράτησης.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, στις 19 Ιανουαρίου, γνωστοποιήθηκε πως ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να κατηγορηθεί. Από πλευράς Αστυνομίας, δεν λέχθηκε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την υπόθεση, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί εάν ισχύουν οι πληροφορίες πως πρόκειται για λάθος πρόσωπο, το οποίο δεν είχε μεταβεί καν στο γήπεδο, απέφευγε να απαντήσει. Εντούτοις, το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, επιβεβαίωσε πως, «το πρόσωπο αυτό κατά τη σύλληψή του έδωσε κάποιους ισχυρισμούς και πράγματι διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο αυτό δεν ήταν το πρόσωπο που εμπλέκεται».

Μάλιστα ο κος Ανδρέου, ανέφερε πως πιθανόν να πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο του 22χρονου, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, μοιάζει με το πρόσωπο που είχε συλληφθεί. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια λεπτομέρεια. Διερευνούμε δηλαδή, την εμπλοκή συγγενικού του προσώπου, με το οποίο φαίνεται να υπάρχουν πολλές ομοιότητες εμφανισιακά».

Και κάπου εδώ προκύπτουν σωρεία ερωτημάτων. Ερωτημάτων που έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με την λειτουργία της κάρτας φιλάθλου, την αποτυχία των Αρχών να την εφαρμόσουν και βεβαίως τη συνεπαγόμενη αποθράσυνση των λίγων ανεγκέφαλων, που γνωρίζουν πως από τη στιγμή που μπορούν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να ταυτοποιηθούν, είναι μια ευκαιρία για να γελοιοποιήσουν τις Αρχές και τους Νόμους του κράτους.

Πώς προχώρησε η Αστυνομία στη σύλληψη του 22χρονου από τη στιγμή που ο ίδιος δεν ήταν στο γήπεδο; Αν η απάντηση είναι πως η κάρτα χτυπήθηκε, τότε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώθηκε η αποτυχία του μέτρου, αφού άλλο πρόσωπο εισήλθε στο γήπεδο με κάρτα κάποιου που δεν πήγε. Αν αυτή δεν χτυπήθηκε, τότε με ποια λογική τον συνέλαβαν, χωρίς να προβούν εκ των προτέρων σε σχετικό έλεγχο;

Από την άλλη, γενικά ομιλούντες και χωρίς να αναφερόμαστε στις περιστάσεις που αφορούν την συγκεκριμένη περίπτωση, μήπως και η ίδια η Αστυνομία γνωρίζει και μέσα από άλλες υποθέσεις που προηγήθηκαν, πως μια σημαντική μερίδα οπαδών, μπαίνει στους αγωνιστικούς χώρους, είτε με πλαστές είτε με τις ίδιες κάρτες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Αστυνομίας-Συνέλαβε λάθος πρόσωπο για τη ρίψη κροτίδας στο Αμμόχωστος

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το δικαίωμα στην ελευθερία, είναι θεμελιώδες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό καταπατήθηκε χωρίς εκ των προτέρων σχετική έρευνα, ενώ λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, από το γεγονός ότι η Αστυνομία κατάφερε με τα στοιχεία που κατέθεσε, να πείσει και το Δικαστήριο για να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης και κράτησης του 22χρονου. Δηλαδή, Αστυνομία και Δικαστήρια, έθεσαν υπό κράτηση ένα πρόσωπο για μια υπόθεση, στην οποία μέσα σε λίγες ώρες διαπιστώθηκε πως δεν είχε καμία εμπλοκή. Δεν ήταν καν στον χώρο του γηπέδου, ούτε καν στην πόλη που διαπράχθηκε το αδίκημα.

Προκαλεί, μάλιστα, τεράστια ανησυχία το γεγονός, ότι η επίσημη δικαιολογία της Αστυνομίας, για τη λάθος σύλληψη, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα ως επιτυχία, είναι πως ο 22χρονος έμοιαζε με το συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται πως έριξε την κροτίδα. Δηλαδή από αύριο θα πρέπει οι πολίτες να ανησυχούν μπας και μοιάζουν με κάποιο εγκληματικό στοιχείο και βρεθούν χωρίς να το καταλάβουν υπό σύλληψη; Θα πρέπει να ανησυχούν για το γεγονός ότι η Αστυνομία, με λανθασμένα εκ του αποτελέσματος στοιχεία, οδήγησε τον 22χρονο μπροστά στον Δικαστή, τον οποίο μάλιστα έπεισε πως αυτό είναι το πρόσωπο που έριξε την κροτίδα; Θα πρέπει να ανησυχούν, για το γεγονός ότι ο Δικαστής ικανοποιήθηκε και αποφάσισε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις της Νομοθεσίας για να εκδώσει το ένταλμα κράτησής του;

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως πρόκειται για ακόμα ένα ολίσθημα ανάμεσα στα πολλά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σε μια περίοδο μάλιστα που όλοι φωνάζουν πως το μέτρο της κάρτας φιλάθλου έχει αποτύχει, όχι γιατί δεν είναι καλή η Νομοθεσία, αλλά διότι οι Αρχές αδυνατούν να την εφαρμόσουν, πράγμα που αποδείχθηκε στην προκειμένη περίπτωση στην πράξη, το μόνο που επιτυγχάνεται μέσα από τιμωρητικά μέτρα, όπως η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών ή αυτό που απείλησε ότι θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για αγώνες χωρίς φιλάθλους, το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να προκαλεί αναβρασμό και οργή, ακόμα και στη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων που είναι νόμιμοι και κινούνται μέσα στα πλαίσια και που τιμωρούνται, γιατί υπάρχουν δέκα-είκοσι ανεγκέφαλοι σε κάθε κερκίδα που η Αστυνομία, αδυνατεί να περιορίσει.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...